Morton1905

28.01.2017., subota

Dr. Franjo Vrbanić.



Dr. Franjo Vrbanić. U mladjoj generaciji odličnih muževa hrvatskih, koji zamjenjuju stare obnemogle borce, častno mjesto zapada Franju Vrbanića. Franjo Vrbanić profesor je mjenbenoga prava i statistike na sveučilištu Franje Josipa I, lani je bio rektor, a ove godine prorektor toga prvoga učevnoga zavoda u našoj domovini. Osim toga pravi je član jugoslavenske akademije i zastupnik naroda na saboru hrvatskom.
Još od rane mladosti bavio se je Franjo Vrbanić knjigom. Najprvo je prevodio romane i pripoviesti za hrvatske novine, te je njegov prevod romana „Krvava ruka" od Montepina i posebice svjetlo ugledao. Kao profesor na sveučilištu posvetio se je sasvim ozbiljnoj nauci. Najprvo je svojski radio u statističkom uredu i napisao više znamenitih razprava o statistici naše domovine , a zatim se je dao na obradjivanje mjenbenoga prava, o kojem je i posebno djelo izdao.
Franjo Vrbanić, sin krajiškoga častnika, prava je Hrvatina, kako ih malo imade. Neumoran je radnik, točan ko englezka ura, a bezobziran, kad je uvjeren, da brani pravdu i istinu. No nada sve rese ga dvie riedke vrline, koje navlastice na javu iznosimo.
Prvo je, da Vrbanić provodi uzoran privatni život, i da mu je uz domovinu njegova porodica najveće blago na svietu. A njegova je porodica skroz hrvatska, ta život mu sladi vriedna kći siedoga Ilirca Žigrovića! Koli se bitno razlikuje on u tom od onih domorodaca, koji bi na javi zatrli sve dušmane naroda hrvatskoga, a u vlastitom domu truju porod srca svoga nijemštinom i talijanštinom.
No još jedna kriepost resi našega Vrbanića. On je kršćanin od glave do pete, i ne stidi se u modernom 19. stoljeću svoje vjere. Još sveučilištnim djakom u Beču nije propustio ni jedne nedjelje ni blagdana sv. misu, a tako i kao sveučilišni profesor hiti svakoga blagdana u crkvu sv. Katarine, da se tamo od srca pomoli Bogu, da ga uzdrži na putu pravde i poštenja. Nije to parada niti pretvaranje; njegova živa vjera ne dopušta mu, da bi i onda zdvajao, kad drugi rukama lome i gorke suze liju.

s057 Br. 4 5505 Vienac1888 Dr. Fran Franjo Vrbanić (1847–1909) Vienac Zabavi i pouci Tečaj XX Urednici V. Klaić i M. Maravić u Zagrebu Tisak Dioničke tiskare

Oznake: Dr. Franjo Vrbanić.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.