Morton1905

12.02.2017., nedjelja

Žena - Jenny Springer 1926.



Najznamenitije područje medicine je žensko područje, koje se najviše tiče žena, a koje žene ipak najmanje poznavaju. U najnovije je doduše vrijeme unešeno mnogo svjetla u to tamno područje - i to baš sa strane naprednih žena, ali se to prosvjetljenje tiče ponajviše samo izabranih krugova, koji imadu vremena baviti se tim stvarima. Drukčije je to saženama, koje se za te stvari i te kako zanimaju, ali nemaju ni vremena ni prilika, da ih proučavaju, pa tek tu i tamo čuju štogod o njima.
Spisateljica imala je često puta prilike prigodom svoje prakse razgovarati sa ženama o tim pitanjima, pa je kod svog upučivanja naišla na vrlo lijepi odziv - osobito na seksualnom području, koje im nije nikako ili jako slabo poznato. Uzrok tom nepoznavanju leži očito u starom, običajnom naziranju, da je spolni život nešto nečisto i prosto, i da upoznavanje njegovo znači griješiti protiv čistoče i nevinosti ženske. Naravno da je to zabluda, jer poznavanje seksualnog života nije identično s razbludom i nemoralom. Griješi se doduše mnogo pod tim imenom, ali se zato ne smije žigosati one, koji idu za prosvjetljivanjem več one, koji griješe protiv naravi.
Pitanje seksualnog prosvjetljivanja danas je aktualno pitanje, koje sa svojim problemima duboko zasijeca u socijalni život. Nu način, kako se to prosvjetljivanje do danas provadjalo, vazda se kretao oko onog „nečistog i prostog“, pa je doista skrajno vrijeme, da se ljudi priviknu na moderni način poimanja i naziranja na svijet. Osobito to vrijedi za mladež, na koju svaki čas vrebaju pogibelji.
A kako bijaše to dosada? Kako se došlo do spoznaje tih naravnih stvari, koje se nijesu dale ušutkati? Roditeljima bijaše jedino spasonosno sredstvo, da se na pitanje svoje djece spašavaju s „rodom, koja donaša djecu“ - mjesto da im na zgodan i oprezan način protumače seksualne pojave. Tako ne preostajaše znatiželjnoj djeci drugo, nego da se na drugim mjestima propitkivaju za te stvari, pa su tako obično i zaglavila. Učitelji im bijahu sluškinje i sluge, stariji školski drugovi i ini dobri prijatelji, koji su ih po vlastitom iskustvu podučavali u tim misterijama ali i svojim pikanterijama pobudili u njima i skrivenu želju i nasladu za zabranjenim vočem. Grijesi i nesreče, koje su time prouzročene, bijahu silne i velike - jer su se njihovi učitelji ogriješili nesamo o dječju čistoču nego i o najsvetiji moral.
Zadača je upravo žena, osobito liječnica, da pomognu svojim sestrama, kako bi seksualnom prosvjetljenju utrli čiste puteve, a da tjelesno i duševno ne nastradaju. Dašto da lektira te vrsti ne smije biti napeta tendenciozna, jer inače če se postiči baš protivno. Ta radi se o najbitnijim uvjetima života, o kojima valja samo stvarno i ozbiljno raspravljati.


s0641 5579 Žena Woman Jenny Liječnica u kući II Knjiga prosvjetljenja 1926. Dr. med. Jenny Springer Max Otto Groh Dresden

Oznake: Žena - Jenny Springer


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.