Q

25 ožujak 2019Sokratu ne pakirati

Oznake: demos

po djela

18 ožujak 2019


sjećanje:
kada smo dijelili i ono ništa

2 half nothings is
a whole nothing.

shuddup!


Oznake: cicibela

NN vs PP

11 ožujak 2019


interview: NouNarka NN & Poopie (PP)
(krivo slijepljeni isječak)

***
NN: Po mome mišljenju, pravi problem ne leži u problemu četničkog okupljanja u Višegradu, već u činjenici da PP taj problem ne vidi. I kada kaže da „ne vidi problem“, on zapravo ne iznosi zaključak, nego simptom, nakon kojeg valja obaviti pretrage i donijeti dijagnozu.

PP: Vi želite reći da sam ja slijep?

NN: LJepše je konstatirati da ste do ušiju zaljubljeni u sebe, a ljubav je, kao što sami znate, slijepa. U svakom slučaju, u vašem se vidnom polju prostire neprozirna tama. Tu noć proizvodi vaša moć. I po tome nipošto niste izuzetak. Svaki od vaših prethodnika pokazivao je slične simptome. Slobodno možemo govoriti o svojevrsnoj epidemiji.

PP: Kakvoj epidemiji?

NN: Kako se koja mrcina dokopa vlasti, tako joj pada mrak na oči. Sve skupa nalikuje polaganju mračnog zavjeta – zaklinju se da neće vidjeti ništa što bi moglo sličiti na problem.

PP: Ali to što pričate nije istina. Meni pred očima nije nikakav mrak!

NN: Naravna stvar, jer govorimo o mrklini iz vladajuće optike. U hrvatskome mraku vlada vječno proljeće. Permanentna idila. Kapljice rose klize po vlatima trave, ptičice cvrkuću, potočići žubore, cvijeće cvjeta… Tama s kamelijama.

PP: Što bi to značilo? Da ono što ja vidim ne odgovara stvarnosti?

NN: Može i tako. Mada je pravilnije kazati da stvarnosti odgovara ono što ne vidite. Bilo bi idealno kad biste se izvježbali da vam upada u oko samo ono što niste u stanju zapaziti, iako priznajem da je to dosta teško. Tako biste sve što „ne vidite“ uočavali kao neviđeni problem, a ne obratno.

PP: Gospođo, vi mene zajebavate! Mislim da smo završili s intervjuom.


NN: Ako uz takve materijalne činjenice vi ipak tvrdite kako je vaša partija bila „predvodnik u dostizanju standarda u zaštiti prava manjina“, to bi moglo značiti ili da ste ignorantski idiot ili da ste osoba sa stanovitim zdravstvenim teškoćama. Prvi bi slučaj ukazivao na to da je Hrvatska, s vama kao premijerom, spala na niske vrane.

PP: Kakve sad vrane?!

NN: Takve da građani ne znaju jesu li vam vrane iskljucale oči ili popile mozak. U drugom pak slučaju, ponavljam, prava nevolja nije u tome što „ne vidite problem po pitanju slobode medija“, već što ne vidite problem po pitanju vida. Općenito govoreći, prilično je problematično što vas građani doživljavaju kao nositelja vlasti, a ne kao pacijenta.

PP: Ma tko ste vi da mi govorite da sam bolestan?!

NN: Specijalist oftalmologije. Priznajem da sam se lažno predstavila kao novinarka, jer mi je vaš slučaj jako interesantan. Uostalom, zar nije bolje da je čovjek bolestan, točnije da ima izvjesnih teškoća s vidom, nego da je lažljiva bitanga? Evo, uzmite onog bolesnika iz Srbije…

PP: Kojeg bolesnika iz Srbije?

NN: Aleksandra Vučića. On je prije nekog vremena izjavio: „ Nema nikakvih problema.“ Ni on dakle, kao ni vi, „ne vidi“ problem. I njemu višak moći spušta mrak na oči. Korijen političkoga siledžijstva, znate, treba tražiti u žudnji vladara da svoju bolest disperzira na podanike, od kojih očekuje da mu slijepo vjeruju.

PP: Završili smo! Em ste ušli na prijevaru lažno se predstavljajući, em me uspoređujete s onim srbijanskim nitkovom, em me proglašavate invalidom. Ne izađete li sami napolje, zvat ću zaštitare!

NN: Ali zašto? Pa ja ovo govorim za vaše dobro. Sutra bi vas mogao zgaziti tramvaj jer ćete prelaziti preko pruge tvrdeći da „ne vidite problem“ koji juri po šinama.

PP: Kakav opet tramvaj, pobogu?!

NN: Gledajući iz slobodarske perspektive, tramvaj zvan čežnja.


* Napomena: Javnost se ne treba uznemiravati da netko nedajbože želi da Poopie-a zgazi tramvaj, jer u originali PP nije Poopie nego Plenky

original

Oznake: t(r)aman

ne osuđuj onoga kojeg ne poznaješ

16 veljača 2019suza
botun
subota...

Oznake: if

St. Valent's day

14 veljača 2019


Sveti Valentin je dekapitiran iz sasvim drugih razlogaVolite se svaki dan, a ne samo danas

Oznake: #samoljubav

* Zamolba svim blogericama i blogerima ( a i šire)

12 veljača 2019

11. veljače - Međunarodni dana žena i djevojaka u znanosti


Stereotipi, nedostatak ženskih uzora i podrške te čak neprijateljska društvena klima nerijetko sprječavaju djevojke da se bave i nastave baviti znanošću. Zbog toga moramo zajedno raditi na tome da srušimo zablude o tome za što su djevojke sposobne, moramo svim djevojkama, pogotovo onima iz ruralnih područja, omogućiti pristup obrazovanju, moramo promijeniti radnu klimu kako sve djevojke koje sanjaju o znanstvenoj karijeri ništa ne bi sprječavalo da ostvare svoj san. (António Guterres, GT UN);

Poštovani blogeri i blogerice ( i oni koji se tako osjećaju);

na zamolbu dr. sc. Mirjane Radman-Funarić sa Veleučilišta u Požegi, molimo Vas da ispunite anketu na temu ravnopravnost spolova. Oduzet će Vaše dragocijeno vrijeme, ali time doprinosite istraživačkom radu koji provode gospođa Radman-Funarić i njena kolegica Barbara Pisker. Za ispunjavanje upitnika potrebno je 15 minuta.

Molim Vas u njeno ime također, da ovaj link proslijedite svojim kolegama i kolegicama, prijateljima i prijateljicama i zamolite ih da popune upitnik.

Anketa se provodi za područje Republike Hrvatske.

HVALA

Oznake: tribute to science

jedna od ...

11 veljača 2019


Sjeća li se netko još objave jedne male skijašice prije mjesec dana?

Kratko pamćenje?

Tko je maloj kriv što ne trenira - vaterpolo, tamo daleko.

I još nosi provokativne (pogrešne) "simbole" po multikulturalnom regionu.Oznake: Seddina Bosna

'ko je bio Kojo?

08 veljača 2019Obično kada se govori o sporenjima na ovim prostorima, citira se opaska iz Churchillovih memoarskih sjećanja da je tragedija Balkana što “proizvodi više historije nego što je može podnijeti”. Bez obzira na to što mi je Churchill drag, istražujući shvatio sam da je vjerodostojnija teza Stevana Pavlovića sa sveučilišta Southampton, koji je tvrdio da problem Balkana nije u višku historije, već njezinom manjku, odnosno “u odsustvu kritičke historiografije koja ne traži krivce, nije ničija služavka, nego ozbiljno istražuje i ne boji se onoga što će pronaći”.

I tako ste se onda okušali u historiografiji. Ima li podloga za tezu?
– Ima za to niz primjera. Dopustite da iz moje nove knjige “Hercegovački ustanak 1875. – 1878.”, koja je u izdanju Rabica izišla sredinom prošle godine, navedem jedan logični. Manje-više svima je poznata sintagma – Bosna šaptom pade, međutim kada se sagleda suština, to je obična floskula. Prava je istina da je Osmanlijama trebalo nepuno stoljeće za osvajanje srednjovjekovne bosanske države! Prvi upad zabilježen je 1386, dok je Herceg-Novi pao tek 1482. godine. Osmanlije su dugo i postupno slabile Bosnu trpeći pri tome i teške poraze kao u bitci kod Bileće 1388. godine, da bi je pohodom sultana Mehmeda II Osvajača i pogubljenjem kralja Stjepana Tomaševića 1463, obezglavili. Međutim, i nakon toga Kosače – herceg Stjepan i njegov sin Vlatko, još dva desetljeća s manje ili više uspjeha, ratuju protiv Osmanlija, do pada Herceg-Novog. Dakle, nije to bio nikakav blizkrieg, nego dugotrajni iscrpljujući sukob.

Lakše je maštati
Možda smo mi novinari ljudi s felerom – pa lakše uviđamo nedosljednosti, namjerne ili nenamjerne, svejedno. Tako se, primjerice, Hrvati i Srbi još spore oko toga gdje je počeo Hercegovački ustanak, 1875. godine, u Dračevu – Gabeli kod Čapljine ili Krekovima kod Nevesinja? Englezima je to jasno još od 1875. godine, zahvaljujući njihovim putopiscima Arthuru Johnu Evansu i W. J. Stilmanu. Tako Evans u djelu “Pješke kroz Bosnu i Hercegovinu tokom ustanka avgusta i septembra 1875” (IP “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1973, str. 259), objavljenom 1876. godine, piše: “U dolini Neretve ustalo je prošlog juna rimokatoličko stanovništvo i to prvenstveno protiv begova”.

(Novinar i književnik Dušan Musa za oslobodjenje.ba)

Oznake: žigosanje

Axolotlic

02 veljača 2019

Ako bih trebao birati biti prebjeg
odabrao bih repaša iz reda Ambystoma, ugrožene vrste za koju na njuškalu prodavatelji tvrde kako je prekrasan gušter.

Zanimljiv je što može regenirati više dijelova tijela,
uključujući i
mozak.

I wish I could do that tooo.

Azteci su ga smatrali umanjenom pojavom boga Xolotla, koji odvodi duše u smiraj sunca.

.
IUCN Red List Status: Critically Endangered

Photo/Caption by @timflachphotography


Oznake: still searching for brain

Sisterhood in the Wood

26 siječanj 2019Žali se jedna uspješna dizajnerica kako su tehnološki standardi nametnuti Bauhausom utjecali na to što sve manje žena uspijeva izdignuti svoj kreativni talent.

U Britaniji se sve više mlađih (uspješnih) žena pridružuje Sisterhoodu-u (Women's Gathering), svojevrsnom bijegu od svakodnevice i traženju smisla u prirodi, ravnoteži čakri, kristalnoj terapiji, pletenju košara i zajedničkoj fermentaciji životnih namirnica.
Meditira se prakticirajući šamanizam, pleše, pjeva, boje se materijali, rade prirodni ljekoviti napitci, pišu se stihovi, prakticira yoga i mnogo toga još.

U središtu ovog spiritualzma stoji holistički pristup a zemlja i biosfera se promatraju kao Jedno.

Što je pedeset i koja nijansa prema trinaest obreda Rite of the Womb.

Instagram je prepun impresija s ovog trenda.

Komercijalizacija još nije, značajno, narušila ovo jačanje životnog stila koji ostavlja konkurentnost i ekcese iza sebe, i pokušava jačati pojedinačnu intuiciju i kreativnost jedinke.

Iako znam za neke izuzetke u komercijalizaciji duhovnog wellnesa.

Ima li Bare snage da modificira onu - gdje je nestao čovjek...

Zato, ako dođete jednom doma, a ono nema nikog...Oznake: utroba

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.