Na milosnoj strani ulice...

< veljača, 2018  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Opis bloga
Jedan sasvim običan blog, protkan svakodnevnim promišljanjem i izričajem, ujedno duhovno - slikovni blog, koji predstavlja moj put ovom zemljom, način promišljanja, ono što vjerujem, kako stvaram i živim. Iskustvo radosti koju spoznaš kad ti ljudi zatvore vrata, a Bog ti otvara prozore... Blog u kom se isprepleću, molitve, moji stihovi, duhovni i svjetovni, te moja hobi fotografija. Pišem za svoju dušu. Pišem onako kako osjećam, mislim, ili ono što se meni sviđa. Izražavam svoj stav, ili dijelim nešto što me se dojmi. Raduje me ukoliko će netko uživati i pronaći nešto za sebe. Blog je imao jednu dužu pauzu iz objektivnih razloga. Nije lako, nailazi se na mnoge poteškoće, velike su kušnje ali je milost na kraju uvijek najveća! Zato, lijepo je hodati na milosnoj strani ulice!


"Sve je moguće onomu koji vjeruje!" Mk 9,23b

Možete mi pisati na:

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Click for ZraÄŤna luka Split, Hrvatska Forecast


Linkovi koje stalno posjećujem:

Calivita International Web Trgovina

Multivitamini Blogspot

Apartman Mendy

Župa Sv. Jurja mučenika, Kaštel Sućurac

Patrologija


Svakodnevni Časoslov


Blogovi na koje volim navratit:


Umorno oko

Rašćupane priče ili Kako stvari stvarno stoje

Volim slatko

Plavi beskraj

Lanterna duše

Revival

Blog Dnevnik Hr

Linkovi na kojima uvijek ima zanimljivosti

Croative net

Oblak znanja

Zimo Internet magazin

Pun kufer

Blog hr

Ps 20 (19)
Tko god zazove ime Gospodnje bit će spašen (Dj 2, 21).

Uslišio te Gospodin u dan nevolje, *
štitilo te ime Boga Jakovljeva!
Poslao ti pomoć iz Svetišta, *
branio te sa Siona!

Spomenuo se svih ti prinosnica, *
bila mu mila paljenica tvoja!
Udijelio ti što ti srce želi, *
ispunio sve namisli tvoje!

Radovali se tvojoj pobjedi, †
u ime Boga svoga dizali stjegove! *
Ispunio Gospodin svaku molbu tvoju!
Znam evo: Gospodin će pobjedu dati
svom Pomazaniku, †
uslišit ga iz svetih nebesa *
snagom pobjedne desnice svoje.

Jedni se hvale kolima bojnim, drugi konjima, *
mi imenom Gospodina, Boga našega!
Oni posrću i padaju, *
mi se držimo i stojimo.

Gospodine, daruj pobjedu kralju, *
usliši nas u dan kad te zazovemo!

Slava Ocu i Sinu *
i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, †
tako i sada i vazda *
i u vijeke vjekova.

Amen.

Loading

Sv. Ljudevit Marija Grignion Montfortski

Image and video hosting by TinyPic

Moj svetac zaštitnik


Ljudevit Marija Grignion rodio se 31. sječnja 1673. godine u Montfortu La Cane u Francuskoj. Zaređen je za svećenika 1700. godine. Tražeći volju Božju za svoj život, privremeno napušta Francusku i odlazi u Rim gdje se susreće s Papom Klementom IX. Papa ga imenuje "apostolskim misionarom" kojemu je cilj obnoviti kršćanski duh obnovom krsnih zavjeta po Marijinim rukama.
Pri povratku osniva prvi samostan Kćeri Mudrosti, drži mnogobrojne misije, te piše raznolike duhovne spise, a između njih je i Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji (1712).
Sv. Ljudevit Montfortski preminuo je u 43. godini.

Geslo njegova života bilo je "Samo Bog".


MOJI SVECI SUZAŠTITINICI

Image and video hosting by TinyPic

Sv. Padre Pio

Image and video hosting by TinyPic

Sv. Šarbel

Image and video hosting by TinyPic

Sv. Ante

O ISUSE KOJI ŽIVIŠ U MARIJI
"O Isuse koji živiš u Mariji, dođi i živi u meni duhom tvoje svetosti, puninom svoje snage, savršenstvom svojih putova, istinitošću svojih kreposti, zajedništvom svojih božanskih tajna, vladaj u meni nad svim moćnim neprijateljima, nad svijetom, đavlom i tijelom, silom svoga Duha na slavu svoga Nebeskog Oca".

19.02.2018., ponedjeljak

Ornitološki park i mlinice Pantan
Pantan (Blato) je močvara. Ime Pantan je romansko a Blato slavensko. Nalazi se istočno od Trogira, a zapadno od Divulja.

Na istočnom dijelu Trogira, ispod brijega Krbana smjestilo se polje zvano Trogirsko Malo polje. U tom polju ispod ceste nalazi se malo jezero - izvor iz kojeg ističe vodeni tok zvan Rika, koja teče kroz močvarno područje i starinski ribnjak te nakon nekoliko stotina metara završava u moru (Kaštelanski zaljev). Na rubu jezera su Mlinice - mlinovi u velikoj zgradi s kulom. Na zgradi je natpis iz 1582. godine. iz vremena kad su tim krajevima harali Turci. Do mlina se je žito dovozilo kopnenim putem uporabom stočne snage. Otočani i stanovnici priobalja kroz Riku su dovozili žito jedrenjacima. Na samom ušću Rike nalaze se ostaci kule.

Cijelo močvarno područje omiljeno je gnijezdilište, mali rezervat faune od riba jegulja do ptica selica roda, čaplji, pataka i drugih ptica galebova, čajki, gnjuraca.

Mlinice Pantan predstavljaju jedinstven spoj prirode i povijesti. Obnovljene renesansne mlinice imaju fortifikacijske značajke i važan su primjer industrijske arhitekture. Mlinice broje čak 12 malih izvora koji formiraju jezero, a sve u prostranoj morskoj laguni. Ovaj ihtiološko-ornitološki rezervat danas je prava turistička atrakcija, a tu je i restoran domaćih i međunarodnih specijaliteta i vrhunska vinska karta. Pantan nudi i jedinstven smještaj u kuli mlinica. Jesen je najbolje vrijeme za promatranje brojnih močvarnih ptica jer je Pantan važna migracijska lokacija.

Oznake: Pantan, Dalmacija, Trogir, mlinica, Putovanja, fotografija


- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.02.2018., petak

Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na MalačkojSpomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Malačkoj, ponad Kaštelanskog zaljeva, kao trajan spomen i putokaz, ponosno bdi nad granom, čuvajuću uspomenu na one, koji su svojom žrtvom, dali život za stvaranje neovisne i slobodne Domovine Hrvatske.

"Kao što križ funkcionira kao univerzalan znak žrtve i stradanja, popraćen emotivnim nabojem i osjećajem poniznosti
i pobožnosti onih koji se klanjaju i njemu i žrtvama koje simbolizira, tako kocka u nacionalnom kontekstu spaja po-
vijesna određenja sa suvremenim vizualnim nastojanjima stvaranja znaka s kojim se sredina identificira. Na mnogim je
spomen-obilježjima, od onih najjednostavnijih koja su nastala na inicijativu članova obitelji ili udruga, pa sve do kiparskih i arhitektonskih rješenja, kocka sastavni dio cjeline. Ona može funkcionirati kao svojevrsni oltar u otvorenom prostoru, kao što je to primjer na brdu Malačka iznad Kaštela, kod stare ceste za Lećevicu gdje je 1999. godine izgrađen monumentalni betonski križ. Do njega vodi pristupni kameni put uz koji je pri vrhu imitacija stepenastog suhozida na jednom mjestu proširena u zaobljenu »apsidu« u kojoj je bijela kamena kocka – oltar." - Sandra Križić Roban (Institut za povijest umjetnosti Zagreb)

Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” predstavila je svoj najnoviji spot za poznatu duhovnu pjesmu “Oči u oči”. Spot je snimljen na spomen-obilježju poginulih hrvatskih branitelja na Malačkoj iznad Kaštela.

U spotu je u ulozi hrvatskog vojnika-branitelja angažiran mladi akademski glumac Pere Eranović, inače sin Stipe Eranovića, poginulog hrvatskog branitelja čije se ime nalazi na jednoj od postaja križnog puta ovog spomen-obilježja, što na poseban način doprinosi vjerodostojnosti i simbolici ovog uratka i odaje pijetet mlađih naraštaja kako poginulim tako i živim hrvatskim braniteljima.
U spotu sudjeluje i don Stipan Šurlin, župnik Kaštel Lukšića, inače hrvatski branitelj koji se nakon sudjelovanja u domovinskom ratu odlučio za studij teologije i zaredio za katoličkog svećenika. Režiju i snimanje potpisuje Patrik Grgurić.Oznake: spomenik, branitelji, Malačka, Kaštela


- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2018., četvrtak

Biblijski vrt StomorijaNa južnim padinama Kozjaka je još daleke 1189. godine podignuta crkvica sv. Marije od Špiljana, danas zvane Gospe Stomorija. Na tom mjestu na kojem se spajaju duhovnost i priroda utemeljen je Biblijski vrt.

Tu već stoljećima rastu platane, masline, smokve, vinova loza i biljke koje se spominju u Bibliji. Predanošću zaljubljenika u prirodu zasađene su još mnoge druge vrste kao npr. Judino drvo, lovor, akcija, začinsko i mirisno bilje i dr.

U predvorju se nalazi Spomen – kamen, autorski rad kipara Marka Gugića na kojem piše: " Na spomen drugom došašću sv. Oca Ivana Pavla II. zasnovasmo Biblijski vrt u Stomoriji nad zaljevom. Pučani Kaštela 27. rujna 1998. " Nasuprot njega zasađena je Papina maslina koju je Sveti Otac iste te godine blagoslovio u Splitu.

Sjeverno od crkvice uređen je terasasti predio Jidro, pod čijim je starim maslinama, a u slavu hrvatskim velikanima, postavljena Kolona kamenih megalita. Te je velikane u njihovu stvaralaštvu nadahnula Biblija pa se tako spominju – Sv. Jeronim (prijevod Biblije na latinski), Juraj Dalmatinac (graditelj sakralnih objekata), Marko Marulić (spjev Judita i dr.), Bartol Kašić (prijevod Biblije na hrvatski) te Ivan Meštrović (skulptor Biblijskih motiva).
Na otočiću u potoku, dobrodošlicu će svakom namjerniku poželjeti drvena skulptura Noina arka, rad poznatog umjetnika Vaska Lipovca.

Kamenim Križnim putem na Gospinoj njivi, na kojem su Križne postaje predstavljene grmovima mirisave mirte, dolazi se do Križa života, djela kipara Kažimira Hraste.
Na vidikovcu sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Kaštelansko polje i zaljev, posađen je mali vinograd kao spomenik težaku i lozi. U njemu se, uz ostale autohtone vrste vinove loze, nalazi i Kaštelanski crljenak, u svijetu, posebno u Kaliforniji (SAD) poznat kao Zinfandel, koji potječe iz Kaštela.

S radošću mogu napisati, kako sam i sam osnivač i član inicijativnog odbora za osnivanje Biblijskog vrta, te dugogodišnji član upravnog odbora Udruge "Biblijski vrt Stomorija"
Lijepo se prisjetiti tih dana o dolasku sv. Oca Pape Ivana Pavla II u Split i Solin, tog entuzijazma stvaranja, oblikovanja, izgradnje, oplemenjivanja i postavljanja Biblijskog vrta, pod nadahnutim vodstvom prof. Ivne Bućan, uz suradnju arhitekata, kipara, raznih institucija, Crkvenih dužnosnika, entuzijastičnih članova, Gradskog poglavarstva Kaštela, te uz potporu lokalnih i državnih medija.

U sjećanje na te prelijepe dane, evo donosim svježe fotografije Biblijskog vrta, tog jedinstvenog prostora u Hrvata.

Oznake: Biblijski vrt, Stomorija, svetište, Kaštela, Dalmacija


- 18:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #