Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monfort

Marketing

Ornitološki park i mlinice Pantan




Pantan (Blato) je močvara. Ime Pantan je romansko a Blato slavensko. Nalazi se istočno od Trogira, a zapadno od Divulja.

Na istočnom dijelu Trogira, ispod brijega Krbana smjestilo se polje zvano Trogirsko Malo polje. U tom polju ispod ceste nalazi se malo jezero - izvor iz kojeg ističe vodeni tok zvan Rika, koja teče kroz močvarno područje i starinski ribnjak te nakon nekoliko stotina metara završava u moru (Kaštelanski zaljev). Na rubu jezera su Mlinice - mlinovi u velikoj zgradi s kulom. Na zgradi je natpis iz 1582. godine. iz vremena kad su tim krajevima harali Turci. Do mlina se je žito dovozilo kopnenim putem uporabom stočne snage. Otočani i stanovnici priobalja kroz Riku su dovozili žito jedrenjacima. Na samom ušću Rike nalaze se ostaci kule.

Cijelo močvarno područje omiljeno je gnijezdilište, mali rezervat faune od riba jegulja do ptica selica roda, čaplji, pataka i drugih ptica galebova, čajki, gnjuraca.

Mlinice Pantan predstavljaju jedinstven spoj prirode i povijesti. Obnovljene renesansne mlinice imaju fortifikacijske značajke i važan su primjer industrijske arhitekture. Mlinice broje čak 12 malih izvora koji formiraju jezero, a sve u prostranoj morskoj laguni. Ovaj ihtiološko-ornitološki rezervat danas je prava turistička atrakcija, a tu je i restoran domaćih i međunarodnih specijaliteta i vrhunska vinska karta. Pantan nudi i jedinstven smještaj u kuli mlinica. Jesen je najbolje vrijeme za promatranje brojnih močvarnih ptica jer je Pantan važna migracijska lokacija.



Post je objavljen 19.02.2018. u 15:15 sati.