Linkovi

darujem ljubav svakodnevno

18.07.2012., srijeda

još jedan uspjeh

 


 


 


 


 


 




 


 


Danas, 17. 07. na portalu digitalnih knjiga izašla je zbirka "Strunjeni pensiri" , autorice, Ide Marković iz Vodnjana. Knjiga je pisana u većini čakavskim dijalektom, ali i standardom te nekoliko pjesama na talijanskom jeziku.




OVO JE PREKRASNA KNJIGA JEDNE MOJE DIVNE PRIJATELJICE, ŽENE KOJOJ SAM PJESME IZ NJENE BILJEŽNICE PRENIJELA U JEDAN PRAVI OBLIK, NE BI LI PJESME SAŽIVJELE I UGLEDALE SVJETLO DANA, NAPISALA POGOVOR, UREDILA TEKST...IDINA ZBIRKA PJESAMA ZAISTA NEŠTO POSEBNO...I SAD ĆEMO JE dati u tisak jer je svojom kvalitetom i već gotovo stotinjak preuzimanja u jednom danu, zasigurno to zaslužila.

Zbirku poezije "Strunjeni pensiri", Ide Marković, predstaviti ćemo vam uz pomoć pogovora knjizi, koji je napisala književnica i pjesnikinja Denis Kožljan.

POGOVOR

"Vi žudite da napustite ove krajeve, ovaj svijet, ovu stvarnost i da uđete u drugu stvarnost koja bi vam više odgovarala, u svijet u kojem ne postoji vrijeme. Učinite to, dragi prijatelji, ja Vas na to pozivam. Vama je poznato, gdje se on krije, poznato Vam je da je svijet koji tražite. Samo u Vama samim živi ona druga stvarnost za kojom žudite." H. Hesse - Stepski vuk

Ovim riječima Hesse upozorava na neki način nas pjesnike, umjetnike, ljude posebne nutrine kako trebamo i moramo naći neko svoje mjesto koje nam odgovara, koje postoji samo za nas, u kojem ne postoji vrijeme. A, meni se čini da je Ida Marković, autorica "Strunjenih pensiri", već odavno našla svoju destinaciju kako sudbine, tako i pjesme.

To je mjesto njenog življenja, mjesto gdje se dodiruju različite kulture, tradicije i jezici, to je njen Vodnjan, malo mjesto, gradić u Istri, odakle polaze svi njeni vlakovi, mjesto gdje konstatno crpi inspiraciju svog pjesničkog stvaranja. A nalazi ga u Vodnjanskom zvoniku, u svakoj travki istarske crvenice, nalazi ga u svakoj riječi svojih susjeda i najdražih: majke, oca, rođaka, djece, prijatelja.

I kroz to traženje, kroz njene "Strunjene pensire" nazire se samo jedna misija, bit njenog postojanja, pisanja, to je svakako ljubav u svim svojim oblicima, ljubav kao bit egzistencije.

Idina pjesma, njena koncentracija i stanica gdje traži odmor za dalje, za naprijed je vrlo suptilna, ispunjena i najmanjim ali kako za nju, tako i za nas čitatelje, vrlo važnim detaljima poput mirisa i boja krajolika, riječi odnosno beside njenog rodnog kraja, vrlo visoki stupanj tolerancije prema svim ljudima dobre volje ali i glad za pronalaskom pravih, istinskih vrijednosti današnjeg čovjeka.

Denis Kožljan, pjesnikinja, književnica


- 12:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (9)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (17)
Svibanj 2012 (22)
Travanj 2012 (15)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga