[25.09.2007., utorak 18:28]

Što Marv misli o kupnji dionica THT-a?

"Mišljenje je kao guzica, svatko ju ima. Netko bolju, netko lošiju."
Prilagođena narodna uzrečica


Prodaja dionica THT-a po privilegiranim cijenama digla je veliku buru u Hrvata. Članke o tome ste mogli čitati u svakom dnevnom listu koji drži do sebe, na svakom web portalu, mogli ste i gledati mnogobrojne reportaže na informativnim emisijama tv postaja, pa čak i tome posvećene političke emisije (poput Otvorenog neki dan u kojem su gostovali Čačić, Jurčić, Šuker i Motušić). U toj sili informacija neke su bile ekonomske, neke političke naravi. Ekonomski sadržaji su se uglavnom bavili procjenom realne cijene dionice i stoga procjenom zarade za one koji kupe dionice. Upozoravali su pritom da kretanje cijene na kraju svega ovisi samo od poslovanja THT-a i da je poslovanje THT-a ono što treba proučavati. Neki drugi ekonomski tekstovi su, uzimajući u obzir općeprihvaćeni stav o podcijenjenoj cijeni dionica u ovoj javnoj ponudi, pokušavali sagledati dugoročne aspekte rasprodaje jednog od zadnjih preostalih bisera iz državnog portfelja. Politički nastrojeni tekstovi su propitivali motive Vlade za ovakav potez.

Dozvolite mi da sumiram svoje mišljenje o više manje svemu napisanom.
- Cijena dionica je debelo podcijenjena (dakle, zaista je privilegirana).
- Motivi Vlade za prodaju u ovom trenutku i po ovoj cijeni su sve samo ne altruistični. U kratko, razlika u cijeni je zapravo trošak izborne kampanje koji ova Vlada neće platiti i koji nigdje neće biti evidentiran kao takav. Riječ je jednostavno o pokušaju dobivanja izbora. Ne previše različito od dijeljenja poklon pakata umirovljenicima u općini Lanišće prije nešto godina ili okretanju vola na ražnju u šibenskom zaleđu. Politika koja apsolutno pali bi mogla i ovog puta upaliti, ljude više zanima kratkoročna od dugoročne dobiti. U dugom roku, ovakva rasprodaja INA-e i THT-a poslužit će kao dobro opravdanje po principu: što se sad bunite da smo sve rasprodali, a strpljivo ste i sami stajali u redu za kupnju kad se to prodavalo?
- Tržište vrijednosnih papira je jako opako. Ne postoji nešto kao sigurna investicija. Čak i prekaljeni burzovni mešetari znaju zapadati u zamke brze zarade i kupovati krive, brzorastuće dionice i potom provjeravati gravitacijsku silu s prozora njujorških nebodera. Zapamtite, neovisno o tome što na burzi radili, jedini pravi razlog za rast cijene vrijednosnog papira je uspješno poslovanje poduzeća. Sve ostalo je kladionica. Ako želite postati mali dioničar THT-a (ili bilo koje firme, ali o THT-u sad pričamo), morate se pripremiti na puno praćenja svakog njihovog poslovnog poteza da biste znali na čemu ste. Štoviše, na samo njihovog nego i njihovih konkurenata, pa i države (kroz zakonsku regulativu). I to nije sve, i dalje morate biti svjesni da postoji pre-strašna asimetrija informacija i da vi kao vlasnik (jer kupnjom jedne jedine dionice vi postajete vlasnik, iako minoran) zapravo ne znate o poslovanju THT-a ništa više o ne-vlasnika koji čitaju iste novine. Dakle, zapravo ne znate skoro ništa. U prijevodu, možete uložiti u dionice i računati da će to poduzeće dobro raditi pa ne brinuti kao što ne biste brinuli da je taj novac oročen u banci, no to je sito tako kao da odete na izlet autobusom koji vozi vozač alkoholičar. To što ne da je on možda pijan doprinosi spokoju, ali ne i sigurnosti.

I što sad?
Ako prihvatimo da je prodaja dionica zapravo pokušaj Vlade da «kupi» izbornu pobjedu u studenom, nikako nije za očekivati da će cijena dionica na burzi biti manja ili jednaka onoj koju će se na kraju dati privilegiranim kupcima (dakle hrpici od nekih dvjestotinjak tisuća Hrvata). Dobro su iskalkulirali koja se cijena na tržištu očekuje i omogućili svakom privilegiranom kupcu da se osjeća kao kapitalist na koji dan. Naravno, moguće da su falili, ali je jako malo vjerojatno. Nadalje, THT polako gubi monopolski položaj, ali je još uvijek monopolista i to se u kratkom vremenu sigurno neće promijeniti. Isti taj THT zbog tih i drugih razloga posluje s finom dobiti. Zbog toga nije za očekivati da bi u kratkom roku mogao propasti ili nešto slično. Dakle, čak i da se ne ostvare prognoze o velikim zaradama, u kratkom roku teško može doći do gubitaka. Kad bi do gubitaka čak i došlo, potpuno je nevjerojatno (iako ne i nemoguće) da bi bili fatalni. Prema tome, mislim da bi se u kratkom roku u najgorem slučaju moglo dogoditi da se cijena zadrži oko one po kojoj su kupljene. Može se čak malo i izgubiti (iako sumnjam), ali ne i sve.

Stalno naglašavam kratki rok. Nije slučajno. U dugom roku se može dogoditi svašta. THT može poslovati u minusu i plusu. Cijena može padati i rasti (neovisno o prošloj rečenici, mada rast koji nije podržan rastom profita može u bilo kom trenutku munjevito promijeniti smjer). Za promatranje u dugom roku je potrebno imati magičnu kuglu. Nemojte da vas nitko uvjeri u suprotno, na svakom padu cijena ima onih koji gube. O krahovima da i ne govorimo. Igranje na burzi je najlakše usporediti s kladionicom, a iskusne igrače s iskusnim igračima u njima. Vjerujem da prosječnom čovjeku takva kocka nije draga.

Zbog svega navedenog, mislim da je vrlo mudro kupiti dionice ali na kratki rok i poglavito svojim novcem (bez zaduživanja – jer ma koliko investicija bila sigurna, kockanje s posuđenim novcem smrdi kilometar). Može se uložiti skoro svu štednju (ili čak svu). Čim se dobije PIN treba potražiti brokera, odlučiti koliko se želi zaraditi (i pri tome ne biti previše gramziv) i čekati. Negdje u prvih mjesec-dva, kad se cijena popne na željenu, prodati i ne osvrtati se (ako se cijena popne ali ne baš na željenu razinu, razmotriti je li možda ipak dovoljno). Primjerice, ako si zacrtate zaradu od 40% (što je urnebesno dobra zarada, iako neki optimisti najavljuju da bi moglo biti i 70%), prodati kad se cijena popne za 40%, vratiti novac na štednju i ponovno živjeti u miru. Ukoliko se ne proda nego uvijek želi više, treba se znati da svaka cijene doživljava uspone i padove. A nitko ne zna kad će točno uspon prestati, a pad započeti. Ukoliko je pad brz, moglo bi biti «čupanja kose». Zato mislim da treba odigrati što jednostavnije, zadovoljiti se s ziheraškom zaradom i izaći iz šporke igre.

I da, nakon toga izaći na izbore i glasati za one s najboljim kadrom, programom i perspektivom. Ako mislite da je to vladajuća garnitura, onda za njih; ali nikako ne za njih zato jer su vam besplatno dali «porciju vola».


Komentari (14) - Isprintaj - #

[21.09.2007., petak 10:33]

Oldboy

U zadnjih puno mjeseci pogledao sam samo 5 filmova koje bih opisao epitetom sjajni. Nekako mi se čini da filmska industrija (poglavito američka jer se na nju najviše oslanjamo) gubi nit i radi sve stupidnije filmove u kojima su ljepota glumaca, specijalni efekti i skupa produkcija donijeli prevagu nad osnovom: suvislom pričom. Srećom, Clint Eastwood još uvijek drži visok nivo, ali velika većina svega ostalog što stigne je bez-veze.

No da za film ipak ima nade, uvidio sam kad sam gledao ove bisere (nisu nužno novi, samo sam ih pogledao u zadnjih pol godine ili tako nešto): Serenity, Djeca čovječanstva, Mala Miss Amerike, Domaćin i Oldboy.

Prva dva su iznimno uspjeli pripadnici SF-a, ali reć' da su to sjajni SF filmovi bi bilo podcjenjivanje: to su sjajni filmovi neovisno o žanru*! Treći je "običan" film o životu i tjeskobi "običnih" ljudi, ali bolje svega prikazuje da nit koju je Hollywood izgubio treba tražiti drugdje (u konkretnom slučaju u neovisnom filmu).

Predzadnji film, Domaćin, sam odlučio pogledati nakon jedne dosta povoljne kritike na nekom portalu. Nisam znao što očekivati pa nisam očekivao ništa nego samo podigao taj korejski filmski uradak i ubacio ga u player. Rezultat: ostao sam šokiran i oduševljen viđenim. Uspjeli su vrlo uspješno izmiješati horor, komediju i dramu. Film je, kako bi to rekli u Vodiču, po svemu nalik Godzilli, ali zapravo potpuno drugačiji. Za razliku od potonjeg uratka, u Domaćinu su od filma s idejom mutantskog čudovišta koje jede ljude uspjeli napraviti nešto predobro. Znam da žanr većini zvuči odbojno, ali vjerujte mi, to je zbog Godzille i Jurskog parka - a ovo se s tim uradcima za glupu publiku ne može mjeriti. Pogledati obavezno!

Oldboy... Došli smo u videoteku i tražili dobru komediju jer smo očekivali Suputničinog brata u gostima a on je takav film poželio. E sad, ako znamo da se dobre komedije pojavljuju možda jedna u 3 godine i da smo sve takve već pogledali, možete zamisliti očaj nas dvoje dok 15 minuta stojimo u videoteci mozgajući što da uzmemo. Tijekom tog vremena, u rukama mi ej završio Oldboy, drugi dio trilogije korejske trilogije o osveti (filmovi se ne nastavljaju, zajednički im je samo lightmotiv). Kako već dugo planiram pogledati treći dio (Simpatije za gđu. Osvetu), učinilo mi se zgodnim prije pogledati prethodnika (prvi dio nisu imali).

I sad, krenem gledati film, ovog puta s većim očekivanjima (jer je film dosta hvaljen i jer sam nedavno pogledao Domaćina pa znam što korejska kinematografija može) i nakon dva sata gledanja ostanem skroz zabezeknut. Ne sjećam se, ali stvarno, kad sam zadnji put pogledao film s boljom pričom. Nevjerojatno. Zaplet je usporediv možda jedino sam onim u Privedite osumnjičene, samo što se ovdje u kompliciranu priču dodaje i puno elemenata drame, ali i urnebesne akcije. Moram naglasiti da ima i par škifih scena, ali pregrmi se kroz to da bi se vidjelo što će biti kasnije. Uopće ne namjeravam pokušati objasniti o čemu se radi jer ne želim nikome kvariti zadovoljstvo. Uglavnom, ako niste tip koji voli samo američke komedije i možete podnijeti koju brutalniju scenu, nemojte ovo propustiti pogledati. Ovo je film radi kojeg se isplati otići do videokluba.




*jednom sam na Rocku pisao o Jutti Kleinschmidt i logika je ista - ona nije ponosna da je prva žena koja je osvojila Dakar, nego da je među malobrojnim vozačima uopće koji su ga osvojili; to što je žena nije bitno


PS.
Statistika kaže da mi je ovo 200. post. Kako sam ja cool... :-)))

Komentari (10) - Isprintaj - #

[15.09.2007., subota 12:24]

Fascinacija pjesmom

Na mnogobrojna negodovanja fanova glede mog grubog odsutstva s ex. Marvinovih kronika odgovor može biti samo jedan: pojavljivanje u velikom stilu. Ma, ne u autu! Stilo je ionako kod mojih na čišćenju injektora. Mislio sam na stil kao kulturni fenomen (koga zanima više, kliknuti ovdje). Uglavnom, u velikom stilu sam vam prenio nekoliko najrelevantnijih verzija kultne pjesme My Way, možda najvažnije pjesme u povjesti Rock Roll-a.

Za neznalice, slavnu pjesmu je napisao Paul Anka, a proslavio Frank Sinatra. Većina ljudi (i ja nekad) tu pjesmu nazivaju Sinatrinom pjesmom.


No naravno, kasnije se i Anka usudio snimiti svoje remekdjelo pa je red i njega prenijeti.


Osim njih dvojice, pjesmu je otpjevao i The King. Ova snimka pokazuje Elvisa samo 2 mjeseca prije njegove smrti, ali svejedno je sasvim jasno zašto ga milijuni smatraju najvećim ikad.


Pjesma ne bi bila toliko velika da je nije otpjevala i neka operna faca, pa prenosim i verziju otpjevanu od strane opernog baritona Davida Serea.


Isto tako, kakav bi to evergreen bio da nije preveden pa izveden i na nekom drugom jeziku.


I za kraj, obavezno pogledajte i interpretaciju tog evergreena od strane Sida Viciusa, frontmena Sex Pistolsa.


Stavio bih zasigurno i svoju verziju na You Tube, ali nažalost imam dvije otegotne okolnosti: nemam glasa i nemam sluha.



Komentari (7) - Isprintaj - #

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Ostavite svaku nadu vi koji dolazite tražeći nešto pametno.
marvinovekronike(at)gmail(dot)com
Čovjek i magarac su pametniji od samog magarca.
(profa s treće godine)



Tekstovi na Bestseleru



























Rečeno mi je da mi banneri i nisu baš neka umjetnička djela. Znam, ali nije ni blog pa ga svejedno pišem. Jer mi je gušt. :-)