3 dag kavijara lososa ... 80
5 dag bijelog hamby peciva ... 160
2 dag maslaca ... 150
1 dl šampanjca ... 80
... 470
Kao i kod šampanjca, gdje je samo onaj iz francuske pokrajine Champagne šampanjac, tako je i pravi kavijar isključivo od ribe jesetre, a i to ne baš bilo koje. Srećom, mi manje opterećeni popiti ćemo cijeli niz pjenušaca i zvati ih šampanjcima, a tako ćemo pojesti i raznu riblju ikru koju ćemo zvati kavijar. Uz to ćemo obavezno u svakoj prilici zezati domaće znalce kojima je burek samo burek od mesa i naručiti burek od sira, špinata ili jabuke. Dakle, ovdje je riječ o kavijaru od ikre crvenog lososa. Zanimljiv okus, malo odskače od standarda, s time da pod standard ne mislim na beluga kavijar nego na one osjetno jeftinije, koje smo okarakterizirali kao ne baš prave, ali eto, meni dostupne i u svakom slučaju drage. Zrno je privlačne crvenkasto narančaste boje i nešto krupnije, lijepo se osjeti kad pukne pod nepcem, pa specifičan okus dođe do punog izražaja. Kalorije po deklaracijama su dosta različite, pa ovaj puta neću daviti s njima. U svakom slučaju, radi se o nutritivno visoko kvalitetnoj namirnici s velikim udjelom bjelančevina, negdje između 20 i 30 g na 100. I ovaj je proizvod kupljen u dućanu ruskih delicija (link), koji dostavljaju u cijelu Hrvatsku, pa što imaju oni, mogu imati i ja, kao i svatko tko si naruči u cijeloj Hrvatskoj. Zanimljivo, rasprodali su gotovo sav kavijar, eh da, dakle, bogu hvala, ima se, može se. U ovom obroku, kao nadopuna ruskom kavijaru, imao sam i ruski šampanjac. U tom svekolikom blagdanskom duhu duhovnog imetka, želim vam blagoslovljen Božić, a hoće li biti kavijar ili žganci, fakat je svejedno, ako smo s onima koje volimo. Želim vam obilje zdravlja, mira, sreće i ljubavi. Čestit i blagoslovljen Božić!