minus40kg - kalorijski restoran

* Sok od lubenice ... 20-30 kcal / 1 dl



Kao i kod svega i kod lubenice variraju podaci o kalorijama, ali srećom, ovdje se radi o onom nižem kalorijskom razredu, pa je raspon uglavnom između 20 i 30 kcal na 10 dag, što lubenicu čini vrlo prihvatljivim i poželjnim voćem. Mali problem koji se odmah ne vidi je to što je lubenicu lako jesti i u većim količinama, pa tako pola kile lubenice ode samo tako, dok s jabukama i bananama to neće ići ni približno lako. Ali dobro, ovo s fotografije je još jedna "mladenačka" naivnost., Vidio sam na netu kako tip kalupom za kolače izbuši lubenicu s vrha i onda štapnim mikserom od cijelog njenog sadržaja napravi u par minuta sok koji se može odmah piti. Veli da se ne treba opterećivati krhotinama košticama, jer i one su poprilično zdrave. Ali eto, tu sad dolazi stvarnost.

Nemam kalup kao tip iz videa, ali sam lakoćom nožem izrezao krug, a sam štapni mikser mi je bio šablona oko koje sam vodio nož. Početak bušenja štapnim mikserom i mljevenje je bilo savršeno, ali to se odnosilo na direktnu okomitu penetraciju, ili tu negdje. Kada sam krenuo ozbiljnije zavrtati prema rubovima tu je dolazilo do otpora, jer nož štapnog miksera ne ide do ruba nego ima i međuprostor s kojim se ne može ništa. Pomogao sam si tako da sam u par navrata u lubenicu ugurao žlicu i njome grebao prema vanjskim rubovima. Dodatan problem je radila činjenica što je moja u biti mala lubenica od 7 kila bila ipak prevelika za štapni mikser, a pogotovo za tu žlicu, pomoćnu strugalicu. Ali dobro, nisam bio obeshrabren i nastavio sam.

E sad, sam sok je bio odličan, ali meni su djelići koštica ipak smetali. Ako bi se sok nekontrolirano gutao, to bi išlo, ali čim bio se malo pročeprkalo po sastojcima osjetili bi se gruba tekstura polomljenih koštica, što je mojoj ženici bilo neprihvatljivo. Uzeo sam cjediljku i sav sadržaj provlačio kroz nju. Kako je to zapravo kašasta smjesa, a ne čisti rijetki sok, trebalo se potruditi sve to protjerati kroz cjediljku, ali rezultat je bio itekako dobar.

Kako je lubenica nedvosmisleno bila prevelika pod kraj sam je razrezao na pola i tada sam mogao doprijeti do svih dijelova, prvo žlicom, a onda i mikserom.

Krajnji rezultat je 5 litara soka i 2 kg otpada, što za sok vrhunske kvalitete mislim da i nije loše. Ono što nije baš najbolje je to što se par minuta proteglo na više od sata, a soka je za dvije osobe bilo puno, puno i puno previše. Nisam si nikada priuštio toliko lubenice u komadu, a još je i litra soka u frižideru za drugi dan, čisto da vidimo možemo li s time računati.

I da, nije da ovako nešto ne rezultira i malim neredom u kuhinji, jer lubenicu sam da se ne bi mrdala stavio u drugu posudu, koja ju je fiksirala okomito, pa je tu bio vrč za izlijevanje soka, pa velika cjediljka i posuda u koju sam procjeđivao, pa žlica, čaše i lokvice soka od lubenice na sve strane oko mjesta gdje sam radio, srećom, to je u sudoper i oko njega, a za čišćenje je zapravo dovoljna samo voda.

Kako trenutno imam puno limuna razmišljao sam da i njega malo dodam, ali za prvi puta sam odustao, s idejom da baš osjetimo čisti sok lubenice.

Kako god, vrlo zanimljivo i sočno iskustvo ;)


Update P.S. Sorry, moram malo razmisliti prije nego nastavim.
... ovaj post više nje moguće komentirati.


javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.');
komentiraj (0)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak