minus40kg - kalorijski restoran

* Deklaracije konzervi ribe (tuna u ulju ... 185-423 kcal)


Kod riba u konzervi,
u deklaraciju proizvoda,
nije se baš moguće pouzdati,
svi pišu uglavnom što god hoće ;)


Ako je omjer ribe i ulja otprilike 65% prema 35%, u slučaju tune, to bi trebalo biti oko 390 kcal u 10 dag proizvoda. To je opcija kada se ulje ne cijedi, a ako ga krenemo odvajati, sve se dodatno komplicira, u smislu obračuna kalorija, ali gledano nutricionistički, ili s neke dijetne strane, svaka kap ulja manje, dobitak je. To je iz perspektive dijabetičara koji se drži redovitih preporuka kod nas. Šveđani koketiraju s prehranom gdje treba izbjegavati samo ugljikohidrate, dok ulje i nije neki problem, ali ...

Riba u konzervi nije idealno rješenje, ali ima i baš dobrih prednosti. Maksimalno brzo i lako se priprema do serviranja, a količine su prihvatljivo male.

U pravilu, ocijedim ulje, koliko već ide. Nerijetko to i izmjerim, pa si toliko kalorija odbijem. Količina ulja u gramima se množi s 9 kcal. Dakle, uspijete li ocijediti 2 dag ulja, što meni najčešće uspijeva, 180 kcal se može odbiti, pa konzerva od 10 dag ostaje na oko 210 kcal. Još je bolja varijanta kupiti konzervu gdje je riba u vlastitom soku, a ne u ulju, ali takve su rijetke, i uglavnom se odnose na tunu, dok srdele, skuše, osliće, papaline, haringe, ... nećete naći u toj kombinaciji. Tu se vraćam na prošli post gdje sam preporučio ribu s povrćem, što je više ili manje dobitna kombinacija, uz solidno širu ponudu.

Podaci iz naslova posta su uzeti sa stranica jednog našeg ...


01.07.2021.
komentiraj (14)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak