minus40kg - kalorijski restoran

* Sir, vrhnje, mladi luk i kruh ... 460 kcal


15 dag svježeg posnog kravljeg sira ... 120
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. ... 140
5 dag integralnog peciva ... 130
5 dag mladog luka ... 20
0,5 dl bučinog ulja ... 50

Kruna dobrih obroka su kvalitetne namirnice, raznolikost, količine, tj. dobri omjeri. Ovo je apsolutno izvrstan obrok, u puno pogleda. U pogledu zdravlja, volim ovo ili ono, nije baš nešto o čemu bi raspravljao, a o ukusima, još manje. Da ne bude zabune, ovdje je bučino ulje čisto za gušt, jer baš je teško odmaknuti se i od te komponente, jasno, osim kada se baš mora, onda se sve i može. Recimo da je ovo lagano modificirani, ali u svojoj osnovi pravi mali biser tradicionalne Zagorske kuhinje, iako nema kuhanja. Možda bi moj deda narezao i malo špeka, a možda i ne bi, jer špek je uglavnom išao uz luk i malo domaćeg kruha ispod peke kao suhi obrok koji se nosio u polje ili vinograd. Jasno, suhi, dok se nije popilo i malo vina, a toga u Zagorju uglavnom nikada nije falilo.


P.S. E sad, možemo o detaljima, ali i ne moramo. Upravo se to odnosi na fotografiju. U redu, ovdje sam godinama objavljivao stvarne fotografije, pa neka tako i ostane, za web, tamo ću drugačije. Nije osobito bitno, ali eto, kao i uvijek po malo razmišljam i izvan konteksta hrane, valjda.


22.12.2019.
komentiraj (6)


<< Arhiva >>