10 dag junećeg buta (130)
5 dag valjušaka (130)
15 dag pasirane rajčice (30)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, češnjak, peršin
- kratko dinstaj meso na malo ulja i češnjaku, posoli
- prelij vodom, posoli, kuhaj pola sata u ekspres loncu
- umiješaj kuhane valjuške, rajčicu i list peršina, zapapri
- neka krčka otklopljeno desetak minuta da umak zgusne
Junetina je dosta skupa, ali ako je količina mala ne bi trebao biti problem.
Valjuške ili njoke kojima je baza brašno uzmem tek povremeno, ali uglavnom izbjegavam. Draži izbor su mi proizvodi tog tipa s više krumpira (oko 160 kcal/10 dag). Ove neosporno ukusne, ali kalorijski žešće valjuške (260-300 kcal/10 dag), treba uzeti oko 5 dag, a to je tek nekoliko komada, pa pakiranje od pola kile treba rasporediti na deset porcija, što je definitivno nezgodno, obzirom da je preporuka da se potroši u par dana nakon što se pakiranje otvori. Zaključak, na ovoj vrsti kalorijski reducirane prehrane, nema mjesta ovakvim proizvodima, osim kao baš rijetka iznimka.
Koristim pasiranu rajčicu iz staklenke, onu robusniju. Nju gotovo da i ne treba dodatno obrađivati. Dovoljno ju je začiniti i imaš gotov i vrlo podatan umak. Ako je toplo jelo, ugriješ koliko ti paše, i to je to.
Ponekada u ovakva jela, na nivou začina, uđe manji komad luka koji je ostao od nekog prethodnog obroka, ili komad-dva mladog luka. To ga neće kalorijski opteretiti, a uz "čišćenje" namirnica, doprinijet će okusu. Inače, uz standardnu sol, češnjak, papar i list peršina, celera ili bosiljka su sasvim dovoljno, a pasalo bi i štošta drugo.