minus40kg - kalorijski restoran

* Divlji losos, valjušci i šampinjoni ... 420 kcal


10 dag fileta divljeg lososa (110)
10 dag valjušaka (180)
10 dag zlatnih šampinjona (20)
0,5 dl vrhnja za kuhanje (110)
sol, mješavina začina za ribu

- na malo ulja iz spreja ispeci ribu, posoli
- skuhaj valjuške i zlatne šampinjone
- umiješaj sve s vrhnjem, začini

Ukusno, jednostavno, ...
primjereno mojim potrebama ;)


31.03.2019.
komentiraj (1)


* Svježi sir, planinski jogurt, kruh i rajčica ... 410 kcal


10 dag svježeg posnog kravljeg sira (80)
1 dl planinskog jogurta (130)
5 dag integralnog francuza sa sjemenkama (140)
20 dag mini rajčica (60)
bosiljak

Planinski jogurt?

Još jedan marketinški trik,
pa je to kao kremasti i gusti jogurt,
a zapravo više ili manje isto kiselo vrhnje ;)


30.03.2019.
komentiraj (1)


* Sto puta isto, a različito


5 dag pureće šunke (60)
5 dag graham peciva (130)
10 dag povrća (30)
2,4 dl jogurta, 1,5% m.m. (120)
sol

Odmak od standarda je dobar, kada je u dobrom pravcu, a ovdje je ;)


23.03.2019.
komentiraj (1)


* Sardina, leća i zelena salata ... 370 kcal


7 dag sardina (160)
13 dag leće (110)
10 dag zelene salate (10)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, limun

- otvoriš konzervu sardina, ocijediš
- otvoriš konzervu leće, ocijediš
- serviraš uz zelenu salatu
- dodaš limun i maslinovo

Limun malo ocijediš, a malo ostaviš za ukras ;)

Naravno, sve ovo i ne moraš :)))


22.03.2019.
komentiraj (5)


* Piletina, njoki i šampinjoni na bijelo ... 420 kcal


10 dag filea pilećih prsa (110)
10 dag krumpirovih njoka (160)
20 dag zlatnih šampinjona (40)
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. (110)
sol, curry

- skuhaj krumpirove njoke u slanoj vodi
- na malo ulja iz spreja ispeci meso, posoli
- na malo ulja iz spreja dinstaj šampinjone, posoli
- sve pomiješaj, dodaj vrhnje i curry

Curry je bolje dodati dok je jelo još u woku, tj. skroz toplo. Ovo što ja dodajem na kraju je samo zbog slike, čisto da se vidi, ali u gastro smislu je bez veze.


14.03.2019.
komentiraj (3)


* Pileća prsa, kruh, rajčica ... 310 kcal


5 dag pečenih pilećih prsa (50)
5 dag integralnog kruha (110)
10 dag mini rajčica (30)
2 dl mlijeka (120)

Nijanse nisu presudne, pa ako u standardnoj matrici dijabetičke dijete ide i voće uz doručak, što ne bi išlo i povrće, pogotovo ono koje, ako ćemo cijepati dlaku, zapravo spada u voće, ma kako ga mi doživljavali ;)

Pilećih prsa ima jako različitih. Ova s fotke cijenom prestižu mnoge pršute, pa tko voli, želi, ili što već, neka mu na volju, valjda, kao i meni.

Ponekada zaboravim izvaditi jogurt/kefir/... navečer iz frižidera, pa za doručak nemam ništa što bi mogao odmah konzumirati iz te skupine. Tu uskače mlijeko, a uz malo crne kave, bijela kava je sasvim prihvatljivo rješenje.


13.03.2019.
komentiraj (2)


* Salata: Skuša, grah, rajčica, ... 330 kcal


15 dag gotove salate od skuše, graha, rajčice, paprike i krastavaca (180)
20 dag mini rajčice (60)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol


Eto, gotova konzervirana salata pojačana s mini rajčicama i malo maslinovog ulja. Obrok koji je gotov praktički odmah, ima sve potrebne grupe namirnica, ukusan je, i s obzirom na to da nije razvikani brand, relativno jeftin. Jasno, nema ova salata nutritivnu vrijednost kao da je sve svježe, ali tu smo priču već apsolvirali. Ne spominje se niti jedan E na deklaraciji, a da li ga ima, kako da znam. Zanimljivo je da ova konzerva dolazi iz Bugarske.


Sretan 8.mart svim Ženama koje ga slave po Gregorijanskom kalendaru ;)

P.S. Moja ženica danas neće kuhati, a bome neću ni ja :)))


08.03.2019.
komentiraj (2)


* Junetina, valjušci i rajčica ... 380 kcal


10 dag junećeg buta (130)
5 dag valjušaka (130)
15 dag pasirane rajčice (30)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, češnjak, peršin

- kratko dinstaj meso na malo ulja i češnjaku, posoli
- prelij vodom, posoli, kuhaj pola sata u ekspres loncu
- umiješaj kuhane valjuške, rajčicu i list peršina, zapapri
- neka krčka otklopljeno desetak minuta da umak zgusne

Junetina je dosta skupa, ali ako je količina mala ne bi trebao biti problem.

Valjuške ili njoke kojima je baza brašno uzmem tek povremeno, ali uglavnom izbjegavam. Draži izbor su mi proizvodi tog tipa s više krumpira (oko 160 kcal/10 dag). Ove neosporno ukusne, ali kalorijski žešće valjuške (260-300 kcal/10 dag), treba uzeti oko 5 dag, a to je tek nekoliko komada, pa pakiranje od pola kile treba rasporediti na deset porcija, što je definitivno nezgodno, obzirom da je preporuka da se potroši u par dana nakon što se pakiranje otvori. Zaključak, na ovoj vrsti kalorijski reducirane prehrane, nema mjesta ovakvim proizvodima, osim kao baš rijetka iznimka.

Koristim pasiranu rajčicu iz staklenke, onu robusniju. Nju gotovo da i ne treba dodatno obrađivati. Dovoljno ju je začiniti i imaš gotov i vrlo podatan umak. Ako je toplo jelo, ugriješ koliko ti paše, i to je to.

Ponekada u ovakva jela, na nivou začina, uđe manji komad luka koji je ostao od nekog prethodnog obroka, ili komad-dva mladog luka. To ga neće kalorijski opteretiti, a uz "čišćenje" namirnica, doprinijet će okusu. Inače, uz standardnu sol, češnjak, papar i list peršina, celera ili bosiljka su sasvim dovoljno, a pasalo bi i štošta drugo.


01.03.2019.
komentiraj (3)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>