minus40kg - kalorijski restoran

* Pravilo zlatne jabuke



Jabuka (50 kcal / 10 dag)

Kada bi izabrao jednu namirnicu koja mi je najviše pomogla u mršavljenju to bi svakako bila jabuka. Iako je uglavnom nema u obrocima koje prezentiram, jabuka je moj glavni i gotovo svakodnevni barem jedan međuobrok.

Imam i jedno pravilo koje s puno prava mogu zvati "Pravilo zlatne jabuke". Desi se ponekada da dođem u situaciju da sam izuzetno gladan, što bi se reklo na samom pragu gubitka kontrole. Tada nastupa jabuka. Ona je prvi i najbolji izbor u takvim prilikama. Ona ima okusa, a treba je i gristi, žvakati, osjeti se da se nešto jede i taman dok se pojede, do mozga stignu umirujući impulsi. Glad više nije prioritet, i tada u miru mogu napraviti ili pričekati obrok kakav sam planirao, tj. koji će kalorijski biti prihvatljiv. Sa čime god bi drugim krenuo, više ili manje, ne bi bilo dobro, dapače, puno sam koraka unazad učinio kada nisam poštovao, eto i sa vama podijeljeno: "Pravilo zlatne jabuke" ;).

P.S. Naravno, kada je jabuka gotovo živa, tj. neposredno ubrana, domaća, i još fina sorta, možete misliti kakvo je moje veselje. Eto, upravo ovih dana imam prilike uživati u najboljim jabukama kojih se mogu sjetiti da sam jeo. Naravno, to i ne mora biti samo do jabuka, nego mi je možda i pamćenje slabije nego bi moglo biti, a ne bi me iznenadilo da je začkoljica u podsvjesnom apostrofiranju upravo sadašnjeg trenutka, navodno jedinog u kojem zapravo živimo.



12.09.2012.
komentiraj (15)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak