Mihael Budrović

subota, 02.02.2008.

O KAPETANU LAPTALU

Image and video hosting by TinyPic



Dubrovački kapetan Kristo Laptalo hrabro je podnio odluku grčkog suda kojim je umjesto odlaska kući i obrane sa slobode njegov boravak u zatvoru produžen do daljnjega. Možda čak i na jedanaest mjeseci koliko je krajnji rok za podizanje optužnice.

Laptalo nije jadikovao nad svojom sudbinom iako ima problema sa zdravljem. Nije mu palo na pamet da primjerice štrajkom glađu čini pritisak na sud, što se barem u hrvatskoj praksi zna pokazati čarobnom formulom. Laptalo je kazao da će izdržati uzničke dane, za koje je kćeri Kristini kazao da su svedeni na puko preživljavanje bez tople vode ili grijanja, ali da se brine kako će te dane podnijeti njegova supruga i kći.

Laptalo je pritvoren prije gotovo sedam mjeseci zajedno s dvojicom kolega, Konstantinom Metelevom i Narcisom Garcijom, s kojima je brodom “Coral Sea” belgijske kompanije Trireme Vessel Management iz Ekvadora prevozio voće u Rijeku. Na brodu zaustavljenom u grčkim teritorijalnim vodama među teretom je pronađen 51 kilogram kokaina.

Iako Laptalo, njegovi odvjetnici, ali i sindikat pomoraca tvrde da nema nikakvih dokaza koji bi Laptala i njegove kolege doveli u vezu sa švercom kokaina, tročlano grčko sudsko vijeće u Egionu odlučilo se na određivanje pritvora.

Grčki sud do sada nije govorio gotovo ništa o argumentima i dokazima protiv pomoraca, pa nije jasno na čemu temelji uvjerenje o njihovoj krivici. Nakon što ga je tijekom jednog od saslušanja posjetila ekipa hrvatskih novinara Laptalo im je u prolazu dobacio “Još ćete vi meni ovamo dolaziti”. Time je sam Laptalo, nekoliko tjedana prije nego što mu je sud odredio pritvor, kazao što misli o svojoj bliskoj budućnosti.

Ni potpora Sindikata pomoraca, potpora nekoliko tisuća Dubrovčana koji su mu dali podršku potpisujući peticiju da mu se omogući obrana sa slobode, pisma gardonačelnice Dubravke Šuice tamošnjim vlastima, ali ni jamstva hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića nisu nimalo pokolebala grčke suce.

Jednako kao što ni sudska odluka nije pokolebala Laptala u stoičkom podnošenju nemile sudbine. Kako je jasno da Laptalu suđenje može početi – sutra, ali da ne mora idućih 11 mjeseci, očito je da bi se i premijer Ivo Sanader trebao pridružiti Mesiću u ovom slučaju.

Diplomatskim aktivnostima obojica mogu pridonijeti da se Laptalova agonija završi što prije, odnosno da suđenje počne u što skorije vrijeme. Njihova zainteresiranost za slučaj i iskreno nastojanje da se pomogne ojačat će i samog dubrovačkog kapetana koji čami u zatvorskoj ćeliji.





(izvor-večernjak)

02.02.2008. u 19:22 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Srpanj 2008 (2)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (12)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

moj osvrt na..........

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


free counter