Mihael Budrović

srijeda, 21.11.2007.

BOLI GLAVA

Nedavno objavljena velika predizborna anketa napravljena za Media servis, Večernji list i RTL televiziju još je jednom pokazala ono što već svi dobro znamo. Vrjemena do izbora je sve manje, a i sve manje su razlike između mogućeg broja SDP-ovih i HDZ-ovih saborskih mandata. I dok se stranački lideri i(li) premijerki kandidati bore srcem i razumom za svaki glas predsjednik Mesić, koji je obećao kako neće sudjelovati u predizbornoj kampanji, ipak nekim svojim izjavama i primjedbama pokušava uvjeriti građane da glasuju za lijevu političku opciju(čitaj: SDP, HNS). Ipak, vjerojatno je predsjedniku u ovom trenutku najteže; a pogotovo će ga BOLJET GLAVA u postizbornoj noći sa 25. na 26. studenog. Tu noć će(nakon objavljivanja prvih rezultata) morati odlučiti kome će dati mandat za sastav nove vlade, morat će odlučit tko će biti mandatar za sastavljanje nove vlade... Predsjednik će se morati odlučiti između tri moguća scenarija; hoće li dati mandat za sastav nove vlade Ljubu Jurčiću(čitaj: ljudima koji upravljaju njime) ili Ivu Sanaderu, iako bi za Mesića NAJBEZBOLNIJA SOLUCIJA bilo stvaranje „velike koalicije“.

Po već navedenom istraživanju u 10 izbornih jedinica ipak malo bolje stoji SDP koji bi trebao dobiti 60 zastupničkih mjesta u Saboru, četiri više od HDZ-a. Ne trebamo zanemariti i jedanaestu izbornu jedinicu, gdje bi HDZ trebao dobiti barem četiri mandata. U tom bi slučaju naše dvije najjače političke opcije bile potpuno izjednačene (60:60) i očito je kako će itekako važnu ulogu imati „male“ stranke. Tu bi veću podršku ipak mogao dobiti SDP zbog toga što će njegovi „prirodni“ koalicijski partneri HNS i IDS osvojiti 7 odnosno 3 mandata te bi mu u tom trenutku nedostajalo samo 7 mandata za dostizanje MAGIČNE BROJKE OD 77 SABORSKIH MANDATA potrebnih za stvaranje Saborske većine. HDZ nema stranku sa čijom potporom može sigurno računati jer sa drugim strankama desnice (HSP-om i HDSSB-om u ovom trenutku. Čini se nitko neće željeti koalirati). Presudno će biti za koju će se stranku odlučiti koalicija HSS-HSLS-PGS jer bi sa njihovih 6-7 mandata HDZ i SDP mogli steći određenu prednost u skupljanju parlamentarnih glasova. I dok HSLS-ova Đurđa Adlešić, iako ne jasno, više naginje ka lijevom centru HSS-ov Josip Friščić neumorno ponavlja: „Priklonit ćemo se onoj stranci koja obeća 6 milijardi kuna za razvoj hrvatskog sela“. I oni čekaju završnu anketu o popularnosti hrvatskih političkih stranaka, jedinu koja je relevantna, onu koja će se održati 25. studenog, Kome će se prikloniti ostale stranke: umirovljenicu će naravno stasti na stranu pobjednika, a ne treba zanemariti ni Samostalnu Demokratsku srpsku Stranku koja bi se mogla priklonit SDP-u, svom (iako se tako dosad nije činilo) prirodnom partneru (pogotovo kada važne funkcije u SDP-u drže Milanka Opačić, Biljana Borzan itd.).

Ne treba zanemariti ni mogućnost ulaska nekog nezavisnog kandidata u Sabor, ali ta je mogućnost minorna iako unatoč silnim neozbiljnim(ponekad čak presmiješnim) nezavisnim kandidatima postoji nekoliko njih koji bi mogli dati velik doprinos poboljšanju Hrvatske. To su svakako bivči saborski zastupnik TONČI TADIĆ, bivši predsjednički kandidat BORIS MIKŠIĆ i uvijek originalni i pošteni SLAVEN LETICA, a možda čak i kandidat za premijera „udružene ljevice“ Zlatko Klarić, jedne nove moderne europske socijaldemokratske opcije.

Iako nemam takav običaj, sada ću za kraj napisati i jedan PREDIZBORNI VIC(kojeg prenosi dnevnik „24 sata“): Sin pita oca: „Tata, ovo su prvi izbori u kojima ću glasat, kojoj bi stranci trebao dati glas?“, Otac: „Sine, izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti...“

21.11.2007. u 17:21 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Srpanj 2008 (2)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (12)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

moj osvrt na..........

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


free counter