MeGa KIT

petak, 03.02.2012.

Studenti Kulture i turizma predstavili rezultate projekta: Medijska zbirka Festivala igranog filma u Puli 1953-2011 - Glas Istre

Studenti II. godine preddiplomskog interdisciplinarnog studija Kultura i turizam su jučer poslijepodne od 18:00 do 19:30 sati održali otvoreni sat na temu "Medijska zbirka Festivala igranog filma u Puli 1953-2011-Glas Istre" u dvorani 302 nove zgrade Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Studenti su predstavili rezultate prikupljanja i obrade medijskih priloga u regionalnom dnevniku Glas Istre od 1. srpnja do 31. kolovoza u razdoblju 1953.-2011. godine. Riječ je o uzorku istraživanja koji se odnosi na vrijeme neposredno prije održavanja Festivala igranog filma u Puli, tijekom i neposredno nakon te najvažnije filmske manifestacije u nas.
Kao izvore podataka, studenti su za razdoblje srpanj/kolovoz 1953.-2002. godine koristili isječke iz Glasa Istre koje je iz tih novina tijekom godina izdvajala Sveučilišna knjižnica u Puli te im ih ustupila za analizu, a za razdoblje srpanj/kolovoz 2003.-2011. arhivu pojedinih brojeva Glasa Istre u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.
Za razdoblje srpanj/kolovoz 2003. do 2011. godine, studenti su medijski sadržaj pretraživali prema ključnim riječima: Festival, Pula te film, u naslovima i podnaslovima što znači da su izdvajali isključivo one članke u kojima se jasno razabire da je riječ o Festivalu igranog filma u Puli. Potom su članke analizirali prema sljedećim kategorijama: naslov članka, datum, broj novina, autor, rubrika, tema, ton te vrsta članka.
Iz razdoblja srpanj/kolovoz 1953.-2002. godine Sveučilišna knjižnica sačuvala je 850 članaka, a studenti su iz istog razdoblja 2003.-2011.godine iz pojedinih novina izdvojili 212 članaka. Iz tog skupa podataka rezultati pokazuju da je najviše članaka napisano u srpnju.
U potpisanim člancima koje su studenti izdvojili o Festivalu najviše pisali su Fištrović, Ladavac, Staničić, Sinčić, Načinović, Štambuk, Ćurić, Ćustić Juraga i Vincek. U najvećem broju primjera članci su pisani neutralnim tonom, najčešće novinarske vrste su izvještaj, kritika i najava, a članci se većinom pronalaze na naslovnici i u rubrici Kultura. Negativni ton članka rjeđe je usmjeren na organizaciju Festivala, a češće na ocjenu prikazanih filmova.
Uvidom u zbirku medijskih isječaka koje za Javnu ustanovu Pula film festival provodi od 2006. do 2011 jedna zagrebačka agencija, vidljivo je da su se studenti realnoj slici medijske zbirke uspjeli približiti od 20% do 50%. Komparativna analiza podataka, nadalje, pokazuje da Glas Istre u tom razdoblju (2006-2011) objavljuje četvrtinu ukupno napisanih objava u svim hrvatskim tiskanim novinama koje prate Festival igranog filma u Puli. Tako je 2006. godine u Glasu Istre objavljeno 152 članaka od ukupno 708, a 2011. godine 371 od ukupno 1271 članka.
Otvorenom satu prisustvovali su redovni i izvanredni studenti koji su u zimskome semestru odslušali obavezni kolegij Odnosi s medijima, rektor pulskog Sveučilišta prof.dr.sc. Robert Matijašić, zamjenica pročelnika Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Danijela Križman Pavlović, voditelj studija doc.dr.sc. Mauro Dujmović, nositeljica kolegija do.dr.sc. Maja Ružić Baf te asistentica na kolegiju Tijana Vukić Stjelja, prof., ravnateljica Javne ustanove Pula film festival Zdenka Višković te producentica Festivala i voditeljica Kina Valli Tanja Miličić.
Otvoreni sat započeo je uvodnom riječju rektora pulskog Sveučilišta prof.dr.sc. Roberta Matijašića koji je izrazio zadovoljstvo studentskim projektima ovoga tipa radi direktne veze Sveučilišta i okruženja u kojemu ono djeluje. Potom je zamjenica pročelnika Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović istaknula da su ovakvi projekti vrlo vrijedni za razvoj studija Kulture i turizma te navela njih nekoliko koji se upravo provode ili su privedeni kraju, kao i aktivnu međunarodnu suradnju sa studijem sličnoga tipa u Leedsu (Engleska).
Voditeljica kolegija Odnosi s medijima i mentorica ovoga projekta, asistentica Tijana Vukić Stjelja, zahvalila je svim studentima na obavljenom poslu te Javnoj ustanovi Pula film festival na suradnji. Istaknula je da su u projektu sudjelovala ukupno 52 studenta (redovna i izvanredna) te da je cilj kolegija Odnosi s medijima osposobiti studente za proaktivno odnošenje s medijima. U tom kontekstu, osim teoretskog znanja studenti ovladavaju praktičnim vještinama poput: pisanja objave za medije, davanja televizijske izjave te analize odabranog medijskog sadržaja. Vukić Stjelja je rekla da je svrha ovoga projekta stjecanje iskustva u cjelovitom procesu prikupljanja i obrade (analize) zadanog medijskog sadržaja.


Potom je koordinatorica projekta, Sabina Brgles prva predstavila skupne rezultate provedenog istraživanja. Nakon izlaganja, ravnateljici Javne ustanove Pula film festival Zdenki Višković-Vukić predala je, u elektroničkom obliku, skup prikupljenih i obrađenih podataka te fotografije svih obrađenih članaka.
Ravnateljica je zahvalila studentima na obavljenom poslu koji će iskoristiti kao prilog dokumentaciji koju prikupljaju u povodu obilježavanja 60. obljetnice Festivala, 2013. godine. Pozvala je studente da se aktivno uključe u rad kulturnih i turističkih institucija na način da stvore spregu između tih dviju djelatnosti ne bi li uspjeli na taj način održati sve ono vrijedno što turistima imamo za ponuditi u našem okruženju, odnosno od Pule i Istre stvoriti prepoznatljivu kulturnu turističku destinaciju. Producentica Festivala i voditeljica Kina Valli Tanja Miličić studentima je uručila simboličan dar – svakom studentu jednu besplatnu kino ulaznicu za projekciju po želji tijekom veljače. Pozvala ih je da se jave u Ustanovu kao volonteri ne bi li stekli uvid u to kako se "iznutra" pripremaju manifestacije i programi tog tipa.
Potom su studentice: Ingrid Španić, Ivana Maružin, Ana Žufić, Stefani Veljak, Tamara Đuričić, Marina Lovrić i Anka Batković predstavile pojedinačne rezultate istraživanja po grupama.
Voditeljica programa bila je studentica Melisa Kamenčić.
Za kraj je asistentica Tijana Vukić Stjelja podsjetila da je dnevniku Glas Istre kao zaslugu za redovito praćenje Festivala igranog filma u Puli od samoga početka, dakle od 1953. godine do danas, Javna ustanova Pula film festival prošle godine dodijelila Rotarovu nagradu.

- 09:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta