MeGa KIT

četvrtak, 25.11.2010.

Film u središtu - 16. Sa(n)jam knjige u Istri





Ovogodišnji, već 16. po redu, Sa(n)jam knjige u Istri održava se od 3. do 12. prosinca. Program obuhvaća 109 događaja, 155 sudionika, 225 izdavača i 22 tisuće naslova!
U sklopu Sajma, kao i uvijek, dodjeljuje se knjižna nagrada Kiklop, ali se također održava i festival dječje knjige Monte Librić te Polis Jadran Europa.
Program se odvija na velikoj sceni koncertne dvorane Doma hrvatskih branitelja te u kavani Mozart, galeriji Cvajner i Rock Caffeu.
Neki od autora, gostiju i sudionika programa jesu sljedeći:
izraelska književnica Zeruya Shalev, autorica bestsellera Ljubavni život (prema kojem je 2007. godine poznata njemačka glumica Maria Schrader režirala film Liebesleben u kojem glumi i Rade Šerbedžija), Muž i žena, Kasna obitelj.
Upravo će one i otvoriti ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri.

U središtu zbivanja ovogodišnjega sajma knjige je Zameo ih film, program koji najbolje oslikava povezanost knjige i filma. U njem će sudjelovati Rajko Grlić, Ante Tomić, Goran Vojnović, Alek Popov i dr.

Tu je, također, i program Američka noć koji portretira filmske autore na Sajmu te noćni program Ponoćni kauboji koji će se odvijati u galeriji Cvajner i Rock Caffeu, a čija su tema filmovi u pripremi te odnos knjige, scenarija i filma.

Filmske (op)sesije ove godine bavit će se metamorfozama znanstvene fantastike na filmu.

Naći će se tu i već tradicionalni programi sajma: Bertijev program (koji se ove godine zove Bertijev program kinoromana te koji će se pozabaviti književnošću i filmom u sklopu kojega će Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadedža Čačinović i Iva Grgić-Maroević govoriti o filmovima Prošle godine u Marienbadu, Jules i Jim, Gepard, Sati.

U sklopu programa Doručak s autorom uz Rajka Grlića i Dejana Šorka nastupit će i Dušan Makavejev, kultni srpski redatelj i začetnik crnog talasa, autor filma WR: Misterija organizma.

U programu Suton uz knjigu gostuju autori Miljenko Jergović, Slavoljub Stanković, Ivo Brešan i Ivan Aralica, autori čije su knjige bili predlošci za filmske scenarije.

Pored ovih standardnih programa, ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri obogatit će i novi programi: Sa(n)jam knjige u knjižnici, gdje će se knjižničari okupiti oko teme Zaštita privatnosti, a na okruglom stolu razmatrat će se problematika Ja nisam otvorena knjiga, gdje će gost biti Barbara Jones, osnivačica američkog pokreta Privacy Revolutions.

Andijev program: Postscriptum posvećen je poznatom vinaru i glazbeniku Andiju Šipetiću. U ovom programu sudjelovat će glazbenici: Arsen Dedić, Livio Morosin, Vlado Kreslin i Tamara Obrovac.

Program Hollycook posvećen je autorima iz oblasti gastronomije, gdje će se naći: Ana Ugarković, Veljko Barbieri, Zlatko Gall i Stephan Macchi koji će i potpisivati svoje knjige te predstaviti svoj rad u istarskim oštarijama i restoranima.

Na sajmu će se također predstaviti i autori čija djela nisu vezana izravno uz film: Viktor Žmegač, Dušan Karpatski, Geert Mak, Karl Markus Gauss, Clemens Meyer, Vojo Šiljak i Igor Duda, mladi znanstvenik Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s knjigom Pronađeno blagostanje: potrošačka kultura u Hrvatskoj 70-ih i 80-ih.

Programe će voditi Vojo Šiljak, Mima Simić, Slađana Bukovac, Boris Dežulović, Predrag Lucić, Andrea Matošević, Diana Nenadić, Bruno Kragić, Srećko Horvat i Aleksandar Bečanović.

Priredila: Irena Milanović

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta