MeGa KIT

srijeda, 03.11.2010.

Turističke zajednice u Istri (I)

Labin – Rabac

Na malom brežuljku, tri kilometra udaljenom od Rapca, smješten je srednjovjekovni grad Labin. Stari grad u svakom koraku predstavlja autentičnost, povijest i bogatstvo arhitekture dok nas kulturno umjetnički spomenici i predivni atelieri ostavljaju bez riječi.
Čak je miris koji ćete osjećati hodajući ulicama zanimljiv spoj domaćeg i poznatog nam, dok u drugom trenutku stranog i intrigantnog...



Labin je prvi put spomenut 285 godine kao Albona. To je rodni grad jednog
od najpoznatijieg reformatora svih vremena Matije Vlačića Ilirika, grad u kojemu kultura ima čak svoj park, Park skulptura Dubrova s preko 70 radova.
Labin je proglašen i Art Republikom što je projekt oživljavanja povijesne i kulturne baštine srednjovjekovnog istarskog grada. Projekt je započeo 2003.godine. Za trajanja Labin Art Republike na otvorenim i zatvorenim lokacijama starogradske jezgre odvijaju se likovni,glazbeni i scenski nastupi u kojima sudjelju domaći i strani izvođači.


U zadnjih 100 godina, Labin je imao i svoju zakonsku Republiku s radničkom samoupravom, no nakon četrdesetak dana ugušena je vojnom intervencijom. Ta se pobuna smatra prvom uopće antifašističkom pobunom u svijetu.


Labinska Republika znatno je utjecala na domaće stanovništvo, koje se uvijek ponosilo svojim korijenima i smatralo se jednim od najradišnijih u Istočnoj Istri. Rudarska tradicija u Labinu odvijala se više od 400 godina s toga se sredinom 20. stoljeća u Labin velikim brojem doseljavali stanovnici Bosne i Hercegovine u potrazi za poslom. Rudarstvo je i njima uvelike unaprijedilo život. Nije, stoga, rijetko danas čuti da i oni govore labinsku cakavicu.

Cilj Turističke zajednice Grada Labina je spojiti raznoliko stanovništvo i približiti povijest i kulturu građanima kao i gostima kojih u ljetnim mjesecima nikako ne nedostaje. U gospodarskom smislu, danas je Labin drugi najveći izvoznik u Istri dok Rabac, pod upravom Grada Labina ostvaruje i preko milijun turističkih noćenja u sezoni.
U provedbi projekta Volim Hrvatsku, povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice 22. rujna 2010. objavilo je pobjednika u akciji Zeleni cvijet, u kojoj se ocjenjuje uređenost turističkih mjesta kontinentalne Hrvatske. U kategoriji mjesta do 10.000 stanovnika pobjedu je odnio Grad Labin, sljedili su ga Fužine i Stubičke Toplice.

Tri kilometra od Labina nalazi se i predivni biser Kvarnera, Rabac, koji nikako ne zaostaje za svojim susjednim gradom. Rabac svojim noćenjima konkurira najjačim turističkim mjestima u Istri kao što su Poreč i Rovinj, a i ostalim gradovima u Hrvatskoj. Naime, Rabac je zhvaljujući predivnim bijelim šljunčanim plažama, bogatome mediteranskome raslinju i kristalno
čistome moru 2002. godine zaslužio ekološku markicu Plava zastava.


To je priznanje međunarodna ekološka nagrada, projekt zaštite mora i priobalja koji se svake godine provodi u Europi i šire. Njezin cilj je da plaže budu bolje opremljene i sigurnije za kupače.

Osim mnogobrojnih nagrada koje se u Labinu i Rapcu dodjeljuju svake godine, grad Labin ima snažnu i dugu sportsku tradiciju. Naime, mladi i «oni koji se tako osjećaju», u Labinu se mogu baviti: tenisom, košarkom, odbojkom, podvodnim ronjenjem, jahanjem, ribolovom, biciklizmom, hodanjem i planinarenjem, lovom pa čak i ekstremnim sportovima.

Za one koje se u Labinu žele kulturno i duhovno obogatiti, nakon šetnje uličicama Staroga grada, mogu posjetiti Gradski muzej s arheološkom i etnološkom zbirkom i jedinstvenim modelom rudnika u ovom dijelu Europe. Za obilazak rudnika morate se zaista pripremiti, staviti rudarsku kacigu i pognuti proći dobar dio puta koji dočarava način na koji su rudari stotinama godina od jutra do mraka izvlačili ugljen vagonettima na površinu i tako uvelike potpomagali brzo rastućem gospodarstvu.


Nakon duge šetnje gradom i okolicom sveukupni dojam može se začiniti krempitom i šalicom toplog rum-punča u Gradskoj kavani Labin.
Katarina Dobrić Dabić

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta