po putu i azimutu

28.07.2020., utorak

Kamičina (Kamenjak)Kamičina ili Kamenjak (838 m) je lijepa i markantna osamljena skupina vapnenačkih strmih stijena na istočnom dijelu Grobnišćine, odmah iznad Lujzijanske ceste i vidi se iz daleka, a nekad dok se putovalo kočijama bilo je i manje naselje Kamenjak uz cestu gdje se moglo promijeniti konje i odmoriti uz jelo i piće, kao i obnoviti zalihu vode iz velikog spremnika sa šternom.
Kad se vozim ovuda često skočim do vrha Kamičine, a nekad i kad se spustim sa Snježnika i Platka za još malo protegnuti noge. Ima Vela i Mala Kamičina i isplati se popeti na obe, samo što treba pripaziti pri penjanju na Malu jer na vrhu nema ograde, a ispod je velika okomita stijena na kojoj se često mogu vidjeti penjači. Uz stazu prema vrhu naišao sam na veliki prevrnuti kamen koji nisam mogao podići i vratiti nazad u udubinu gdje je prije ležao, a samo medvjed ima običaj prevrtati tako veliko kamenje i mislim da to on prevrne jednom šapom kao od šale dok bi meni trebala poluga ili sumo hrvač.

Još malo runolista sa Snježnika.


Pogled sa vrha Snježnika preko Guslice na Snežnik u Notranjskoj. (Nekad je postojao pohod Snježnik - Snežnik sa kontrolnim točkama koji se mogao obići za 10 sati u jednom danu, nadam se kako će ga obnoviti, barem za neke obljetnice.)


Bilo je puno i encijana lincure.


Nakon spusta sa Snježnika i vožnje od livade Platak obično stanem na parkingu uz Lujzijanu i kad vidim nekoliko automobila znači da ima i penjača na stijenama Kamenjaka, mogu se vidjeti i strane tablice. Pri vrhu Vele Kamičine je nekoliko stabala lipe čiji se miris daleko osjeti.


Ovdje sam odmah ispod vrha.


Naplatne kućice autoceste na Kikovici u Grobničkom Polju nisu daleko.


Dolazim do Male Kamičine gledati penjače.


Ovaj penjač je izgleda iskusan.


Već je na vrhu ove stijene koja kao da je odvojena od masiva i nakon jednog težeg detalja može i do vrha.
Ja sam penjao neke lakše smjerove, ali je prošlo već dosta vremena i ne bih se usudio sam.

I malo glavolomki, bolje ovako nego na stijenama. Ovo je kao "srdašce" jer treba u sredinu upisati ovih devet slova 'ANJA I LOVRE' (koji bi možda htjeli penjati stijene Kamičine) tako da se uz već postojeća slova sa strane dobiju smislene imenice od pet slova koje se mogu povezati sa planinom.

I jedna pomicaljka gdje se pomicanjem riječi lijevo-desno mogu dobiti u okomitom stupcu tri riječi jedna do druge: - ljekovita trava koja raste i na većim planinama, brđanka, -popularno izletište i skijalište na s.i. Grobnišćine, -naprava za razgrtanje snijega, zimi često na cesti za ovo izletište.
PAPRAT
ŠKRLAK
NALET
KITICA
KUKAC
SVRAKA

I četiri fotke za povećati da se bolje vide; pogled sa Snježnika na Risnjak u Gorskom Kotaru i pogled sa ceste za Platak na Kamičinu, a ovu sliku možete naći i na koricama jedne obilaznice PD Kamenjak.

Pogled sa Kamičine na Grobničke Alpe i otok Krk.


Stijena Male Kamičine.


Dodatak:

Naravno, treba nešto i pojesti. Crna leća beluga sa povrćem, dodano na kraju pasata od pomidora i bučino ulje.

- 16:52 - Komentari (33) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2020 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Planinska ruža-pada li latica na šum vodopada (Matsuo Bashō)

Linkovi

Arhiva