Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Kamičina (Kamenjak)Kamičina ili Kamenjak (838 m) je lijepa i markantna osamljena skupina vapnenačkih strmih stijena na istočnom dijelu Grobnišćine, odmah iznad Lujzijanske ceste i vidi se iz daleka, a nekad dok se putovalo kočijama bilo je i manje naselje Kamenjak uz cestu gdje se moglo promijeniti konje i odmoriti uz jelo i piće, kao i obnoviti zalihu vode iz velikog spremnika sa šternom.
Kad se vozim ovuda često skočim do vrha Kamičine, a nekad i kad se spustim sa Snježnika i Platka za još malo protegnuti noge. Ima Vela i Mala Kamičina i isplati se popeti na obe, samo što treba pripaziti pri penjanju na Malu jer na vrhu nema ograde, a ispod je velika okomita stijena na kojoj se često mogu vidjeti penjači. Uz stazu prema vrhu naišao sam na veliki prevrnuti kamen koji nisam mogao podići i vratiti nazad u udubinu gdje je prije ležao, a samo medvjed ima običaj prevrtati tako veliko kamenje i mislim da to on prevrne jednom šapom kao od šale dok bi meni trebala poluga ili sumo hrvač.

Još malo runolista sa Snježnika.Pogled sa vrha Snježnika preko Guslice na Snežnik u Notranjskoj. (Nekad je postojao pohod Snježnik - Snežnik sa kontrolnim točkama koji se mogao obići za 10 sati u jednom danu, nadam se kako će ga obnoviti, barem za neke obljetnice.)


Bilo je puno i encijana lincure.


Nakon spusta sa Snježnika i vožnje od livade Platak obično stanem na parkingu uz Lujzijanu i kad vidim nekoliko automobila znači da ima i penjača na stijenama Kamenjaka, mogu se vidjeti i strane tablice. Pri vrhu Vele Kamičine je nekoliko stabala lipe čiji se miris daleko osjeti.


Ovdje sam odmah ispod vrha.


Naplatne kućice autoceste na Kikovici u Grobničkom Polju nisu daleko.


Dolazim do Male Kamičine gledati penjače.


Ovaj penjač je izgleda iskusan.


Već je na vrhu ove stijene koja kao da je odvojena od masiva i nakon jednog težeg detalja može i do vrha.
Ja sam penjao neke lakše smjerove, ali je prošlo već dosta vremena i ne bih se usudio sam.

I malo glavolomki, bolje ovako nego na stijenama. Ovo je kao "srdašce" jer treba u sredinu upisati ovih devet slova 'ANJA I LOVRE' (koji bi možda htjeli penjati stijene Kamičine) tako da se uz već postojeća slova sa strane dobiju smislene imenice od pet slova koje se mogu povezati sa planinom.

I jedna pomicaljka gdje se pomicanjem riječi lijevo-desno mogu dobiti u okomitom stupcu tri riječi jedna do druge: - ljekovita trava koja raste i na većim planinama, brđanka, -popularno izletište i skijalište na s.i. Grobnišćine, -naprava za razgrtanje snijega, zimi često na cesti za ovo izletište.
PAPRAT
ŠKRLAK
NALET
KITICA
KUKAC
SVRAKA

I četiri fotke za povećati da se bolje vide; pogled sa Snježnika na Risnjak u Gorskom Kotaru i pogled sa ceste za Platak na Kamičinu, a ovu sliku možete naći i na koricama jedne obilaznice PD Kamenjak.

Pogled sa Kamičine na Grobničke Alpe i otok Krk.


Stijena Male Kamičine.


Dodatak:

Naravno, treba nešto i pojesti. Crna leća beluga sa povrćem, dodano na kraju pasata od pomidora i bučino ulje.


Post je objavljen 28.07.2020. u 16:52 sati.