po putu i azimutu

02.03.2020., ponedjeljak


Sveti Križ nad Vežicom


Nakon jednog poslića u blizini prošetao sam se po brdu Sv. Križ nad riječkim naseljem Vežica. Na ovom brdu i okolici pronađeno je više ulomaka koji svjedoče o stalnoj uporabi gradine još od prapovijesti i antike, kao rimske amfore, skulptura vučice, glagoljski natpis na keramici i drugo.

Šetnica sa parkom od astronomskog centra do kapele Sv. Križa uređena je 2004. g., gdje sam potpomogao sa projekcijom fotografija ondašnjeg stanja sa Power Point . Astronomski centar sa zvjezdarnicom se dijelom smjestio i u talijanskoj utvrdi iz II. svj. rata.


U ispravi od 1670. godine spominje se kapela Svetog Križa riječima: "Sv. Križ nad Vesichun".


Na mjestu crkvice ili u blizini nekad je bila i manja liburnska utvrda osmatračnica, ali su ostaci uništeni gradnjom više fortifikacijskih objekata od tal. vojske. Možda je i na ovom mjestu bilo neke utvrde.


Pogledi na naselje Draga i brdo Rebar iznad. Kroz Dragu prolazi cesta po trasi stare Karoline , podno Rebar želj. pruga Rijeka - Zagreb iz 1873, g., i nova obilaznica ispod brda Sv. Križ.



Pogled na drugu stranu prema brodogradilištu Viktor Lenac i istočni dio grada Rijeke. (Ovaj dio obilaznice se spaja na draški dio).

(Treba češće brisati objektiv).

Brdo Solin nad Kostrenom gdje je također nekad bila liburnska utvrda.


Dvije za povećati klikom: pogled sa vidikovca na kraju šetnice Sv. Križ prema vrhu Medviđak u Vinodolskim "Alpama" i pogled sa balkona stana na Cres ,Vela Vrata, Istru i Učku nakon zalaza sunca.


U povratku još jedan pogled na tal. utvrdu i zvjezdarnicu sa restoranom na terasi.


Poslije šetnje paše mi topla povrtna juha (mrkva, krumpir, poriluk, celer, brokula, rajčica, peršin, začini, maslin. ulje...), a bilo je i jačeg jela uz ovakvu salatu.



Na više mjesta sam vidio perunike u cvatu.

Brdo Sv. Križ je najstariji arheološki lokalitet u Rijeci i sa okolnim parkom je 2006. godine proglašen kulturnim dobrom RH.

Sretan Dan žena !

- 17:00 - Komentari (26) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.