po putu i azimutu

22.10.2019., utorak


Crveni Lubánj



Kad je već bio sunčani dan nakon nekoliko kišovitih prošetao sam po brdu Lubanj (Luban), najvišem dijelu Drenove i područja grada Rijeke. Htio sam vidjeti ruj čije se lišće u ovo doba lijepo crveni i možda pronaći poneku gljivu. Ovdje rastu hrast medunac, dren (po kojem je Drenova dobila ime), jasen, ruj, grab crni i bijeli, klen, bor, šmrika, veprina i drugo raslilje.

Već na početku staze bilo je crvene rujevine.




Ima nekoliko lijepih vidikovaca sa kojih se vidi skoro cijela Grobnišćina.


Pogled kraj jedne od stijena na stari grad Grobnik.


U nastavku za najviši dio ovog grebena, vrh Pleš (499 m), staza je jedva vidljiva i treba paziti kako se ne bi skrenulo.


Ima i kamenjara koji se mora zaobići jer nije ugodan za hodanje.


Na ovom dijelu sam našao dosta gljiva, ali je većina još bila vlažna jer se u šumi vlaga dugo zadržava. Bilo je krvavih rujnica, vrganjevke slinavke, sunčanica, prstića, krasnica, i nekih sitnih bijelih koje ne poznajem. Krasnice i prstiće ne berem jer ima sličnih i jestivih i otrovnih, a kod vlažnog vremena je još teže odrediti. Krvava rujnica ispušta crveni sok i po tome je prepoznajem, najbolja mi pečena na ploči.


Oko vrha je bilo više sunca i više suših gljiva i uspio sam ubrati za doma jednu krvavu rujnicu ,dvije sunčanice i dvije manje slinavke, ali za par dana se nadam puno više.
Na ovoj sunčanici je otpao vjenčić (vidi se ispod) koji inače mora biti pomičan gore-dolje na visokom stručku.

Panoramske fotke bolje vidjeti povećano: pogled na dio Grobniščine sa motodromom, aerodromom, autocestom i starom Lujzinskom cestom sa Kamičinom iznad i pogled na mjesto Dražice, odakle uglavnom krećemo na uspon za Grobničke Alpe.


Večera od pirjanih gljiva sa povrćem je dobro došla, uz dijelove ubranih i vrganj od prije i suhe mrtvačke trube.


Uz to ide neka salata, ovaj put lollo rosso, (zelena salata sa tamno crvenim naboranim rubovima) i rukola, dodano malo soli i jab. octa, salatni začini, maslin. ulje. (Zeleno jača imunitet).


Pogled sa Lubánja i na dio planine Obruč, popularno zvane Grobničke Alpe sa vrhovima Suhi Vrh, Tunina Glava, Dnjić i najviši u sredini, Fratar (1353 m).


Zaboravih staviti i ovu fotku crvenog ruja.


- 16:36 - Komentari (32) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.