po putu i azimutu

05.10.2019., subota


U Striborovoj šumi.




Od 2011 godine planinarsko društvo Kamenjak i dječji odjel Gradske knjižnice Rijeka koji se zove Stribor organiziraju za djecu šetnju i igrokaze u najzapadnijem dijelu Rijeke između mora i želj. pruge gdje je još velik dio sačuvane prirode. Prema odjelu GKR 'Stribor' (a valjda ste svi čitali neku od 'Priče iz davnine' od Ivane Brlić-Mažunarić), ovaj dio šume sa markiranim stazama je nazvan Šuma striborova.
Ovako piše o ovoj šumi u PD Kamenjak, čiji članovi su uredili i markirali staze: -Poučna planinarska staza "Šuma Striborova" nalazi se u riječkom predjelu Bivio. Osim predškolcima i školarcima, staza je namijenjena obiteljskim izletima, sportašima i rekreativcima, umirovljeničkim šetnjama…

Sa početka puta sa ceste kraj mora lijep je pogled na Opatiju.


Nakon velike kruške za zajutrak, prije šetnje za promjenu namaz od avokada, nešto kao guacamole, ali manje pikantno, na kruhu od jučer.


Ovdje ima raznog bilja, kao ova oštrolisna veprina.


Lijepe crvene bobice povijuše bljušta kao da mame, ali nemojte ih kušati jer su otrovne, za razliku od izdanaka bljušta u proljeće koji je jestiv kao i šparoga i koristan za oboljele sa gihtom.


Hoda se kroz "strašnu" šumu Striborovu.


Smješta se na jednoj od livada u šumi i sjeda na prostirke, a neki su već i ogladnili i počeli jesti što su ponijeli (u šumi se brzo ogladni).


Nešto za sad, a nešto i poslije kad se dođe doma. (ja sam poslije našao pet sunčanica).


Teta Pričalica priča priče za djecu.




Ovdje se maše rukama kao prikaz bure, koja je česta na Kvarneru.


Ja ne razumijem što govore, ali mi je zanimljivo, ava vuf.


Putokazi dobro dođu, a hrabriji su krenuli i do vidikovca.


Pogled na otok Cres sa vidikovca.


Ove fotke ću staviti za povećati: Info tabla o poučnoj stazi Šume Striborove i pogled na Opatiju sa vrhovima Ćićarije iznad, u sredini je vrh Brložnik (1093 m).


Na vidikovcu sam snimio pčeloliku muhu na cvatu kostriša i usput našao gljive sunčanice.


Bilo je i dosta cvjetova mrazovca kojeg nemojte ni dirati jer ima otrov kolhicin, a u proljeće ima samo listove od kojih su se otrovali neoprezni berači.




- 18:18 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.