po putu i azimutu

31.08.2019., subota


Vinodolski đir X


Kad već često prolazim Vinodolom i Kirijom moram ponekad i prikazati. Najčešće dolazim preko Križišća i Bribira, a vraćam se i drugim putevima, ovaj put strmom cestom usječenoj u strme stijene griže iznad mjesta Grižane.

Još uvijek se može vidjeti cvat divlje mrkve sa tamnoljubičastim cvjetićem u sredini. Korijen je naravno jestiv, ali je puno manji od vrtne i šteta ga brati osim u krajnjoj nuždi.


Dočekalo me i 3 metra ogrjevnog drva za složiti, koje će vjerojatno potrajati i za dvije zime jer nismo stalno u Novom.


Uvečer Okolotorno, šetnja uličicama Starog Grada Novog Vinodolskog.


Ujutro zajutrak u vrtu i branje za pokloniti prijateljima. Grožđe malvazija i smokve.



Strma i zmijolika cestica kojom se od Grižana i Antova (rodno mjesto minijaturista Jurja Klovića) prolazi kroz griže i ispod Medviđaka do mjesta Plase iznad Hreljina.


Pogled sa vidikovca Mahavica na akumul. Tribaljsko jezero, stvoreno za potrebe HE Tribalj (u koje dolazi tunelom voda iz Fužinarskog jezera, a tuda prolazi i rječica Dubračina kao nastavak Ličanke koja ponire u Ličkom polju u Gorskom Kotaru. )


I pogled sa visine na stari dio mjesta Drivenik sa utvrdom. Oko 4-5 km zračne linije iznad, odmah iza vrha Medviđak (1027 m) je i ž. st. Drivenik, najviša na pruzi Rijeka - Zagreb. (U vodiču HPS-a piše da je Medviđak vrh na granici Gorskog kotara i (Kvarnerskog) Primorja što nije točno, cijeli je na Kvarneru, kao i ž. st. iza njega, ali bi to mogao biti susjedni Kobiljak iznad Ličkog polja. I spada u Liburnijski krš a ne u Veliku Kapelu.)


I dvije panoramske fotke (za povećati, brzo se otvaraju) sa ove strme usječene cestice na griže i Vinodol.


Za večeru bademi, masline, salata, kis. motar, maslin. ulje...


Dodatak

Stara razglednica Novog (pronađena na stranici lokalpatrioti-rijeka.com).


Dododatak
Na zamolbu nekih blogerica evo i jednog "pomagača" iz vrta gdje sam brao smokve i grožđe, a usput se pravio važan i povremeno plašio turiste koji su prolazili.

- 14:14 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.