po putu i azimutu

14.08.2019., srijeda


Po Cresu

Nakon nešto radova kod bivšeg kolege u Istri skočio sam malo do otoka Cresa obići zanimljiva mjesta, prošetati i okupati se u moru na nekoj od plaža. Prvo se dolazi u sjeverni dio Cresa koji se zove Tramuntana, planinski dio sa pašnjacima i šumom i danas slabo naseljen, ali ima pješačke i biciklističke staze, a dva puta sam iznad slikovitog mjesta Beli učestvovao i u orijentacijskom trčanju.
Ovako piše o Tramuntani na ovoj stranici.
Tramontana (lat. transmontanus = preko planina) je i hladan i suh vjetar koji se spušta s planina, na Kvarneru puše sa sjevera i sličan je buri, ali nije tako jak i navješćuje vedro vrijeme.

Prilikom vožnje trajektom primijetio sam dupina, ali bio je dosta daleko i teško ga fokusirati bez velikog teleobjektiva, ali i teško pronaći kroz objektiv. Vjerojatno ga je primijetio i ovaj u gliseru i malo skrenuo nadesno.


Nakon uspona iz Porozine htio sam vidjeti macmaliće, šumske patuljke i duhove koji vladaju Tramuntanom, a kažu kako su prema namjernicima koji se lijepo ponašaju prema prirodi dobri i pomažu im, a prema onima drugima zlobni, postavljaju prepreke i navode ih na krivi put. Ovi na livadi ispred mjesta Filozići (u kojem mislim živi samo jedna porodica) djeluju dosta strašno, ali nisu mi naudili. Napravljeni su od prirodnog nađenog drveta bez puno dotjerivanja, osim kape.

(Zgodno mjesto za mini kamp ako dozvole.)


Na Križiću na pola puta do mjesta Cres, gdje se odvaja cestica za Beli, obično zastanem kao i većina zbog lijepih pogleda, a i vrh Sis (po domaće Šiš) nije daleko.
Ovaj put nisam vidio bjeloglave supove nego samo vrane, valjda su odmarali.

Pogled sa Šiša na dobar dio otoka.


I na uvalu sa plažom duboko dolje. Ovaj dio otoka ima lijepih plaža ali do većine može se doći samo plovilom.


Na ovom prijevoju je oskudno bilje, ali primjećujem ljekovite (šteta što se sve manje koriste jer ih ima puno), biljke vunasti bodalj, (bodež, brmelj, šikavac) i marulju (macina trava). Naravno, bilo je i kadulje.


I dosta skakutavih skakavaca, ovaj se bio malo primirio.

Predlažem da ovdje postave neki kontejnerić za smeće, a onu kućicu očiste i urede.

Kad je već na putu zašto ne stati i kod 45. paralele, a ima u blizini i klupa za sjesti.


Zastajem i u gradiću Cres za odmoriti, obnoviti zalihe i nešto prezalogajiti, ali dosta je toplije nego na grebenu Tramuntane, i ljudi se drže hladovine ispod tendi restorana i kupaju na obližnjim plažama. Poslije je bilo i djece oko ove fontane.


Dan prije sam imao pečene njoke od kuhanog krumpira (ne od dehidr. pahuljica) sa paprikom i tikvicama, uz salatu, a ujutro prije puta voće i med.


Ove dvije fotke se bolje vide povećane, možda se i na karti Tramuntane nešto vidi.


U nastavku prema mjestima Lubenice i Osor pogled prema Vranskom jezeru čiju vodu sam natočio u ispražnjenu bocu iz pipa kakvih ima dosta uz cestu.


- 10:15 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.