po putu i azimutu

09.10.2018., utorak


Bela nedeja
Bela nedeja u Kastvu ima višestoljetnu tradiciju i nije samo sajam mladoga vina, nego i veliki sajam svakovrsne robe i zanata, uz mnoštvo kulturnih događanja, koji se već dugo vremena organizira za prvi vikend i ponedjeljak u listopadu. Ovaj sajam se spominje još u Zakonu grada Kastva iz 1400. godine.

Obično navratim na Beli pondéjak jer je nešto malo manja gužva, ali ovaj put je bila dosta velika jer je bio i državni praznik, a u nedjelju dan prije bilo je kiše.

Biram prilaz sa manje prometne strane.


Bilo je izlagača iz više krajeva, ova željezarija je došla iz Varaždina.


Kod Šokaca svega i svačega, bilo je i tamburaša.


U Kuli je po običaju izložba vina.


Kod Bačvarije uvijek gužva i veselo.


Nisu prošli dobro oni koji su pokušali Kastafcima ukinuti neke pravice iz Statuta.


Psići odmaraju na sigurnom, malo dalje od gužve.


U Crekvini se postavlja bina za izvođače a ja krećem iza nje u šetnjicu po šumi.


Volim prošetati po ovoj šumi, gdje sam nekoliko puta i organizirao natjecanja u orijentacijskom trčanju (u današnjem podnevnom Dnevniku bilo je prikazano na otoku Braču, prvi put na nekom dalmatinskom otoku.)


U proljeće ovdje nalazim šparoge i medvjeđi luk, a ima i Kastafski kros do mjesta Breza i nazad (skoro 14 km) u kome sam jednom bio drugi u svojoj starosnoj kategoriji.


U ovoj šumi je najviše hrastova, ali ima i bukva, grab, javor, klen, bor, divlja trešnja, brekinja, lipa, breza, klokoč, glog, razne povijuše, veprina ... , hrast, lipu i brekinju vjerojatno prepoznajete.


Nakon povratka sa šetnje mogu i kušati mlado vino, možda je najsigurnije kod ljekarne.


A i uzeti nešto kad sam već bio na sajmu. Najzad sam pronašao i kuharicu "Primorski pijat" od opatijskog kuhara Kuzmića koju sam obećao punici.


Na većim fotkama se bolje vidi: djelić Kastva i pogled na Grobničke Alpe sa Crekvine.


Prije puta krumpir, blitva, mrkva, celer sa dosta maslin. ulja i posipani mljevenim bučinim i suncokretovim sjemenkama i crnim sezamom, uz zelenu salatu.


Zadržao sam se i u staroj crkvi sv.Trojice gdje je bila zanimljiva prodajna izložba knjiga na čakavštini i neki umjetnički radovi.


Dodatak:

Ovako je bilo skoro na svakom kantunu, i makar je bila velika gužva ljudi su bili jako obazrivi. Nisam vidio ni jedan eksces, ali dvoje starijih na Crekvini gdje je bila velika gužva, a i najviše roštilja i dima je trebalo pomoć Hitne, vidio sam kako se jedan iz Hitne sa kuferom i policajac probijaju kroz gužvu i dolaze do žene uz zid Crekvine, a poslije i do starijeg muškarca na drugoj strani. Eh, nama starijima je bolje prošetati po šumi.

- 15:15 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.