po putu i azimutu

31.07.2018., utorak


Sveti Jure na Biokovu

U subotu, 28. srpnja 2018. bila je tradicionalna misa povodom svetkovine sv. Jurja u crkvici Sv. Jure na vrhu Sveti Jure (1762 m), najvišem vrhu Biokova. Crkvica sagrađena u 17 st. se do 1965. g. nalazila na samom vrhu Biokova, ali je zbog izgradnje TV odašiljača srušena i poslije sagrađena malo dalje. Blagdan sv. Jurja je u travnju, ali se zbog boljih vremenskih prilika hodočasti zadnje subote u srpnju. Na Biokovu su i vrhovi Sveti Roko i Sveti Ilija (po kome je nazvan tunel ispod Biokova) na kojima se također ljeti održavaju mise. Mislim da je tada na Svetom Juri bilo preko 400 hodočasnika, planinara, biciklista, djelatnika PP Biokovo, i domaćih i stranih turista. Planinarsko društvo Sveti Jure iz Zagvozda organiziralo je uspone na vrh i došli su mnogi planinari iz drugih krajeva, a uspon traje 4-5 sati.
Sveti Jure je sa 1762 metra visine najviši vrh Biokova i mislim drugi najviši planinski vrh Hrvatske, iza vrha Sinjal na Dinari (1831 m) a osim po planinarskim stazama može se doći Biokovskom cestom, koja je najviša prometnica u Hrvatskoj , sagrađena za potrebe odašiljača. Planina Biokovo je 1981. proglašena parkom prirode (link).

Pogled na vrh gdje je već puno ljudi. Desno se vidi dio crkvice.



Putem ima raznog bilja, a ove zvončike (Campanula) rastu iz male pukotine u kamenu.


Planinari još dolaze strmom stazom osiguranom konopima.


Misa je počela u 10 sati a mi smo stigli samo malo kasnije.




Pogled preko crkvice otprilike prema jugu.


Toranj odašiljača je visok 90 metara i njegov vrh je najviša točka u Hrvatskoj.


I jedan lijepi video od Crodrone.com (link) sniman iz zraka gdje se vidi ljepota i veličina Biokova. Može se i mene vidjeti u crvenoj majici i kapi, ali ne i prepoznati.

Spavanje smo dogovorili u još nedovršenom planinarskom domu "Velikobrskih Ledara" od mladog planinarskog društva "Veliko Brdo" ne starijeg od 3 g. u mjestu Veliko Brdo koje je spojeno sa Makarskom. (U grbu društva je magarac koji nosi led sa Biokova) Stijene Biokova su skoro odmah iznad mjesta a more je samo 3 km udaljeno. (Planirali smo i kupanje u moru, ali...)




Veće fotke za bolje vidjeti. Vidi se dio Biokova, Makarska rivijera, a i otoci Hvar, Korčula, Brač, čak i Vis i poluotok Pelješac, a kod crkvice Sv. Jure možda se netko i prepozna.




Za večeru prije puta na jug napravio sam proteinski jače jelo, lagano pečeno domaće jaje sa malo sira, ribanom tikvicom i celerom, malo rajčice i raznih začina, masline i maslin. ulje na kraju. Za doručak na planinarenju kod mene uglavnom voće sa malo meda a poslije što se ima, i ono iz limenki sa konzervansom. Večer prije odlaska iz Velikog Brda domaćini su nas iznenadili sa gratis bogatom večerom jer su na terasi ispred doma imali proslavu rođendana jednog od njih (ostalo nam je i za poslije po putu, pa ti sad smršavi na planinarenju). Inače, do uređenja doma cijena je 35 kn po planinaru sa plaćenom članarinom. Kupatilo, WC, pitku vodu, indukcijsko kuhalo, TV, čak i kavu i čaj za skuhati i razno posuđe mogli smo koristiti u obližnjoj lijepo uređenoj konobi jednog od domaćih planinara.


Vrh Sveti Jure i pogled na Makarsku sa vidikovaca je vrh.


Dodatak:

Tučepi, Hvar, Pelješac, Korčula. Ča je život vengo fantažija.










- 16:16 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.