po putu i azimutu

21.06.2016., utorak


Preko labirinta do Novog
Morao sam ponovo doći u Novi pobrati preostale trešnje i jagode. Nije preostalo puno jer su ptice i kiše učinile svoje, a i dozvolili smo nekim susjedima ubrati što mogu za pekmez, rakiju i drugo, kako ne bi propalo, ali svejedno sam imao dosta posla s branjem jer je ostalo na najvišim granama.

Prolazeći kraj Crikvenice usput sam posjetio ovaj labirint ljubavi uz rječicu Dubračinu, (koja dolazi iz Gorskog Kotara gdje se zove Ličanka i Fužinarka) a svečano otvorenje ovog labirinta bilo je pred tri godine na Dan planete Zemlje. Labirint je načinjen od 400 grmova lovorike i zato se naziva mediteranski miomirisni labirint ljubavi.


Uz ovaj labirint nalazi se još jedan napravljen od posađenog cvijeća, uglavnom perunika, koji bi trebalo posjetiti za vrijeme cvata.


A usput malo i do mora gdje tada nije bilo gužve.


Privučen objektivom školjić na kojem odmara gnjurac.


Grota koja može poslužiti kao ležaljka


i mini plažica.


Uz more sam na nekoliko mjesta pronašao motar, koji je uvijek samo malo više od granice plime.




U Novom volim prošetati skalinama i kaletama.


Stablo hrasta plutnjaka kraj crkvice sv. Trojice volim pogledati.


Jedna od jagoda u vrtu.


U gornjem vrtu me iznenadilo puno rascvjetanog stolisnika koji će uglavnom poslužiti za čaj.


Za dvoklik: jagode i trešnje za doručak i zanimljive pločice kraj labirinta ljubavi iznad Crikvenice.


Za ručak je bilo nešto jače, tako da je za večeru dovoljno i ovo sa salatom iz vrta, ubranim motarom i kupovnim maslinama. I sa dobrim maslin. uljem iz Istre, za kojeg mi prigovaraju kako ga brzo trošim.


I za kraj šipak. (hoću reći cvat šipka (mogranj, nar, granat, (lat. Punica granatum) ).



DODATAK:

Kad je već bio solsticij, a nisam mogao doći do labirinta u Krmpotama na čekanje uz gongove, evo fotke sunca koji je snimila moja supruga u zvjezdarnici Višnjan uz pomoć Korada Korlevića, jednog od najvećih tragača kometa i asteroida u svijetu, i dva kometa su nazvani Korlević i Korlević-Jurić. Naravno, snimljeno je uz potrebne filtere, a vide se i sunčeve pjege.

Do sredine 2003. zvjezdarnica Višnjan. imala je 1748 otkrića, od čega čak 861 s određenim stazama, pa je po tome jedna od deset najproduktivnijih svj. zvjezdarnica svih vremena, a po broju otkrivenih asteroida prva je u Europi. Do 2003. imenovana su četiri asteroida, i to: (9244) Višnjan, (9429) Poreč, (7364) Otonkučera i (9657) Učka, a dva kometa otkrivena iz Višnjana automatski su dobila prezimena otkrivača: P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević).


I pogled iz zraka na mediteranski labirint ljubavi, snimio Ivo Perman za www.rivieracrikvenica.com ., gdje ima još lijepih snimaka.


__________
- 01:01 - Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.