Blog Blog

petak, 09.05.2014.

Cijepljenje - DA ili NE?

Zadnjih nekoliko mjeseci kroz medije se provlači tema koju godinama ranije nitko nije preispitivao niti previše analizirao (barem ne javno) – treba li cijepljenje djece biti obavezno?



Radi se o sukobu mišljenja dviju strana, jedni imaju stav kako je preispitivanje cijepljenja besmisleno i kako bi ukidanje istog bilo štetno za zdravlje djeteta, a drugi su uvjereni da je cijepljenje zastarjelo i nepotrebno te da je vrijeme za promjene, to jest pravo roditelja da sami odluče što je najbolje za njihovo dijete.

U porastu je broj roditelja koji ne žele da o zdravlju djeteta odlučuje država zakonskim nametanjem, već oni sami zato što smatraju da cjepivo ne djeluje, a može i izazvati štetne nuspojave. Medijski je popraćen slučaj bračnog para iz Zadra koji je odbio cijepiti svoje dijete unatoč sankcijama. Naime, cjepljenje je u Hrvatskoj obavezno i za njegovo izbjegavanje propisana je novčana kazna od 2 000 kuna. To nije jedina ovakva priča, podaci nam govore da je u prvih devet mjeseci prošle godine cijepljenje odbijeno u 143 slučaja.

Građanska inicijativa za neobavezno cijepljenje privukla je dosta pozornosti, njihova Facebook stranica bilježi porast podrške, a tu su i ostale slične udruge poput Život ili cijepljenje, RODA – Roditelji u akciji te Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata. Okupljeni članovi udruga pozivaju se na dokaze iz svjetskih istraživanja prema kojima su necijepljena djeca zdravija od cijepljene - manje podložna infekcijama, nisu sklona alergijama, kožnim oboljenjima, artritisu, itd. U slučaju jednog britanskog liječnika išlo se čak tako daleko da je tvrdio kako cjepivo protiv ospica može izazvati autizam, no njegovo istraživanje ubrzo je u više navrata opovrgnuto.

Neki pobornici prava na izbor se pozivaju i na razne teorije zavjere o kontroli broja stanovnika upravo uz pomoć cijepljenja, ali ne zaboravimo i mnogo vjerojatniju činjenicu da iza svega stoji moćna farmaceutska industrija koja ima ogroman utjecaj na cijeli svijet i štiti svoje interese kako bi očuvala financijsku dobit.



Protivnicima obaveznog cijepljenja idu u prilog podatak da u čak 18 zemalja Europske unije cijepljenje nije obavezno, ali se prema tvrdnjama liječnika, ipak izrazito preporuča. Kao istaknut primjer uzima se Švicarska u kojoj je još od 1970. cijepljenje stvar osobnog izbora pojedinca i oko toga se ne vode velike rasprave.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gotovo sve bolesti za koje je propisano obavezno cijepljenje su iskorijenjene na ovom području, ali stručnjaci upozoravaju da bez obzira na to, ukoliko se prekine preventivno suzbijanje tih bolesti, one se mogu ponovno pojaviti.

Krajem ožujka ove godine Ustavni sud odlučio je da o cijepljenju djeteta roditelji ne mogu samostalno odlučivati zato što to nije njihovo ustavno pravo. Sud je uvažio stajalište Ministarstva zdravlja da je cijepljenje najbolja zaštita od potencijalno opasnih bolesti, te da je "pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na (pogrešan) izbor".

No ni nakon presude nije se prestalo raspravljati o ovoj osjetljivoj temi, borba argumentima s jedne i druge strane se nastavlja.
Na posljednjoj u nizu javnih rasprava dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić zauzela je stav da cijepljenje treba biti obavezno jer je to u interesu zdravlja djeteta. „Djeca imaju pravo na najveću moguću razinu zdravlja, a brojna istraživanja i podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore u prilog cijepljenju“, izjavila je. Nadodala je kako su nuspojave moguće kod konzumacije bilo kojeg pa i najobičnijeg lijeka, što nas neće spriječiti da ga uzmemo ako nam je potreban.

Naizgled jednostavno, ali zapravo vrlo kompleksno pitanje o kojem će se u budućnosti sve više raspravljati, no zasada prema zakonu ostaje odredba da roditelji nisu ti koji odlučuju, cijepljenje je obaveza.



Izvori: http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/ustavni-sud-cijepljenje-djece-je-obavezno-445518

http://www.novilist.hr/Lifestyle/Zdravlje-ljepota/Zdravlje/Pravobraniteljica-Milas-Klaric-za-obvezno-cijepljenje-djece

http://www.jutarnji.hr/sve-veci-broj-roditelja-odbija-cijepiti-dijete--ne-zelimo-da-o-zdravlju-nase-djece-odlucuje-drzava-/1158598/

http://udruga-kameleon.hr/tekst/5743/

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zahuktava-se-rasprava-oko-obaveznog-cijepljenja-djece---335244.html

Matea Marić


Oznake: obavezno cijepljenje, Javna rasprava

- 21:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #