Blog Martine Klišanin

ponedjeljak, 09.11.2009.

METASTAZE - premještanje zloćudne bolesti ili dobra predstava?

Te prohladne subotnje večeri umjesto u već uobičajeno kino odlučila sam se za odlazak u malo manje uobičajeno kazalište. Uzela sam pratnju pod ruku i pravac Kerempuh. Na repertoaru je bila predstava Metastaze autora Borisa Svrtana i Ive Balenovića. Inače, sama riječ metastaze u medicini predstavlja promjene ili premještanje zloćudne bolesti. Zloćudne promjene u samoj predstavi su rat, kriminal i nasilje koje se ne iskorjenjuju u svom ishodištu te poput tumora nastavljaju razarati društvo.

Vrijeme radnje je 2007. godina, a mjesto radnje jedan tipični zagrebački kvart. Predstava prati četvoricu kvartovskih prijatelja koji žive iz dana u dan sve više se prepuštajući svojim porocima te se nikako ne uspijevaju uklopiti u društvo.

TKO SU GLAVNE FACE
Filip (Mario Mirković) je liječeni narkoman koji se vraća kući nakon rehabilitacije u komuni u Španjolskoj. Doma ga čekaju brižni roditelji koji smatraju da je on sada nov čovjek te mu pokušavaju naći pristojan posao. Kizo (Luka Petrušić) je mladi alkoholičar koji je ispijajući čašice duplog Lavova za doručak, ručak i večeru zasluženo stekao nadimak Kralj lavova. Dejo (Borko Perić) je jedini Srbin među prijateljima te ispašta zbog toga, a ujedno je i dužan poveću svoticu kvartovskom kamataru. Krpa (Vili Matula) je jednom riječju nasilnik. Opsjednut je nogometom, kladionicom, novcem, alkoholom i ženama. Nezadovoljan je svime, a ispušni ventil mu je vlastita, ali i druge žene, susjedi, prijatelji, slučajni prolaznici...

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Plakat za predstavu Metastaze, Ispred kazališta Kerempuh

Autori su u ukupno tri sata koliko traje ova poduža predstava uspjeli umiješati alkohol, drogu, nasilje, silovanje, rat, kriminal, kamatare, Boga, svodnika... Također su uspjeli spojiti i povijesno nespojivo: Tita i Pavelića, Ustaše i JNA, Srbe i Hrvate.

I NA KRAJU DOJMOVI...
Na vrlo humorističan način glumci izgovaraju najvulgarnije riječi i izraze hrvatskog jezika te se konstantno ponašaju nasilno i agresivno što očigledno u velikoj mjeri zabavlja publiku. Dobar scenarij i još bolja glumačka postava od čak 29 lica zagarantirali su uspjeh ovom kazališom komadu. Praizvedba Metastaza bila je 26. listopada 2007., a dvije godine poslije dvorana Kerempuha i dalje je popunjena do zadnjeg mjesta. Uglavnom, moja očekivanja su ispunjena, a svi ljubitelji kazališta ako još niste bili – pravac Kerempuh! sretan

Image and video hosting by TinyPic
Ulaznice za predstavu

tekst i slike: M. Klišanin

- 21:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #