Šime Vulas - Retrospektiva

23 prosinac 2011

Šime Vulas jedan je od najistaknutijih umjetnika poslijeratnog suvremenog hrvatskog kiparstva. Retrospektiva stvaralaštva ovog akademika rođenog u Trogiru obuhvaća više od 200 djela nastalih u rasponu od 1957. do 2011. godine.


Raspelo visoko četiri metra

Nakon monografske izložbe 1980. kojom se probio na hrvatskoj "kiparskoj sceni" opet je zagrebačka Moderna galerija "ugostila" djela ovog autora. U sklopu retrospektive koja se pripremala godinu dana mogu se vidjeti brojni crteži i modeli za spomenike religiozne tematike. Među njima se ističe raspelo visoko četiri metra koje je Vulas izradio za crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije, a dio tog voćinskog ciklusa su svijećanjaci, oltar i ambon. Zagrebačka publika može prvi put vidjeti te radove.

Mjesto radnje: Moderna galerija u Zagrebu




Originalan put usklađen s tradicijom

Zavičajno i duhovno nadahnuće ovog kipara rezultiralo je impresivnim tvorevinama. Skulpture, izrađene u drvu, kristalnom kamenu i bronci, nastale su pažljivim spajanjem različitih segmenata u cjelinu. Iz načina oblikovanja proizlazi da je Vulasov put originalan, ali i usklađen s tradicijom koja je temelj modernizma hrvatske likovne umjetnosti. Eksponati svjedoče o svijetu oblika autora koji tematski stvara radove u duhu svoga vremena uzimajući u obzir naslijeđe moderne europske kulture.

Eksponat pod nazivom "Bum-bum"




Sakralna djela

Velik je broj sakralnih djela u opusu ovog Trogiranina što ukazuje na važnost niza sjajnih križeva, svijećnjaka i raspela. Kada je riječ o skulpturama sakralne naravi, riječ je 'o životu i smrti'. Izloženo je obilje vrhunskih kiparskih dometa; jarboli, gradovi, jedra, tvrdalji, orgulje, svijeće i portali motivi su koji dominiraju u stvaralaštvu dobitnika nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u 2011.godini. Najsvetija od svih Vulasovih tema je križ koji je oblikovan u nekoliko varijacija.

Radovi Šime Vulasa




Dosadašnja ostvarenja tijekom pet i više desetljeća rada dokaz su izuzetne Vulasove stvaralačke kvalitete. Izložba je otvorena 20.12.2011., a možete ju posjetiti do 04.03.2012.





Šime Vulas - Retrospektiva

Šime Vulas - Retrospektiva

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.