ZFF - "Zadnji kat lijevo"

24 listopad 2011

Iako je bio dio programa "Velikih 5", uz prvi cjelovečernji film Angela Ciancija ne bih vezao pridjev "veliki" pošto radnja ovog djela u meni nije pobudila osjećaj da sam, dok sam sjedio u pomalo neudobnim stolicama kina Tuškanac, prisustvovao nečemu izuzetnom.


Prvi put u Tuškancu

No, vrijedilo je pogledati ovaj uradak. Ako ni zbog čega drugoga, onda radi odmaka od praćenja distribucije novih američkih filmova koje redovito gledam(o) u kinima (čitaj Cinestarima). Zapamtit ću film "Zadnji kat lijevo" jer sam prvi put otišao nešto pogledati u kino Tuškanac. Da, zbog toga i jer sam prvi put pogledao neki europski film od početka do kraja. Istina, nekoliko puta sam u mračnoj dvorani pogledavao na sat. Da su cijene ulaznica bile niže, bilo bi primamljivije pogledati još koji uradak u sklopu 9. Zagreb Film Festivala.

Kino Tuškanac je bilo dobro posjećeno




Razlika Europe i SAD-a

Gledanjem ovog francuskog filma mogla se, uz djela njemačke, talijanske, španjolske i kinematografiju Velike Britanije, vidjeti razlika između Europe i SAD-a. Dok su iz Hollywooda u zadnje vrijeme stizali naslovi koji su npr. nudili pojavu superjunaka, "Zadnji kat lijevo" ne "stavlja" u gledatelja lažnu nadu da će ga netko «spasiti» (iako bi nam u ovim vremenima "pomoć" dobro došla), već mu ukazuje na potrebu da se sam izbori za svoja prava u sustavu koji ga je, ili ga namjerava, oštetiti (u ovom slučaju radi se o prinudnom iseljenju).

Raspored projekcija na festivalu



Crveni tepih za posjetitelje




Bunt protiv sistema

Cianci je očito htio ljudima prenijeti svoje doživljavanje društva u kojem živimo i dati poticaj "odabranim" pojedincima koji će u masi pokrenuti bunt protiv sistema. Ipak, to ne ide samo tako i pomalo je iluzorno očekivati da će sitni diler droge sa svojim ocem i taocem, sudskim službenikom kojeg su otac i sin "pridobili " na svoju stranu, u tome uspjeti. Nada postoji, no da li su sredstva (lcd televizor, fotelja, stolice i ostale stvari bačene kroz prozore na policiju) bila jedan od ispravnih koraka da se dođe do cilja?

Prospekti ZFF-a




Zadnji kat lijevo

Zadnji kat lijevo

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.