Sajam Eko Etno - spoj urbanog i tradicijskog

04 studeni 2011

U zadnjem tjednu mjeseca listopada uobičajeno najviše posla i ponajveći utržak imaju aranžeri cvijeća. Kad je o zaradi riječ, predmnijevam da se nešto manjom svotom mogu pohvaliti izlagači na 9. međunarodnom sajmu ruralnih proizvoda i usluga Eko Etno Hrvatska Europa Tour.


Ako ste se željeli pogostiti kvalitetnom hranom i pićem, ovaj sajam bio je ogledni primjer pametnog ulaganja svog novca čak i ako niste "veliki gurman". Sajam se održavao od 26. do 30. listopada 2011. u novootvorenom poslovno-trgovačkom kompleksu Green Gold u Zagrebu.

Ni težaku ni umjetniku nije lako



Zadržati tradiciju, razvijati turizam

Cilj sajma bio je očuvanje tradicije, narodnih običaja i prepoznatljivosti hrvatskog ruralnog prostora. Bili su predstavljeni autohtoni prehrambeni i organski proizvedeni proizvodi. Važne stavke na koje je stavljen naglasak bili su seoski turizam te zaštita i očuvanje okoliša. Hrvatska je zemlja male površine, ali bogate kulturne raznolikosti. Stoga trebamo znati iskoristiti prirodni potencijal i dalje razvijati ruralni turizam kako bi velik broj zainteresiranih stranaca bio zadovoljan ponuđenim sadržajem. Uspješno je povezano moderno "mjesto radnje" s "glavnim likovima" i njihovom baštinom. Predstavljeni su stari obrti, zanati, odjeća i obuća folklora.

Slatki proizvodi privlačili su posjetitelje



Šarene boje, raznolika ponuda




Zanimacija za djecu i odrasle

Posjetitelji su se mogli relaksirati u prostoru predviđenom za organsku kozmetiku te prisustvovati modnoj reviji koja je bila spoj urbanog i tradicijskog. Neki su se okušali u izrađivanju nakita, a dio je pokazao svoje umijeće kuhanja. Izlagači su se potrudili privući posjetitelje nuđenjem degustacije odabranih proizvoda. Djeca su se mogla kreativno izraziti u kutku predviđenom samo za njih. Zabavni dio programa činile su i svakodnevne nagrade. U sklopu sajma koji je imao humanitarni karakter (pomoć otoku Braču zbog požara ovoga ljeta) održali su se poslovni susreti koji su uključivali okrugle stolove i seminare.

Što je potrebno za razbijanje oraha?



Ponuda iz Skradina




Ne zaboraviti

Sajam nas je bar na nekoliko dana podsjetio na neka prošla vremena i poslove naših predaka otkrivši nam vještine i kostime naših djedova i baka. Kako bi i dalje napredovali, moramo nastaviti čuvati ruralni prostor te seoske običaje pa ćemo i u budućnosti imati prilike osjetiti ugodan ambijent kakav je vladao na ovom sajmu.

Slatka kapljica - medica!




Sajam Eko Etno

Sajam Eko Etno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.