FASCIJE ZDJELIČNIH MIŠIĆA

nedjelja , 09.08.2015.

Fascija zdjeličnih mišića su dvije fascije:
- fascija iliaca
- tanka glutealna fascija

Fascija iliaca pokriva m. iliopsoas. Razapeta je od trupova slabinskih kralješaka, iliolumbalne svezei baze krstačne kosti do terminalne koštane pruge zdjelice, unutrašnje usne bočnog grebena i prednjeg bočnog rta. Gore se spaja s lumbokostalnim lukom ošita, lateralno s fascijom m. kvadratusa lumborum i dolje s lateralnom polovicom preponske sveze. Dio ilijačne fascije seže od preponske sveze do eminencije iliopektinee i nazvan je arcus iliopectineus. Arkus iliopektineus dijeli veliki prostor što ga omeđuju preponska sveza i prednji rub zdjelične kosti u dva dijela: lateralni, lacuna musculorum, i medijalni lacuna vasorum.
Glutealna fascija pokriva vanjsku skupinu zdjeličnih mišića. Razapeta je od krstačne i trtične kosti do bočnog grebena. Prema naprijed i dolje nastavlja se u široku fasciju. Na gornjem rubu velikog glutealnog mišića fascija se dijeli u tri lista , što pokrivaju m. gluteus maximus (površni list), m.glutes medius(srednji list) i duboku skupinu zdjeličnig mišića (duboki list). Površni list šarenih mišića (duboki list). Površni list šalje između mišićnih niti među mišićne pregrade koje mišićne niti razdjeljuju u snopove.

FASCIJA POTKOLJENICE,FASCIA CRURIS
Fascija potkoljenice ovija sve tri skupine mišića potkoljenice. Polazi s prednjeg ruba goljenične kosti, ovija se kružno oko potkoljenice i hvata se na medijalnom rubu goljenične kosti. Tako samo medijalna ploha goljenične kosti nije pokrivena fascijom. Prema gore se fascija nastavlja u široku fasciju bedra, a na stražnjoj strani koljena tvori poplitealnu fasciju. Poplitealna fascija ima dva lista između kojih prolazi vena saphena parva. Donji kraj fascije potkoljenice prelazi u fasciju stopala i u području nožnog zgloba sudjeluje u tvorbi koštano fibroznih kanala za prolaz tetiva mišića potkoljenice. S unutrašnje ploštine fascije odlaze prema kosti fibrozni izdanci, što se hvataju na prednji i stražnji rub lisne kosti i tvore prednju i stražnju međumišićnu pregradu, septum intermusculare anterius cruris i septum intermusculare posterius cruris.
Obje među mišićne pregrade s kostima i među koštanom opnom potkoljenice omeđuju tri mišićne lože u kojima su smještene odgovarajuće skupine mišića:
- prednja,
- lateralna,
- stražnja.
Postoji i list fascije što seže od stražnjeg ruba lisne kosti do medijalnog ruba goljenične kosti, i podjeljuje površni i duboki sloj mišića stražnje strane potkoljenice. ( ovaj dio me uglavnom podsjeti samo na mali , sitni i vrlo ključan detalj, kada roditelj čeka da se dijete na ljuljačci krene samo zaljuljatii , ali se to rijetko ili nakon dugog vremena dogodi… )
Na donjem kraju fascija potkoljenice ima nekoliko fibroznih zadebljanja što oblikuju retinaculum mm.extensorum superius, retinaculum mm.flexorum i retinaculum mm.peroneorum(fibularium) superior et inferius.
Retinaculum mm.extensorum inferius sveza je što pripada dorzalnoj fasciji stopala.
Poput vrpce je prebačena preko nožnog zgloba i izgleda kao zadebljanje fascije. Sveza ima, međutim, mnogo složeniju građu i čine je površni i duboki sloj. Površni sloj sveze nalik je na poprečno postavljeno slovo y. Dva kraka sveze usmjerena su medijalno, a treći lateralno.
Distalno od retinaculum mm. Extensorum inferius tetive mišića se razdvajaju i učvršćene su uz podlogu , jer bi se inače poremetio red među tetivama pa bi tetiva koja mora biti medijalno došla lateralno i obratno . (tako ovdje pomislim koji problem imaju djeca kod koje se ovaj segment u cijeloj dijagnostici eventualno ne dovede u komunikaciju s budućim postavljanjem dijagnoze.)
To onemogućuje duboki sloj sveze retinaculum mm. Extensorum inferius. Sveza polazi s mjesta gdje se razilaze krakovi površnog sloja i usporedna je s gornjim krakom, ali leži ispod tetiva m. ekstenzor digitorum longusa.
U području medijalnog ruba tetive dijeli se u dva dijela od kojih jedan obilazi oko tetive , oblikuje petlju i spaja se s dubokim dijelom površnog sloja.
Duboki sloj sveze retinaculum mm. Flexorum polazi s medijalnog gležnja zajedno s fibroznim nitima površnog sloja. Fibrozne niti dubokog sloja obuhvaćaju tetive m. tibijalis posteriora, m.fleksor digitorum longusa i m. fleksor alucis longusa, hvataju se na stražnjem nastavku gležanjske kosti i prelaze u duboku fasciju potkoljenice.

FASCIJA STOPALA

Fascije stopala su dvije, i to:
- gornja ili dorzalna fascija
- fascija dorsalis pedis,
- donja ili plantarna fascija, aponeurosis plantaris.

Fascia dorsalis pedis nalazi se na gornjoj dorzalnoj strani stopala i čine je tri lista:
- površinski
- srednji
- duboki

Površni list dorzalne fascije nastavak je fascije potkoljenice. Pokriva cijelu gornju površinu stopala sve do prstiju , a na rubovima je prirastao uz kosti ili prelazi u plantarnu fasciju.

Srednji list dorzalne fascije pokriva površnu stranu m.ekstenzor digitorum brevisa.

Duboki list dorzalne fascije pokriva gornju stranu kostiju donožja i dorzalne međukoštane mišiće.

Sva tri lista dorzalne fasije dijele dorzalnu stranu stopala u dvije lože :
-površnu
-duboku
U površnoj dorzalnoj loži između površnog i srednjeg lista fascije nalaze se tetive m .ekstenzor digitrum longusa, m.ekstenzor halucis longusa, m. tibijalis anteriora i m. peroneus tercijusa.
Duboka dorzalna loža između srednjeg i dubokog lista sadržava m. extensor digitorum brevis , m. extensor hallucis brevis, a. i v. dorsalis pedis i n. peroneus profundus.

Plantarna fascija dijeli se u dva lista :površni, tj. plantarnu aponeurozu i duboki.
Plantarna aponeureza smještena je ispod kože i od nje je odijeljena slojem masnog tkiva.
Medijalni dio plantarne aponeuroze pokriva mišiće medijalnog dijela stopala , znatno je tanji od ostalih dijelova i seže od medijalnog nastavka petne kvrge do palca.(obično ovaj dio kod Bowen terapije bude interesantan za objasniti mladim djevojkama iz estetskog razloga , a koji je vezan za petnu kvrgu .Očekivanja su opravdana, ali samim pregledom opisa fascija, samo fascija, vidno je da proces terapije treba znati objasniti, dobro procijeniti i tek potom krenuti u terapiju).
Prostor na plantarnoj strani stopala podijeljen u tri lože, a u svakoj loži smješteni su odgovarajući mišići stopala, a u srednjoj se loži nalaze i arteria i vena plantaris lateralis i nervus plantaris lateralis.
Sve tri lože nisu potpuno odijeljene nego su međusobno povezane otvorima za prolaz tetiva, krvnih žila i živaca.

TOPOGRAFSKO-KIRURŠKE REGIJE LICA

<< Arhiva >>