utorak, 21.03.2006.

Sv. Josip sa zakašnjenjem od dva dana I dio

Uzgajalište kamenica
Image Hosted by ImageShack.us

U Stonu je svake godine na dan Sv. Josipa velika festa to je ujedno i dan kamenica. One su tada najpunije i najukusnije. Za Stonske kamenice znali su gotovo svi europski kraljevi. Usred ljeta za bečki dvor bi putovao drveni sanduk kamenica obložen zelenilom, u konkavnoj posudi. Tako su se najbolje čuvale i svježe bi stizale na trpezu cara Franje Josipa. Poznato je da su ih odvozili i na bogatu trpezu rimskih careva. Od druge pol. XIX st. javljaju se počeci suvremenog turizma. Stižu bečki i drugi turisti u lov na čaglje. Izletnici iz Dubrovnika i putnici brzih parobrodskih jadranskih linija svraćali su u Ston, odakle su nastavljali karocama do malog Stona na specijalitete i dobro vino iz Česvinice.
U siječnju 1791. g. U Dubrovnik je doputovao Albert Fortis. Napisao je knjigu «Putovanje u Dalmaciju» U knjizi pripovijeda kako je bio prisiljen zbog nevremena sići na kraj. Prvo je svratio u Ston gdje su ga primili i ugostili stonski knez i biskup. Jeli su dosta kamenica a onda nastavili brodom za grad. O Dubrovniku kaže:»Ovdje se dobro jede i pije, a sve mu to lijepe ruke nude, pa kada bi se svi ljudi osjećali kao on sada, ne bi se svijet zvao dolinom suza, nego dolinom Edena.»

Ribarska kućica ispred koje je mul i nastrešnica ispod koje majka sa dva sina prodaje kamenice i mušule. Prije smo često znali ići u Neum po spenzu, najljepši su bili povratci doma jer bi redovno svratili u tu malu valu po kamenice ili mušule zavisi koji je stađon bio.
Image Hosted by ImageShack.us

Umiljata maca kja nas je oduševila pa smo joj uzvratili ljubav i pažnju.
Image Hosted by ImageShack.us

U maloj vali mnoštvo je mačaka i dok jedna spava, druga se valja po žalima dok su ostale u potrazi za hranom. Njuška se i po barci ima li gdje koji komadićak hrane. Prvi put u životu sam vidjela mačku koja sa nevjerovatnom spretnošću klopa mušule tako da ni najmanj komadić mišića ne ostane na školjci.
Image Hosted by ImageShack.us

Konopi uvijek potrebni ribarima.
Image Hosted by ImageShack.us

U samom plićaku mnoštvo palastura. Pitamo mladog ribara kako je moguće da ih već netko nije ubrao. Znamo da su zaštićene ali znamo i kakav smo mi narod. Na to nam je on odgovorio da su kazne nenormalno velike (i neka su) . Prije par dana su uhvatili jednu sinjorinu sa Pelješca koja je švercala 24 kg prstaca. Za krivoljov mora platiti 7000 kn a za svaki prstac 50 kn. Pa sad računajte. Obožavam prstiće ali sama spoznaja da im treba 40 godina da bi narasli 7 cm. svaka visoka kazna ima smisla.
Image Hosted by ImageShack.us

Freško izvađene kamenice valja očistiti od raznih morskih biljčica koje na njima narastu.
Image Hosted by ImageShack.us

Dok smo čekali red za kamenice našu pažnju privukla je vesela skupina sa kojom smo ugodno ćakulali. Društvo od njih 10-tak svake godine na Sv. Josipa dolazi u Ston iz Splita. Posjete grob svog prijatelja gdje mu svi složno zapjevaju, ispričaju novitate a potom se upute u restoran gdje se kraljevski pogoste kamenicama. I tako već 12 godina. Na to smo zaključili da prvog od nas koji umre moramo sahraniti u Stonu.
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon duge šetnje pošli smo k željenom cilju. Dan ranije rezervirali smo svoje mjesto u restoranu. Dok smo ispijali aperitiv kroz velike ostakljenje funjestre gledali smo ruske goste kako iz mjesni ribari vode u obilazak uzgajališta. Kasnije su i oni došli u restoran.
Image Hosted by ImageShack.us

Zid restorana ukrašen je bocama naših čuvenih vina.
Image Hosted by ImageShack.us

Tu je i akvari gdje ribu birate po želji.
Image Hosted by ImageShack.us

Za danas samo jelovnik a sutra slijedi nastavak -Stonske bakalije.
Image Hosted by ImageShack.us




- 20:43 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>