|
prirodne ljepote
31.03.2013., nedjelja
Nauka o voću:Bobičasto voće usporava starenje
Dokazano je u novoj studiji američkih naučnika da prehrana bogata bobičastim voćem bogatog antioksidansima usporava proces starenja i liječi mnoge zdravstvene tegobe.
U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C, E i provitamin A), koji povećavaju njihov učinak, flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju integritet stanice. Stoga se savjetuju za jačanje imuniteta kod slabokrvnosti i umora i za ublaživanje različitih alergijskih i upalnih simptoma.
'Borovnice, kupine, maline i jagode te grožđe mogu usporiti neizbježni proces starenja tako što aktivna supstanca pterostilben iz ovog voća blagotvorno djeluje na moždane funkcije i sposobnosti', tvrde naučnici i stručnjaci .
Pterostilben je antioksidans koji možemo naći u bobičastom voću, jagodama , kupinama i grožđu, a dokazano štiti od preranog oksidacijskog stresa moždanih ćelija.
Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom isto tako u svoje jelovnike mogu uvrstiti bobičasto voće koje je niskokalorično, a bogato biološki vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma.
Ovo voće je bogato i biljnim fenolima, posebno flavonoidima koji imaju jaka antioksidativna svojstva. To su ujedno i pigmenti od kojih potiče boja tih plodova i njihov karakterističan okus. imaju ulogu imunološkog sistema biljke i pomažu biljci.
Bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma kao što su rak želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Najviše takvih flavonoida, među kojima je antikancenogeni kvercetin, sadržavaju ljuske ribizli, borovnice i crnoga grožđa.
Vidi još o zdravljuOznake: nauka, antioksidansi
|
26.03.2013., utorak
Nauka o voću:Bobičasto voće usporava starenje
U novoj studiji američkih naučnika dokazano je da prehrana bogata bobičastim voćem bogatog antioksidansima usporava proces starenja i liječi mnoge zdravstvene tegobe.
'Borovnice, kupine, maline i jagode te grožđe mogu usporiti neizbježni proces starenja tako što aktivna supstanca pterostilben iz ovog voća blagotvorno djeluje na moždane funkcije i sposobnosti', tvrde naučnici i stručnjaci .
Pterostilben je antioksidans koji možemo naći u bobičastom voću, jagodama , kupinama i grožđu, a dokazano štiti od preranog oksidacijskog stresa moždanih ćelija.
Ovo voće je bogato i biljnim fenolima, posebno flavonoidima koji imaju jaka antioksidativna svojstva. To su ujedno i pigmenti od kojih potiče boja tih plodova i njihov karakterističan okus. imaju ulogu imunološkog sistema biljke i pomažu biljci.
U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C, E i provitamin A), koji povećavaju njihov učinak, flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju integritet stanice. Stoga se savjetuju za jačanje imuniteta kod slabokrvnosti i umora i za ublaživanje različitih alergijskih i upalnih simptoma.
Bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma kao što su rak želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Najviše takvih flavonoida, među kojima je antikancenogeni kvercetin, sadržavaju ljuske ribizli, borovnice i crnoga grožđa.
Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom isto tako u svoje jelovnike mogu uvrstiti bobičasto voće koje je niskokalorično, a bogato biološki vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma.
Vidi još o zdravlju
Oznake: voće, nauka
|
|
|