|
prirodne ljepote
12.08.2013., ponedjeljak
Voće i povrće kao lijek
Svakodnevno koristimo neko voće i povrće a da vjerovatno ne znamo ili ne mislimo o tome koliko smo pomogli svom organizmu u borbi protiv napada bakterija i virusa.Evo malo informacija:
Cvekla je dobra za stvaranje crvenik krvnih zrnaca...,
Kupus čisti organizam i ima snažne antikancerogene osobine...,
Limunov sok bez šećera izbacuje toksine iz tijela...,
Prasa poboljšava cirkulaciju krvi,ublažava kašalj...,
Paprika jača apetit i poboljšava cirkulaciju krvi...,
Mrkva-sok- otvara apetit i pomaže kod probave...,
Jabuka dobra za probavu i kod upala i temepreature...,
Spanać čisti crijeva,popravlja krv...,
Krompir je povrće s malo kalorija,i daje osjećaj sitosti...,
Grejpfrut dijetalni napitak...,
Suho grožđe vraća izgubljenu energiju i daje dobro raspoloženje...,
Ananas je dobar protiv celulita i stvaranja bora...,
Vidi još o zdravlju
Natavlja se.Oznake: lijek, povrće lijek, voće
|
26.03.2013., utorak
Nauka o voću:Bobičasto voće usporava starenje
U novoj studiji američkih naučnika dokazano je da prehrana bogata bobičastim voćem bogatog antioksidansima usporava proces starenja i liječi mnoge zdravstvene tegobe.
'Borovnice, kupine, maline i jagode te grožđe mogu usporiti neizbježni proces starenja tako što aktivna supstanca pterostilben iz ovog voća blagotvorno djeluje na moždane funkcije i sposobnosti', tvrde naučnici i stručnjaci .
Pterostilben je antioksidans koji možemo naći u bobičastom voću, jagodama , kupinama i grožđu, a dokazano štiti od preranog oksidacijskog stresa moždanih ćelija.
Ovo voće je bogato i biljnim fenolima, posebno flavonoidima koji imaju jaka antioksidativna svojstva. To su ujedno i pigmenti od kojih potiče boja tih plodova i njihov karakterističan okus. imaju ulogu imunološkog sistema biljke i pomažu biljci.
U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C, E i provitamin A), koji povećavaju njihov učinak, flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju integritet stanice. Stoga se savjetuju za jačanje imuniteta kod slabokrvnosti i umora i za ublaživanje različitih alergijskih i upalnih simptoma.
Bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma kao što su rak želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Najviše takvih flavonoida, među kojima je antikancenogeni kvercetin, sadržavaju ljuske ribizli, borovnice i crnoga grožđa.
Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom isto tako u svoje jelovnike mogu uvrstiti bobičasto voće koje je niskokalorično, a bogato biološki vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma.
Vidi još o zdravlju
Oznake: voće, nauka
|
01.12.2010., srijeda
Prehrambene vrijednosti od kruške
Što sve ima u 100 grama kruške:
Ugljikohidrati – 15,46 g
Šećeri – 9,80 g
Dijetalna vlakna – 3,1 g
Protein – 0,38 g
Thiamin (vitamina B1) – mg 0,012
Riboflavin (B2 vitamina) – mg 0,025
Niacin (vitamin B3) – mg 0,157
Pantothenic kiselina (vitamin B5) – 0,048 mg
Vitamin B6 – mg 0,028
Folna kiselina (Vitamin B9) – 7 ÎĽg
Vitamin C – 4,2 mg
Kalcij – 9 mg
Željezo – 0,17 mg
Magnezij – 7 mg
Fosfora – 11 mg
Kalija – 119 mg
Cink – 0,10 mg
Saznaj još
Oznake: voće, VITAMINI
|
|
|