Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljekovitetrave

Marketing

Nauka o voću:Bobičasto voće usporava starenje

Dokazano je u novoj studiji američkih naučnika da prehrana bogata bobičastim voćem bogatog antioksidansima usporava proces starenja i liječi mnoge zdravstvene tegobe.
U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C, E i provitamin A), koji povećavaju njihov učinak, flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju integritet stanice. Stoga se savjetuju za jačanje imuniteta kod slabokrvnosti i umora i za ublaživanje različitih alergijskih i upalnih simptoma.

'Borovnice, kupine, maline i jagode te grožđe mogu usporiti neizbježni proces starenja tako što aktivna supstanca pterostilben iz ovog voća blagotvorno djeluje na moždane funkcije i sposobnosti', tvrde naučnici i stručnjaci .

Pterostilben je antioksidans koji možemo naći u bobičastom voću, jagodama , kupinama i grožđu, a dokazano štiti od preranog oksidacijskog stresa moždanih ćelija.
Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom isto tako u svoje jelovnike mogu uvrstiti bobičasto voće koje je niskokalorično, a bogato biološki vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma.

Ovo voće je bogato i biljnim fenolima, posebno flavonoidima koji imaju jaka antioksidativna svojstva. To su ujedno i pigmenti od kojih potiče boja tih plodova i njihov karakterističan okus. imaju ulogu imunološkog sistema biljke i pomažu biljci.

Bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma kao što su rak želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Najviše takvih flavonoida, među kojima je antikancenogeni kvercetin, sadržavaju ljuske ribizli, borovnice i crnoga grožđa.

Vidi još o zdravlju

Post je objavljen 31.03.2013. u 06:47 sati.