Leonardos d.o.o.

12.11.2015., četvrtak

E - račun od 2016. g. obavezan u javnom sektoru i svima koji sa njime surađuju



Što je e- račun i tko ga upotrebljava?

E - računi su potpuna zamjena za račune na papiru. E - račune umjesto u poštanski sandučić primate unutar internet bankarstva te ih jednostavno plaćate jednim klikom. Usluga e - računa bit će dostupna u bankama već od 2013. godine, dok u javnom sektoru i svima onima koji posluju sa njima je obavezan od 01. 01. 2016. godine.

Privatni sektor već može koristiti e-račune, ali mnogi to još ne koriste.

Prednosti korištenja e - računa



Ušteda u javnom sektoru

Vlada poučena uspjehom fiskalizacije, planira novu regulatornu mjeru nazvanu e - računi koja bi trebala otvoriti brojne poslove za hrvatske softverske tvrtke te smanjila troškove. Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva, najavio je u srijedu u Zagrebu na konferenciji Vizija digitalne ekonomije u EU da Vlada želi s 1. siječnjem iduće godine obvezati sve tvrtke u javnom sektoru na obvezno korištenje elektroničkog računa. "To ne znači samo da će javne tvrtke izdavati e-račune, već će morati primati e-račune koje će im slati njihovi poslovni partneri, čime želimo da e-račun napokon uđe u svakodnevan rad u Hrvatskoj", kaže Kružić. Dodaje da će samo u javnom sektoru primjena e-računa donijeti nekoliko stotina milijuna kuna ušteda u proračun. Godine 2011. Ministarstvo gospodarstva objavilo je da bi u Hrvatskoj korištenje e-računa donijelo uštede od šest milijardi kuna u razdoblju od tri godine. Procjena uključuje javni i privatni sektor te državnu upravu. Samo u državnoj upravi, pak, procijenilo je tada Ministarstvo, ušteda bi bila od 300 do 370 milijuna kuna godišnje. Na razini EU, gdje je već 2011. godine 42 posto velikih tvrtki primalo e-račune dok je među malim i srednjim tvrtkama takvih bilo 22 posto, očekuje se da će uštede daljnjim uvođenjem e-računa dosegnuti 243 milijarde eura. Kružić navodi kako su ministarstva gospodarstva i financija u posljednje dvije godine proveli dva pilot projekta uvođenja e-računa s najvećim hrvatskim tvrtkama.

Kaže da su projekti završeni uspješno. Ministarstvo gospodarstva propisalo je dvije metode po kojima se mogu izdavati e-računi koje priznaje Ministarstvo financija. To je pak ministarstvo izjednačilo e-račun s papirnatim računom i propisalo procedure poreznog nadzora nad takvim računima. "Privatni sektor u Hrvatskoj već može koristiti e-račune, a zašto ih ne koriste već u većem broju, ne znam, pa ovom prilikom bacam rukavicu privatnom sektoru da se time počne baviti", kaže Kružić.

Više o mobilnim aplikacijama e - računi

Damir Sabol, koji je prije uspjeha s mobilnom aplikacijom PhotoMath osnovao tvrtku Računi.hr, kaže da je vrlo nezadovoljan što se na uvođenje e-računa toliko čeka. "Govorimo o stvaranju poticajnog okruženja za startupe, a ja sam prije četiri godine u Hrvatskoj razvio sustav za e-račune koji je mogao raditi s bankama i imati u startu milijun korisnika", kaže Sabol. Razvojem rješenja za e-račune bavi se još tvrtka HPD i Račun, koja je nastala nakon što je tvrtka Hitra produkcija dokumenata kupila tvrtku Redok i Račun. U taj posao ušle su banke, a za to se pripremio i Hrvatski telekom.

Više o tome na linku: E - račun

Info: Poslovni dnevnik

<< Arhiva >>