Leonardos d.o.o.

21.01.2013., ponedjeljak

Koliko košta predstečajna nagodba?




Ukupne troškove predstečajne nagodbe prema Pravilniku Porezne uprave čine:
- administrativni troškovi pokretanja i vođenja postupka,
- nagrade i naknade troškova za rad povjerenika za predstečajne nagodbe i
- troškovi za koje je zakonom propisano da će se namirivati kao troškovi postupka predstečajne nagodbe.

Administrativni troškovi pokretanja i vođenja predstečajne nagodbe podijeljeni su u tri kategorije:
1. u skraćenom postupku predstečajne nagodbe tako iznose 1712 kuna,
2. u redovnom postupku u kojemu visina obveze dužnika ne prelazi iznos od 10 milijuna kuna troškovi su 3080 kuna, dok se za
3. redovni postupak u kojemu visina obveze dužnika prelazi iznos od 10 milijuna kuna treba izdvojiti 5890 kuna.

Osim toga, povjerenik predstečajne nagodbe ima pravo na nagradu i to od 3000 kuna, ukoliko se radi o redovnom postupku u kojem visina obveze ne prelazi 10 milijuna kuna te 6000 kuna nagrade ukoliko se radi o iznosu većem od 10 milijuna kuna. Povjerenik ima pravo na naknadu troška kojega je imao pri obavljanju radnji, ukoliko vijeće predstečajne nagodbe ocijeni da je trošak opravdan i nužan, napominje se.
U slučaju da povjerenik predstečajne nagodbe bude razriješen ili postupak bude obustavljen prije održavanja ročišta za utvrđenje tražbina, a nakon što je povjerenik pristupio ispitivanju prijavljenih tražbina, pripada mu polovica nagrade.
Ako povjerenik predstečajne nagodbe bude razriješen ili postupak bude obustavljen, a povjerenik nije poduzeo niti jednu radnju u postupku, nema pravo na naknadu. Kako ističu iz Porezne, u slučaju da povjerenik predstečajne nagodbe bude razriješen ili postupak bude obustavljen, a povjerenik je poduzimao radnje u postupku, ali nije pristupio ispitivanju tražbina, pripada mu trećina nagrade.

Ako u postupku predstečajne nagodbe bude imenovan drugi povjerenik predstečajne nagodbe, a do održavanja ročišta za utvrđenje tražbina, pripada mu naknada.
U slučaju da u postupku predstečajne nagodbe bude imenovan drugi povjerenik predstečajne nagodbe, a nakon utvrđenja tražbina, pripada mu polovica naknade.
Troškovi za koje je Zakonom ili posebnim zakonom propisano da će se namirivati kao troškovi postupka predstečajne nagodbe, odredit će se u iznosu propisanom tim zakonom.

Trošak izdavanja potvrde o tome da je dužnik nesposoban za plaćanje, u slučaju kada Agencija po službenoj dužnosti podnosi prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom sukladno Zakonu, smatra se troškom postupka predstečajne nagodbe. Ako nije propisana visina troška, vijeće će odrediti iznos troška sukladno okolnostima tog postupka.

Dužnik je dužan podmiriti troškove već prilikom podnošenja prijedloga za predstečajnu nagodbu, a najkasnije do isteka roka iz rješenja o troškovima. Dužnik je dužan platiti cijeli iznos troškova određenih rješenjem o troškovima najkasnije u roku od osam dana od isteka osmog dana od objave rješenja o troškovima na web-stranicama Agencije.

Ako dužnik ne podmiri troškove koji su sadržani u rješenju o troškovima, u propisanom roku iz vijeće će na rješenje o troškovima staviti potvrdu ovršnosti i dostaviti ga Agenciji na izvršenje sukladno odredbama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, za iznos troškova koje je dužnik dužan platiti Agenciji. Ako dužnik nije podmirio troškove povjerenika predstečajne nagodbe određene rješenjem o troškovima u propisanom roku povjerenik predstečajne nagodbe može dostaviti Agenciji u sustav prisilne naplate rješenje o troškovima s potvrdom ovršnosti radi naplate njegove tražbine iz rješenja o troškovima.

Ove odredbe na snazi su od 11. siječnja.

Izvor: http://liderpress.hr/

<< Arhiva >>