Leonardos d.o.o.

21.01.2013., ponedjeljak

Predstečajna nagodba




U skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi („Narodne novine“, broj 108/12 i 144/12) i Uredbom o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja tražbinama s naslova poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe („Narodne novine“, broj 3/13) dužnici u skraćenom postupku predstečajne nagodbe prijedlogu za predstečajnu nagodbu prilažu ovjerene sporazume o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja s vjerovnicima čije tražbine prelaze većinu iz članka 63. st. 2. istog Zakona.

Postupak predstečajne nagodbe propisan je Zakonom o financijskom poslovanju i
predstečajnoj nagodbi („Narodne novine“, broj 108/12 i 144/12), s ciljem da se dužniku koji je postao nelikvidan i/ili insolventan omogući financijsko restrukturiranje na temelju kojeg će postati likvidan i solventan te vjerovnicima omoguće povoljniji uvjeti namirenja njihovih tražbina od uvjeta koje bi vjerovnici ostvarili da je protiv dužnika pokrenut stečajni postupak.

Vrste postupaka predstečajne nagodbe su:
1. skraćeni postupak predstečajne nagodbe – provodi se nad dužnicima čiji ukupni iznos obveza naveden u izvješću o financijskom stanju i poslovanju ne prelazi 2.000.000,00 kuna i koji zapošljavaju manje od 30 radnika,
2. redovni postupak predstečajne nagodbe – provodi se nad dužnicima koji zapošljavaju 30 ili više radnika i/ili čiji ukupni iznos obveza naveden u izvješću o financijskom stanju i poslovanju iznosi od 2.000.000,00 do 10.000.000,00 kuna, te
3. redovni postupak predstečajne nagodbe za dugovanja preko 10.000.000,00 kuna – provodi se nad dužnicima čiji ukupni iznos obveza naveden u izvješću o financijskom stanju i poslovanju prelazi 10.000.000,00 kuna.

Dužnici u skraćenom postupku predstečajne nagodbe, prijedlogu za predstečajnu
nagodbu prilažu ovjerene sporazume o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja s
vjerovnicima čije tražbine prelaze većinu iz članka 63. st. 2. istog Zakona.
Temeljem Uredbe o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja tražbinama s naslova
poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe („Narodne novine“, broj 3/13), ukoliko je Porezna uprava većinski vjerovnik dužniku u skraćenom postupku predstečajne nagodbe, dužnik podnosi nadležnoj ispostavi Porezne uprave „Zahtjev dužnika prema vjerovniku Ministarstvu financija, Poreznoj i/ili Carinskoj upravi za sklapanje sporazuma o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja u skraćenom postupku predstečajne nagodbe“ i prijedlog „Sporazuma o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja“. Prilikom podnošenja zahtjeva za sklapanje sporazuma nužno je priložiti plan financijskog restrukturiranja dužnika, koji je sastavni dio „Sporazuma o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja“.

Plan financijskog restrukturiranja dužnika mora biti u skladu s kriterijima objavljenima na web stranici Porezne uprave.

<< Arhiva >>