Dobrovanje

01.05.2006., ponedjeljak

PELUD







U kozjem kraju, zapravo kraju jarca, u Istri, najpoznatiji gastro specijaliteti su, osim pršuta i radića, razne maneštre od koromača, maneštre sa slancem, posna, bijela, mlada i ostale vrste maneštri.
U proljeće je vrlo omiljena mišanca, jelo od dvadesetak ili više vrsta biljaka. Osnova su joj razne vrste divljeg luka, neke trave, jestivo cvijeće i začinsko bilje. Može se jesti svježa, začinjena maslinovim uljem i vinskim octom. Mišanci se može dodati srdela, masline, kapre, tvrdo kuhana jaje. Neki će je obariti i nuditi s raznim dodacima od drugog povrća ili mesa, a neki će od nje napraviti moćnu juhu od povrća – mineštirnu od verdure.
Sada ima i šparuga, pa će se često na istarskoj trpezi u ovo doba godine naći fritaje.
Vrhovi se šparuga ili bljušća propirjaju na maslinovom ulju dok ne omekšaju i onda se dodaju razmućena jaja, sol i papar.
Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac, trežeći na Brijunima nešto što/čega nije bilo u Uljaniku, počeo je krčiti makiju i isušivati močvare uz pomoć Roberta Kocha, znamenitog njemačkog bakteriologa i neobelovca. Pripremili su otok od kojeg je On napravio nesvrstani dom za mnoge svrstane životinje i stanište za neobične biljka i sjemenje. I Đamonjinu glubicu.
Danas, Koki, četrdestdevetogodišnji i jedni preostali kakadu, nije progovarao. Uzalud su djeca psovala, u nadi da će i on zaprostačiti, uzalud su penzionerke, članice Društva planinara nježnim glasekom izgovarale Jožek i pokušavale probuditi sjećanje na one dane; on nije podizao glavu. Vatrogasci, naši seminaristi, uvjeravaju da pričati još zna. Inače, da nije tak ' uprava bi ga već dala Saši, čije i je. Kaj ne?!
Prije su se na Vangi ptice, posebice Kikiji, Tikiji, Vikiji - razni papagaji i kakadui znali uznemiriti kada se Veli počeo iz pravca Štinjana i Valbandona put Peroja, Barbarige i Vodnjana približavati fažinskoj lučici. Znali su da im se bliži. Ptičje skvika kulminirala je bila njegovim dolaskom u lučicu. Pridužili bi im se i mufloni, jeleni, afrički cujzeki, pa bi čak i uobičajeno ravnodušni bošakarin prestao pasti travu uz suhozid kažuna i počeo se glasati onako pravo istarski – kao da mu je meh na srcu.

Danas se u Fažani, povodom praznika rada, desetak ekipa natječu u kuhanju brudeta.
Uz miješanu ribu, šalšu od pomodra, luk i češnjak i maslinovo ulje, dodaje se malo crnog i malo više bijelog vina, te ruzmarin i bosiljak.
Sinoć je Veli Jože negdje duboko u buzetskom kraju kihnuo. Zapuhao je vjetar i pala je kiša. Jutros je cijela Istra oprašena žutozelenim prahom - peludom.
Kušat će ga svi u brudetu.
Onaj štap i ona kapa, postavljeni na izlazu iz muzeja. Hoće in se vanka.

- 09:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>