kulerica

& svakodnevna spika

ponedjeljak, 18.03.2013.

Tuga, jad i štangice sa sirom

Najprije ću vam se požaliti, a vi me strpljivo saslušajte i nježno virtualnom rukom potapšajte po virtualnoj glavi.

Dakle, idući tjedan, otprilike mjesec i pol prije početka velike europske turneje, u Beču će se održati jedan sasvim poseban koncert Depecheovaca, za koji se ne mogu kupiti ulaznice, nego samo dobiti od sponzora. A zašto se ne mogu kupiti? Pa, zato što će koncert biti održan za toliko mali broj ljudi da će svaki pojedinac u publici imati osjećaj da Dave pjeva samo za njega. Ekskluziva teška. Naravno da ću probati nabaviti ulaznice, ali nemam neku nadu da ću zaista i uspjeti. Otprilike svaka treća punoljetna negluhonijema osoba u Beču pokušat će ili je već pokušala to isto. (Sad slijedi vaš tapš-tapš. I ne, nemojte mi predlagati da skoknem 23. svibnja do Zagreba, nije preveć izvedivo. Jedino, hm, možda dva dana kasnije u Bratislavu? U srpnju u Prag? Mužiću, čitaš? :trep-trep: )

Tugu, jad i čemer trebalo bi, kako tradicija i lijepi običaji nalažu, utopiti u alkoholu, ali budući da svi oko mene spavaju, a ja nisam solo drinker, što mi drugo preostaje doli utjeha u kalorijama, pa makar i onima s fotografija. I zato 'ajmo se mi prebacit' na štangice sa sirom, prefino i neizrecivo jednostavno jelo koje mi kontinentalci poznajemo još iz djetinjstva u izvedbi naših baka, a idealno je za večeru ili, možda još bolje, topli i mirisni doručak.


Za štangice sa sirom potrebno vam je:

250 g oštrog brašna
250 g maslaca
250 g svježeg kravljeg sira
malo soli
pola vrećice praška za pecivo

Uglavnom, skužili ste... Koliko brašna, toliko maslaca i jednako toliko sira. Povećate li ili smanjite njihovu količinu, nemojte zaboraviti da sol i prašak za pecivo moraju pratiti gorenavedeni omjer.


Priprema

Ne znam što bih vam rekla, zaista. Strpajte sastojke u jednu zdjelu...





...i dobro ih mijesite dok tijesto ne postane sasvim glatko.

Zatim ga stavite u hladnjak na jedno dva sata, a može i preko noći, ako štangice namjeravate raditi za doručak. U svakom slučaju, nakon što ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, još jednom ga premijesite, razvaljajte na debljinu od 2-3 milimetra i izrežite na željene oblike. Ja sam radila varijantu za lijenčine, pa sam izrezala najobičnije štangice. Ambiciozniji mogu, recimo, čašom izrezivati krugove ili već prema trenutačnoj inspiraciji. A za najambicioznije postoji i varijanta u kojoj štangice premažete žutanjkom i posipate sezamom ili naribanim parmezanom.

Štangice pecite na 180°C dok ne postanu zlatne (ovisno o vrsti pećnice, to je nekih 20-25 minuta).

Od mjere "sve po 250" ispast će vam dva protvanja štangica, a na ovoj slici vidite pola porcije, odnosno prvi protvanj. Na žalost, štangice nisu preživjele dovoljno dugo da ih slikam zajedno s drugom rundom. To je samo dokaz da su fine. yes njami





Dobar vam tek! A ja odoh mozgati kako do ulaznica. nono sretan

(Ali ipak imam i utješnu vijest: želite li pogledati bečki koncert, možete to napraviti putem live-streama na stranici Electronic Beats.)



I, ako još uvijek niste to učinili... Klik... Lajk!

Oznake: recept, štangice sa sirom, Depeche Mode, koncert, live stream

18.03.2013. u 01:53 • 16 KomentaraPrint#

nedjelja, 24.10.2004.

Nesto se iza brda valja

Dakle, sinoc smo bili na koncertu iskusnih starih lisaca, koga drugog nego Parnog valjka. I kak je bilo? Pa, dosta dobro, ali ziher necu bas predugo pamtiti tu svirku.

Zapravo, da ne budem dezurno gundjalo, moram reci da je bilo sasvim dobro. Onak, solidno. Velika dvorana Doma sportova bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, sto je meni osobno neobicno lijep prizor, pogotovo zato jer takozvanim urbanim izvodjacima to bas i ne uspijeva samo tako, pa necu jahati na cinjenici da je dobar dio ulaznica podijeljen besplatno kako u publici ne bi bilo rupa. I da, Valjak je definitivno bend na cijem koncertu je, u radijusu od samo par metara, moguce vidjeti dijete od osam godina, ekipu srednjoskolaca pijanih od dvije pive, studente kvaziintelektualnog imidza, skvadru godina mojih roditelja, gospodju u tamnoplavom kostimu sa zlatnim brosem na kragni u pratnji gospona supruga u Paul&Shark majici i grupicu glasnih i razuzdanih teta cije cu godine dobronamjerno procijeniti na nekih cetrestpet - a navedena kombinacija moze biti neopisivo sarmantna, pogotovo znamo li da okupljeni ne urlicu nesto prestrasno tipa miilooo mojeee, nego sasvim solidne s malom rezervom receno rock stvari.

I da. Atmosfera je bila jako dobra. Ti starci jos uvijek znaju napravit kvalitetnu svirku, a Akijeva konda te iz nje proisticuce visesatno skakanje, plesanje i istovremeno pjevanje moze posramiti i mnogo mladje ljude koji se ne uspijevaju stepenicama popesti ni do drugog kata bez ubrzanog lupanja srca i bespomocno isplazenog jezika. Neke stvari su bile cak i odlicne. Recimo, pirotehnika na Ugasi me. Zatim ubrzana gotovo punk verzija prastarog hita Uhvati ritam, za vrijeme koje sam se na trenutak zapitala jesam li u Saxu ili u Domu sportova i slusam li Cry Babies ili Valjak. Odlican kontakt s publikom bez onog iritantnog molecivog tona kojeg mnogi pjevaci imaju kad kazu ruke gore.

Valjku treba priznati i da su tijekom svih ovih godina, iako s vremena na vrijeme koketirajuci s popom, ostali dosljedni rockeri, za razliku od, recimo Prljavaca koji su se od jednog od najboljeg benda novog vala pretvorili u nesto sto svira narodnjake - barem povremeno, pod geslom da se od necega mora zivjeti.

Ne smijem zaboraviti ni gajdasa Stefa iz skotskog Zagorja, koji se pojavio u kiltu i odsvirao svoje.

I, na kraju, ako bas hocete, bio je to jedan od onih koncerata na kojima su bili svi koji za sebe vole reci da sudjeluju u zivotu grada ili se smatraju javnim osobama. No, razgovore s njima, vjerojatno snimljene na nekom partiju u backstageu, citajte u tracerskim casopisima.

A sad par kritika.

Dan ranije smo preslusali novi cd i kaj da vam velim... Hus je definitivno ostao bez inspiracije, jer mu pjesme neopisivo slice jedna drugoj, a sav taj kupus u kompletu slici njegovim najpoznatijim starim hitovima. Izgleda kao da mu je u zivotu bilo sudjeno napisati odredjen broj pjesama i nakon sto je ispunio kvotu muza-pjesmarica vise mu ne dolazi, a jedino sto mu je preostalo jest reciklirati samog sebe iz najboljih dana, sto bez zadrske i radi.

Zatim, na platnu iza benda veci se dio koncerta vrtilo nesto sto je podsjecalo na amaterski napravljen screensaver kojeg je u trenucima dosade za svoj komp slozio neki nadobudni srednjoskolac s viskom vremena i manjkom kreativnosti. Kad su se decki iz benda konacno sjetili da bi na to platno mogli puknut i same sebe kako bi i nizi pripadnici publike iz posljednjih redova mogli pratiti koncert, kontrast je bio toliko los da se na platnu opet nije nista vidjelo.

Pa to silno zicanje biseva... To mi stvarno ide na zivce. Ok, svatko tko je bio na vise od tri koncerta u zivotu zna da se bend namjerava vratiti na stage ako se u dvorani nisu upalila svjetla i ako nije pustena mjuza s razglasa, dok ugasena svjetla znace vratit cemo se, samo nam je gust slusati vas kako nas dozivate, ali kaj je prevec je prevec. Ono, nakon svake pjesme su se oprastali, pa odlazili, da bi se, naravno, ponovno vracali. Tak da novinari drugi dan mogu reci vratili su se na pet biseva. Takav egotrip mi se ni malo ne svidja.

Medjutim, sve u svemu bilo mi je super. Sama cinjenica da smo se uspjeli iskrasti na koncert dok je nasljednica spavala pod budnom paskom briznih bake i dede, pa parkiranje par ulica dalje, pa trcanje po kisi... Sve je to bilo nekako romanticno, pa vam zato i samo zato vise necu pisati o stvarima koje mi se nisu svidjale.

Osim toga, moje uzivanje u cinjenici da su rockeri, pa makar i oni koji lagano prelaze u zabavnjacke vode, uspjeli ispuniti veliku dvoranu Doma sportova nece dugo trajati. Naime, vec za koji tjedan, tocnije 3. studenog, iz iste ce se dvorane uz njezan miomiris znoja iz podignutih ruku oriti neka sasvim drugacija mjuza.


* * * * * * * * *

Prije nego sto posaljem ovaj blog u samostalan zivot u binarnom svijetu, moram vam reci da me je muzic tijekom pisanja posljednjih odlomaka tako iznenadio da sam se rastopila i izgubila ostricu prijeko potrebnu za pisanje kakve-takve kritike. Naime, rekao je da ce mi narezati par snitica sira, jerbo me muci silna glad, a pojavio se s pladnjem kockica sira na kojima je cackalicama pricvrstio bobice prefinog crnog grozdja i s dvije case crnog vina... Pa, excuse me, please, ja vam sad idem jer imam vaznijeg posla.

Oznake: Parni valjak, koncert

24.10.2004. u 00:09 • 25 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< prosinac, 2015  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.