kulerica

& svakodnevna spika

petak, 12.07.2013.

Devet godina na blogu i slavljenička torta!

Dragi moji, danas je devet godina od prvog posta napisanog na mom blogu! (I ne, još uvijek nemam novi komp s kojim bih vam se mogla javiti kao čovjek, ali nadam se da će uskoro i to.)

I sad, budući da vas ne mogu počastiti pravom tortom, ponudit ću vam barem virtualnu. Riječ je o predivnoj slastici imenom pavlova, za čije se porijeklo tuku Australija i Novi Zeland. Naime, nekoć popularna balerina Ana Pavlova dvadesetih je godina prošlog stoljeća posjetila obje zemlje i u jednoj od njih (službeni podaci ipak daju prednost Novom Zelandu) smislili su, njoj u čast, upravo ovaj desert, nazvavši ga njezinim prezimenom.

Hm, da. Tortica je jako slatka, tako da nije namijenjena onima koji paze na liniju, ali sadrži i puno prefinog sezonskog voća, pa je upravo sad vrijeme da uživate u njoj (iako sam na netu čitala da su je radili i s drugim vrstama voća, pa čak i sa zaleđenim).


Za šest velikih ili osam manjih porcija potrebno vam je:
4 bjelanjka
280 g šećera
paketić vanilin šećera
žličica octa
žličica gustina
cca 300 g slatkog vrhnja
voće po izboru (po mogućnosti jagode, maline, ribizle, kupine, šipak...), očišćeno, narezano i pomiješano (ja sam koristila oko 100 g malina i 150 g jagoda)

Priprema:

Stavite pećnicu da se grije na 180°C. Na pleh za pečenje stavite masni papir na kojem ćete običnom olovkom iscrtati krug (ja sam radila u veličini naopako okrenutog tanjura za juhu).

Bjelanjke umutite kao kad radite snijeg, polako im dodajte šećer i vanilin šećer, a kad smjesa postane čvrsta polako u nju umiješajte žličicu octa i gustin.




Smjesu ravnomjerno premažite unutar kruga koji ste iscrtali na papiru za pečenje te žlicom oblikujte rubove visoke otprilike tri centimetra, tako da cijela stvar podsjeća na zdjelicu.




Zatim temperaturu u pećnici spustite na 100°C i pecite otprilike sat vremena. Nakon što je "zdjelica" gotova (izvana mora biti hrskava, iznutra mekana), isključite pećnicu, otvorite vrata i ostavite "zdjelicu" da se još pola sata hladi u pećnici.

Za to vrijeme očistite, osušite i narežite voće te od slatkog vrhnja napravite šlag (nemojte mu dodavati šećer!) i njime napunite sredinu "zdjelice".




Na kraju na šlag stavite voće i uživajte!

Tortica je stvarno prefina, a osim što je fina, odlično izgleda... Evo je iz ptičje perspektive,




a evo i presjeka:




Ovime ujedno proglašavam i početak ljetne pauze, pa vam svima šaljem veliku pusu i puno pozdrava te vam želim što bolji ljetni provod, temeljiti odmor, zanimljiva putovanja... Sve što si sami želite!


I da... Nemojte da netko zaboravi! Klik... Lajk! wink

Oznake: blog, internet, obljetnica, torta, Pavlova, recept

12.07.2013. u 01:48 • 21 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>




< srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.