Kuće Hrvatska

ponedjeljak, 29.08.2016.

U palači Tripalo niče hotel s pet zvjezdica

Odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture od 25. svibnja 2016.
označilo je i početak transformacije nekadašnjeg simbola ugleda poznate sinjske obitelji u hotel s pet zvjezdica stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.08.2016.

Škotska ne želi izaći iz EU, moguće i novo glasanje o neovisnosti

Edinburgh predstavio brojke o utjecaju Brexita.
Prisnaživši svoj stav brojkama koje pokazuju što čeka gospodarstvo, škotska vlada jasno je poručila kako joj ne pada na pamet slijediti
ostatak Ujedinjenog Kraljevstva u izlasku iz Europske unije (EU). Edinburgh je u utorak javno objavio procjene utjecaja Brexita na škotsko gospodarstvo immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.08.2016.

Vjerovnici tvrtke Nikice Valentića prijavljuju tražbine, Todorić potražuje čak 36,8 milijuna kuna

ZAGREB - Vjerovnici Črnomerec centra, građevinske tvrtke preko koje je bivši premijer Nikica Valentić pokušao ostvariti projekt sa 600 stanova na zagrebačkom Črnomercu, prijavljuju svoje višemilijunske tražbine među kojima se posebno ističe nedavna prijava predsjednika uprave Agrokora Ivice Todorića koji na temelju ugovora o prodaji potraživanja i ugovora o kratkoročnom kreditu od Črnomerec centra potražuje čak 36,8 milijuna kuna. Prijava tražbina vjerovnika uslijedila je nakon otvaranja predstečajne nagodbe Črnomerec centra u srpnju i rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda u kojem se navodilo da će se 15. rujna održati ročište o ispitivanju tražbina vjerovnika te tvrtke, nositelja neostvarenog najambicioznijeg građevinskog projekta u zapadnom dijelu Zagreba u sklopu kojeg se najavljivala i gradnja poslovnog tornja od 26 katova.
U sklopu pokretanja predstečajnog postupka bio je predstavljen plan restrukturiranja Črnomerec centra napravljen u travnju u kojem se navodilo da je glavni razlog predstečaja "prijeteća nesposobnost za plaćanje" jer društvo neće moći ispuniti svoje obaveze po dospijeću. Istaknuto je da je prema podacima Fine krajem ožujka bilo evidentirano čak 35,9 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje te tvrtke.
Istovremeno, u tom se planu navodilo da ukupna aktiva Črnomerec centra iznosi 245,6 milijuna kuna, a prikazani gubitak u prvom tromjesečju 2,6 milijuna kuna, ipak nešto manji od onog ostvarenog u istom razdoblju prošle godine koju je tvrtka završila sa čak 16,3 milijuna kuna ukupnog gubitka.
Ukupni "utvrđeni manjak likividnih sredstava" Črnomerec centra krajem ožujka iznosio je 78,8 milijuna kuna, a u planu restrukturiranja se, između ostaloga,
razlučnim vjerovnicima predlaže reprogram tražbina na rok od šest godina, otpis zatezne kamate i troškova.
U planu se navodi da se "u uvjetima nelikvidnosti i insolventnosti, u postupku predstečajnog postupka" razmatrala mogućnost uspostave strateškog partnerstva te da se među značajnijim vjerovnicima identificiralo Agrokor kao "razborito relevantnog strateškog partnera", s obzirom da je Agrokor grupacija i u prethodnim razdobljima pratila taj projekt.
"Unosom svojih tražbina u kapital Društva, stečenih temeljem sudužništva prema Imex banci, Agrokor će ostvarivati značajnu kontrolu nad poslovnim odlukama, a što Društvo vidi kao prednost i razboritu opciju u postojećim okolnostima jer je izvjesno da će se ukoliko se strateško partnerstvo ne realizira i ne pribavi podrška Agrokora, nad Društvom biti otvoren stečajni postupak", navodi se u planu.
Dodaju da je Agrokor "spreman i osigurati sredstva za isplatu 30 posto neotpisanih tražbina neosiguranih vjerovnika" te "potrebna sredstva za nastavak izgradnje stambeno-poslovnog objekta u iznosu od 20 milijuna eura, što je sve i potvrđeno u Pismu namjere".
Osim dugovanja Todorićevu Agrokoru, Črnomerec centar je naveo i tražbine Kreditne banke Zagreb od 69,3 milijuna kuna i "ostalih vjerovnika" s neosiguranim tražbinama u iznosu od 18 milijuna kuna, no oni u planu restrukturiranja nisu navedeni kao "potencijalni strateški partneri". Ukupne tražbine vjerovnika Črnomerec centra procjenjuju se na oko 125 milijuna kuna.
Črnomerec centar je kao d.o.o za "projektiranje, građenje i nadzor" osnovan 2005. i ima temeljni kapital od 134,8 milijuna kuna. Do kraja ožujka 2016. jedini član društva Črnomerce centar bio je Niva inžinjering, tvrtka Nikice Valentića, ali ugovorom o prijenosu poslovnih udjela,
vlasništvo je u travnju preneseno na Estima Expertus d.o.o stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 19:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.08.2016.

Domaće zračne luke prevezle 1,48 milijuna putnika

Po neslužbenim statističkim podacima HACZ-a o prometu na aerodromima u Hrvatskoj, u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci prevezeno je 4,37 milijuna putnika ili 12,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
Najveći broj putnika prošao je kroz Zračnu luku Zagreb, 1,5 milijuna ili 6,82 posto više, potom u Splitu, 1,2 milijuna ili 18,2 posto više, te u Dubrovniku, 1,05 milijuna ili 15,7 posto više.
Najveći postotni porast broja putnika ostvaren je u tom razdoblju na bračkom aerodromu, za 53 posto, odnosno bilo je prevezeno 6.328 putnika, dok je najveći minus zabilježen na Malom Lošinju, za 39 posto, odnosno prevezeno je 3.892 putnika. Pad broja putnika u tome je razdoblju zabilježen i u Zračnoj luci Osijek, za 3,4 posto, na 16.045 putnika.
Srpanjski porasti u zrakoplovnom prijevozu putnika nastavljaju se na lipanjske. Po posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), kroz hrvatske zračne luke u lipnju je prošlo nešto više od milijun putnika ili 13,6 posto više nego u lipnju lani.
U prvih šest mjeseci, pak, zračne su luke, prema podacima DZS-a, zabilježile gotovo 3 milijuna putnika,
odnosno bile su u plusu 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine stanovi Zamet

Oznake: stanovi Zamet

- 09:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.08.2016.

Pad građevinskih radova u Sloveniji

LJUBLJANA - Vrijednost izvršenih građevinskih radova na zgradama u Sloveniji je u prvih pola godine smanjena za 9,3 posto, a na gospodarskim objektima za 30,6 posto.
U usporedbi s prosjekom iz 2010. godine, u lipnju je vrijednost izvršenih građevinskih radova potonula više ood 42 posto - na zgradama 61,5 posto, a na gospodarskim objaktima 30,5 posto stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.08.2016.

Zapele nerkretninske investicije Džeke i Spahića u Dubrovniku

SARAJEVO - Bh. reprezentativci Edin Džeko i Emir Spahić najavljuju kako imaju namjeru dio zarađenih miliona uložiti u gradnju luksuznih apartmana u Dubrovniku. To potvrđuje i činjenica da je ovaj dvojac kupio i zemlju u jednom od najatraktivnijih naselja, ali na gradnju će morati pričekati jer, već duže vrijeme čekaju zeleno svjetlo gradske uprave. Kako tvrde, nadležne službe nemaju razumijevanja za njihove zahtjeve i otežu s izdavanjem građevinske dozvole.
Edin Džeko, poznati nogometaš Rome i reprezentativac BiH, kupio je kuću u Dubrovniku, gdje je često viđan kada bi dolazio na odmor kod prijatelja Emira Spahića. Džeko je kupio veliku kuću s bazenom i pogledom na more, Grebene i Uvalu Sumartin na početku Ulice Petra Svačića koju je izgradio dubrovački arhitekt Stipe Pašalić.
"Poznati bosanskohercegovački nogometaš za luksuznu je vilu na dubrovačkom Babinu kuku iskeširao 2,6 milijuna eura, ali zbog niza čudnih razloga, građevinu dugo nije mogao uknjižiti.
Od 2011. godine pravo zaloga na vili ima Dubrovčanin Ivo Jaković, od kojeg su supružnici Pašalić svojedobno uzeli kratkoročni zajam, ali i splitski agent za nekretnine Ante Akrap",
citira Slobodna Dalmacija portal Faktor.ba.
Kako bi mogao kupovati nekretnine u Hrvatskoj, Džeko je morao dokazati da u susjednoj zemlji ima odobren stalni boravak ili pokazati dokaz da obavlja dopuštenu djelatnost. On se, zajedno s bivšim kolegom iz reprezentacije Senijadom Ibričićem, odlučio za ovo drugo i prije tri godine osnovao trgovačko društvo DŽ.E.I., sa sjedištem u Splitu, u kojemu obavlja funkciju člana društva, a njegov otac Midhat je direktor.
Zbog toga je zajednički biznis i izgradnja apartmana tandema Džeko – Ibričić bio sasvim logičan slijed događaja. Naime, ovaj dvojac gradi luksuzni turistički objekt u Grljevcu kod Splita. Riječ je o šest stambenih jedinica s pogledom na more, a budući da se radi o objektu udaljenom samo dvadesetak metara od plaže, cijena će zasigurno biti visoka.
Edin Džeko i Emir Spahić vlasnici su i luksuznih nekretnina u glavnom gradu BiH, piše Faktor. Podug je spisak stanova i nekretnina u Sarajevu čiji je vlasnik Dijamant. Na Poljinama je kupio dva apartmana, jedan stan u novoj zgradi na Socijalnom, kao i u tržnom centru Importanne. Najvrijednija Džekina nekretnina u šeheru je svakako ona u Titovoj ulici na broju 48, za koju je kompaniji “Šipad Komerc”, platio 4.650.000 KM.
Emir Spahić u vlasništvu u Sarajevu ima stanove u blizini stadiona Grbavica i u zgradi na Socijalnom nekretnine Split Dobri

Oznake: nekretnine Split Dobri

- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.08.2016.

Airbnb postao drugi najvredniji startup na svijetu

Financijske injekcije
S ovom rundom ukupna vrijednost prikupljenog kapitala penje se na 3,2 milijarde dolara. Airbnb je u lipnju osigurao kreditnu liniju vrijednu milijardu dolara koju su plasirale četiri velike američke banke - JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America i Morgan Stanley. U srpnju prošle godine kompanija je privukla 1,6 milijardi dolara dodatnog kapitala, a tada je vrednovana na 25,6 milijardi dolara. No, s ovom zadnjom rundom dokapitalizacije Airbnb je stao odmah do Ubera koji vrijedi oko 68 milijardi dolara.
Nove opcije
Prikupljeni kapital bit će iskorišten za daljnje širenje poslovanja. Airbnb je prošlog tjedna započeo u Japanu s projektom "community center" koji ustvari funkcionira kao hotel jer korisnici unajmljuju sobe. K tome, razvija se mogućnost da korisnici dobiju više informacija pri planiranju svojih putovanja.
Tako bi u opciji pod nazivom "Iskustva" domaćini dobili mogućnost zarade ako budu svojim gostima neka vrsta turističkih vodiča. No, kompanija se suočava i s pravnim problemima. U San Franciscu, gdje je i sjedište tvrtke, gradske vlasti drže Airbnb odgovornim za provođenje regulative vezane uz kratkoročni najam nekretnina.
U državi New York priprema se zakon koji će spriječiti oglašavanje kratkoročnog najma, čime bi poslovanje Airbnb-a bilo praktički onemogućeno iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 03.08.2016.

Oporavak cijena nafte iznad 42 dolara za barel

Cijena barela nafte je na londonskom tržištu porasla 27 centa u odnosu jučerašnje zatvaranje, po 42,07 dolara.
Nakon pada na najnižu razinu od travnja, cijena nafte u srijedu se na međunarodnim tržištima oporavila, premašivši 42 dolara za barel, poduprta najnovijim izvješćem Američkog instituta za naftu (API) o padu zaliha u SAD-u te slabijim tečajem dolara.
Cijena barela nafte je na londonskom tržištu porasla 27 centa u odnosu jučerašnje zatvaranje, po 42,07 dolara. U utorak je cijena barela potonula na najnižu razinu od 18. travnja - 41,51 dolar. Na američkom tržištu barel je bio na dobitku 28 centa, na 39,79 dolara.
Iako će se cijene možda još uspinjati, raspoloženje na tržištu vjerojatno se neće znatnije mijenjati, smatraju analitičari. Zasićenost ponude, koja već mjesecima pritišće cijene naniže, mogla bi se dodatno povećati nakon ponovnog pokretanja izvoza iz libijskih luka, koje su bile zatvorene od 2014. godine.
"Raspoloženje je još prilično slabo i pritišće cijene nafte", rekao je Eugen iz Commerzbanka. "Iako bi neki čimbenici trebali podupirati cijene, smatram da u ovom trenutku
nema vijesti koja bi tržišta mogla uvjeriti da je trend pada cijena završen“, dodaje Weinwerg stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka

- 18:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.08.2016.

METRO Grupa ostvarila rast online prodaje i dostave

Like-for-like prodaja METRO Cash & Carryja u trećem kvartalu zabilježila je rast dvanaesti kvartal za redom, dok Media-Saturn bilježi rast osmi kvartal za redom.
METRO Grupa ostvarila je daljnji napredak u procesu transformacije te je u trećem kvartalu financijske godine 2015./2016. ostvarila rast online prodaje i dostave. Online prodaja Media Markta i Saturna rasla je za 34,7%, dok je prodaja putem dostave u METRO Cash & Carryju rasla za više od 15% i ostvarila rekordni udio u ukupnim prihodima koji trenutno iznosi 13,3%. Tijekom devet mjeseci like-for-like prodaja METRO Grupe rasla je za 0,2% i na razini je trećeg kvartala prošle financijske godine.
METRO Cash & Carry i Media-Saturn nastavili su s pozitivnim trendom koji je zabilježen u proteklim kvartalima. Like-for-like prodaja METRO Cash & Carryja u trećem kvartalu
zabilježila je rast dvanaesti kvartal za redom, dok Media-Saturn bilježi rast osmi kvartal za redom.
METRO Cash & Carry nastavio je s pozitivnim razvojem u svim segmentima. Like-for-like prodaja rasla je za 0,3% u prvih devet mjeseci financijske godine 2015./2016. U trećem kvartalu like-for-like prodaja METRO Cash & Carryja rasla je za 0,1% čime je ostvaren rast dvanaesti kvartal za redom.
"Na pravom smo putu ostvarenja daljnjeg rasta, snažnije orijentacije na kupce i poduzetnike zahvaljujući transformaciji, što su još jednom potvrdili rekordni rezultati dostave i nastavak rasta online poslovanja. Istovremeno se strateškim ulaganjima snažnije fokusiramo na digitalizaciju ugostiteljske industrije", izjavio je Olaf Koch, predsjednik Uprave METRO Grupe.
U ponedjeljak, 1. kolovoza METRO Grupa objavila je preuzimanje udjela u start-upu Shore - vodećoj tvrtki u Europi u online poslovnim rješenjima za lokalne pružatelje usluga. Razvojem cloud softwarea, Shore malim i srednjim poduzetnicima i pružateljima usluga omogućuje digitalno upravljanje poslovnim procesima, što će METRO Grupi omogućiti nastavak promicanja digitalnih poslovnih modela za kupce s ciljem pojednostavljenja i optimizacije njihovih poslovnih procesa,
s posebnim naglaskom na hotele i restorane real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 10:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #