Kuće Hrvatska

četvrtak, 31.10.2013.

Neozbiljno o najozbiljnijim projektima u energetici

Poseban dio konferencije u Opatiji bio je posvećen projektima energetike u funkciji održivog razvoja Primorsko-goranske županije. Među najznačajnijima predstavljeni su LNG terminal na Krku i Termoelektrana Rijeka na prirodni plin, no oba su projekta prezentirana poprilično šturo i općenito, bez detalja poput rokova ili izvora financiranja, pa je sve skupa izgledalo u najmanju ruku neozbiljno.
Tako je direktor LNG Hrvatska Mladen Antunović od značajnijih događanja vezanih uz projekt izgradnje terminala za ukapljeni prirodni plin spomenuo tek početak javne rasprave o utjecaju zahvata na okoliš, a zbog sastanka u Omišlju na tu temu napustio je skup odmah nakon svog obraćanja.
Ništa značajno nije se moglo čuti niti o projektu rekonstrukcije TE Rijeka na Urinju, koja bi po planovima HEP-a s tekućeg goriva trebala preći na prirodni plin.
Član uprave HEP-a Ivan Matasić govorio je uglavnom o generalnim razvojnim planovima HEP-a u proizvodnji električne energije do 2020. godine, od Plomina C do hidroelektrane Dubrovnik 2, koji bi trebali smanjiti hrvatsku ovisnost o uvoznoj struji i podići domaće proizvodne kapacitete na 5,8 gigavata.
Sudionicima skupa obratili su se i neki od stranih ulagača s primjerima dobre prakse na području županije. Tako je o projektu Adriatic Gate Container Terminala govorio direktor te tvrtke Phillip Marsham, koji je kao jednu od komparativnih prednosti PGŽ-a istaknuo ljudski potencijal.
Ljudi s kojima imam priliku raditi pokazuju vrlo visoku razinu stručnih znanja, obrazovanja, a posebna je prednost vrlo visoka razina komunikacije i IT sektora, kazao je Marsham real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.10.2013.

Bizovačke toplice iznajmljene Koncernu Sunce Jake Andabaka

Zakupac Bizovačkih toplica d.d. u stečaju, Koncern Sunce, u vlasništvu je poznatoga poduzetnika Jake Andabaka, koji se u najvećem dijelu svoga poslovanja i bavi turističkom djelatnošću u vlastitih 12 hotela na moru i jednim hotelom na kontinentu (Hotel Kaj u Stubičkim toplicama).
Njihov cilj je nastavak komercijalnog poslovanja i turističkog i zdravstvenog dijela (lječilišta) Bizovačkih toplica - kaže Zec i pritom ističe da su u ugovoru o zakupu predviđena i značajna ulaganja u objekte Bizovačkih toplica već u uvjetima najma, s obzirom na to da se oni nalaze u dosta lošem stanju, a kako bi oni uopće mogli funkcionirati, te se na taj način spriječiti daljnje štete, ali i djelomično podići njihov standard.
U ime radnika sam glasao za iznajmljivanje objekta Koncernu Sunce, budući da njihovu ponudu smatram najozbiljnijom i najboljom. Smatram da s njim ima budućnosti, ne samo za radnike koji su ostali raditi u Bizovačkim toplicama, njih 37, nego da i za preostalih 60 koji su dobili otkaze ugovora o radu ima šanse da se i vrate - istaknuo je Josip Tonković, predstavnik zaposlenika Bizovačkih toplica u Odboru vjerovnika stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.10.2013.

Nekretnine se uvijek mogu prenamijeniti

Nekretnine nekadašnjeg poduzeća "Sljeme" mogle bi biti zanimljive Gradu Vrbovsko i ukoliko se u skorije vrijeme ne javi privatni ulagač koji bi u okviru stečajnog postupka zagrebačkog poduzeća "Poljoprerada" (u čijem je okviru "Sljeme" djelovalo) kupio te nekretnine, Grad Vrbovsko mogao bi primjeniti model koji je vrlo uspješno koristio pri prodaji nekretnina bivše DI Vrbovsko koje je kupio, obnovio proizvodnju pilane te potom u uglednom hrvatskom poduzeću "Cedar" d.o.o.
Kastav našao kvalitetnog kupca koji je u nepunu godinu dana rada pokrenuo snažnu proizvodnju i krenuo u investicije koje već sada pilanarske pogone u Vrbovskom čine najvećima u jugoistočnom dijelu Europe, bar kad je riječ o preradi bukve. Priča je slična onoj kakvu smo imali kod Dl "Vrbovsko" po tome što interesa za kupovinu tih nekretnina nema. Najbolje se to vidi iz činjenice da je pred nekoliko godina početna prodajna cijena bila 19 milijuna kuna, a posljednja ponuda stečajnog upravitelja završila je na svoti od 6 milijuna kuna. Jednostavno je šteta da 10 do 11 hektara gradskog zemljišta stoji neiskorišteno i svakako ćemo pokušati nači neko rješenje, najavio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić dodavši kako je prvi preduvjet daljnjih aktivnosti ipak to da za sada previsoka cijena tih nekretnina bitno padne stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #