Kuće Hrvatska

četvrtak, 31.10.2013.

Neozbiljno o najozbiljnijim projektima u energetici

Poseban dio konferencije u Opatiji bio je posvećen projektima energetike u funkciji održivog razvoja Primorsko-goranske županije. Među najznačajnijima predstavljeni su LNG terminal na Krku i Termoelektrana Rijeka na prirodni plin, no oba su projekta prezentirana poprilično šturo i općenito, bez detalja poput rokova ili izvora financiranja, pa je sve skupa izgledalo u najmanju ruku neozbiljno.
Tako je direktor LNG Hrvatska Mladen Antunović od značajnijih događanja vezanih uz projekt izgradnje terminala za ukapljeni prirodni plin spomenuo tek početak javne rasprave o utjecaju zahvata na okoliš, a zbog sastanka u Omišlju na tu temu napustio je skup odmah nakon svog obraćanja.
Ništa značajno nije se moglo čuti niti o projektu rekonstrukcije TE Rijeka na Urinju, koja bi po planovima HEP-a s tekućeg goriva trebala preći na prirodni plin.
Član uprave HEP-a Ivan Matasić govorio je uglavnom o generalnim razvojnim planovima HEP-a u proizvodnji električne energije do 2020. godine, od Plomina C do hidroelektrane Dubrovnik 2, koji bi trebali smanjiti hrvatsku ovisnost o uvoznoj struji i podići domaće proizvodne kapacitete na 5,8 gigavata.
Sudionicima skupa obratili su se i neki od stranih ulagača s primjerima dobre prakse na području županije. Tako je o projektu Adriatic Gate Container Terminala govorio direktor te tvrtke Phillip Marsham, koji je kao jednu od komparativnih prednosti PGŽ-a istaknuo ljudski potencijal.
Ljudi s kojima imam priliku raditi pokazuju vrlo visoku razinu stručnih znanja, obrazovanja, a posebna je prednost vrlo visoka razina komunikacije i IT sektora, kazao je Marsham real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #