31

četvrtak

siječanj

2008

Kutak za sportski trenutak



Rukomet

U istom tjednu u kojem je Hrvatska proslavila srebrnu medalju svojih rukometasa na Europskom prvenstvu, u Japanu su u kontroverznom ozracju i uz velik interes javnosti odigrane dvije medjunarodne rukometne utakmice.

U ponovljenom kvalifikacijskom mecu za Ljetne olimpijske igre u Pekingu ovog kolovoza, u utorak 29. sijecnja u Tokiju sastale su se rukometasice Japana i Juzne Koreje. Dan nakon toga, u srijedu, odigran je mec japanskih i juznokorejskih rukometasa. Juzna Koreja odnijela je pobjedu u obje utakmice (zenski tim 34:21, muski 28:25) i time ostvarila pravo na sudjelovanje na ovoljetnoj Olimpijadi.

Ipak, time jos nije sve zavrsilo. Odluci o ponovljenom igranju utakmica prethodio je sukob u medjunarodnim rukometnim krugovima koji se ne stisava, a ovih tjedana dobiva i politicke konotacije.

Kad je proslog ljeta japanski rukometni tim ispao iz azijskih kvalifikacija za Olimpijadu, Japan je zajedno s Juznom Korejom ulozio sluzbeni protest. U tim utakmicama, tvrdi se, Azijski rukometni savez donio je sumnjivu odluku u zadnji cas, po kojoj su umjesto sudaca iz Njemacke pravdu dijelili suci iz Irana i Jordana. Po tvrdnji Japanaca i Korejaca, suci su vise nego ocito sudili u korist Kuvajta i Kazahstana, koji su na kraju prosli kvalifikacije.
Optuzbe idu dotle da je Azijski rukometni savez navodno usko povezan s kuvajtskim naftnim establishmentom, te da je vec duze vrijeme sklon donositi odluke u korist bliskoistocnih zemalja clanica Saveza.

Nakon sto su pregledane sporne snimke s utakmica, Medjunarodni rukometni savez naredio je ponovljeno odigravanje kvalifikacijskih susreta. Azijski rukometni savez to je odlucno odbio i najavio ostru kaznu za zemlje koje unatoc tome odluce nastupiti. Japan i Juzna Koreja bile su jedine zemlje koje su se odlucile na ponovljeno igranje, uz podrsku Medjunarodnog rukometnog saveza i indirektnu podrsku Medjunarodnog olimpijskog odbora.
Ostaje da se vidi kakva ce biti reakcija Azijskog rukometnog saveza, te hoce li se uskoro slegnuti prasina oko igranja, sudjenja i nastupa na Olimpijadi.

Dobra vijest glasi da je u cijeloj toj medijskoj guzvi rukomet uspio zagrijati srca obicnih Japanaca. U zemlji u kojoj su tradicionalno najpopularniji sportovi nogomet, bejzbol i golf, rukomet je dosad bio zvijezda slabasna sjaja. Na cudjenje mnogih, mecevi protiv Koreje privukli su horde glasnih japanskih navijaca koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta. Drzavna televizija i radio prenosili su meceve uzivo, sto je prava rijetkost za rukomet. TV-vijesti u udarnom terminu potrudile su se gledateljima ukratko objasniti rukometna pravila.

Tako su Japanci u istom danu izgubili mec, a dobili - rukomet.




Daisuke Miyazaki, trenutno najveca zvijezda japanskog rukometa



Nogomet

Istog tog dana, u srijedu 30. sijecnja, na tokijskom je stadionu odigrana prijateljska nogometna utakmica Japan - Bosna i Hercegovina.
Japancima je mec posluzio kao zagrijavanje za predstojecu kvalifikacijsku utakmicu Svjetskog kupa, u kojoj se trebaju suociti s Tajlandom.

Mec je okoncan rezultatom 3:0 za Japan. No, ono sto je gledateljima na stadionu zagrijalo srca u trenutku punom simbolike kako za domaci, tako i gostujuci tim, bio je dolazak donedavnog izbornika japanske nogometne reprezentacije Ivice Osima, koji se u javnosti pojavio prvi put nakon pretrpljenog mozdanog udara u studenome prosle godine. Osim je neko vrijeme bio u komi i strahovalo se za njegov zivot.

Popularni Sarajlija u poluvremenu se izjavom objavljenom na ekranu obratio gledateljima, koji su s olaksanjem docekali da ga vide oporavljenog nakon dugih tjedana rehabilitacije i pozdravili ga gromkim pljeskom.

Osimov britki humor i filozofski pristup igri, kao i zivotu, odavno je sa simpatijom prihvacen medju japanskim ljubiteljima nogometa.




Ivica Osim na jucerasnjoj utakmici Japan - Bosna i Hercegovina























<< Arhiva >>