kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



Terasa


terasa

Proračun nam je teško održiv, ali stolar je dao ponudu koju bi bio grijeh odbiti. I tako ćemo vikend dočekati s gotovom terasom. Izrađena je od hrastovine, druge klase, učvršćena vijcima za podkonstrukciju. Iako još nije gotova, juniorka ju je testirala.

Neki već njuše tulum, traže se mjesta za spavanje u vrećama...

terasa


Oznake: građenje, uređenje

utorak, 08.05.2012. u 21:36 sati • Komentari (5) • Print#

Industrijski pod


Umjesto željenog dekorativnog cementnog namaza, podovi u svim prostorijama obrađeni su ekonomičnijim epoksidnim premazom.

U petak su radnici pripremili podlogu - izbrusili glazuru, popunili dilatacijske reške nekim elastičnim materijalom, napravili sitne popravke rubova glazure i premazali sve temeljnim premazom, a u subotu završnim. Jučer smo oprezno napravili prvih par koraka i provjetrili kuću.

Prvi dojam nije loš. Boja je svijetlo siva, nalik betonu, a tekstura nije savršeno glatka, već se nazire tekstura glazure. Međutim, iako su radnici pozatvarali prozore, uspjelo se uvući ponešto leptirića i drugih kukaca i zalijepiti se na svježi premaz.

Proizvođač i izvođač premaza je tvrtka Nova d.o.o.





A klinka je ispod terase zatekla velikog srndača. Pobjegao je u šumu pa je još dugo stajala na mjestu gdje je nestao i pjevala mu.


Oznake: građenje, uređenje

ponedjeljak, 26.03.2012. u 07:03 sati • Komentari (10) • Print#

Keramičke pločice


Danas je keramičar počeo slagati pločice. Pločice su Ragno, model Unitech, a prvih par redova izgleda ovako:

keramičke pločice - prvi redovi


Oznake: građenje, uređenje

ponedjeljak, 12.03.2012. u 16:00 sati • Komentari (4) • Print#

Ukratko o svemu


Sušenje žbuke jedva napreduje i ovim tempom zidovi još dugo neće biti spremni za bojanje. Instalater je predložio da postavi kamin, par starih radijatora i pokrene podno grijanje tako da ćemo već za par dana iskusiti učinak grijanja na pelet. (A bojanje zida iza kamina bit će pravi izazov!)

Keramičke pločice su naručene, sanitarije odabrane i sutra ih naručujem.

Izvođač se čudi odabiru cementnog namaza kako završnog sloja na podu. Kaže, kakav je to poduzetnik koji si ne može priuštiti drvo na podu!

Unutarnja vrata su načelno dogovorena, slijedi konačni dogovor.


Oznake: građenje, uređenje, grijanje na pelet, stolarija

ponedjeljak, 20.02.2012. u 20:22 sati • Komentari (0) • Print#

Gips-ploče


U utorak navečer kuća je bila prazna i spremna na razdoblje hibernacije, ali u četvrtak su me dočekale gotove gips-ploče! Ekipa je upravo dovršavala zadnjih par fuga, uklanjala zaštitne folije s poda i pakirala se doma. Između rogova je stavljen debeli sloj Knaufove staklene vune, još jedan sloj je poprečno između nosača ploča, pa folija i onda jedan sloj ploča.

Izvođač je u utorak spominjao da razmišlja o tim radovima, ali nije zvučalo kao da će to biti već sljedeći dan. No, kako god bilo, iznenađenje je ugodno.

Kako mi fotoaparat nije dio svakodnevne opreme, radovi su dokumentirani mobitelom:

dnevni boravak

soba



Oznake: građenje, uređenje

četvrtak, 02.02.2012. u 21:37 sati • Komentari (0) • Print#

Dan poslije


Naokolo par centimetara snijega, temperatura oko -4°C, sve smrznuto. Bijeli sloj na ploči nije snijeg, nego prekrivač za toplinsku zaštitu svježeg betona:


Oznake: građenje

srijeda, 23.02.2011. u 17:21 sati • Komentari (5) • Print#

U međuvremenu


Sve je vjerojatnije da ćemo građenje nastaviti tek u proljeće, zapravo - gotovo je sigurno. Još uvijek kažemo fuj! kreditima. Uostalom, prihoda trenutno niotkuda, osim za preživjeti.

U međuvremenu sređujemo i održavamo okućnicu, kosimo travu, a otkriće mlade murve (duda) izazvalo je posebno oduševljenje. Izvukli smo i brzince iz prašine pa se provozali do gradilišta naivno kršeći ograničenje na nizbrdici po zavojima i ne sluteći kakva bi nas kazna mogla sustići...

U nedostatku pravog građenja, znalcima nudim na procjenu slike suhozida:

suhozid duž kolnog prilaza

suhozid duž puta


Oznake: građenje, financije, zbivanja oko kuće

utorak, 06.07.2010. u 17:49 sati • Komentari (4) • Print#

Tko će graditi dalje?


Zovu neki izvođači koji su ispunjavali troškovnik, pitaju do koje smo faze došli, hoće li isti izvođač raditi i dalje... Iako smo zadovoljni izvedenim, zbog troškova ostalih ponuđenih radova, odlučili smo prikupiti još par ponuda za nastavak.

Građenje sporo napreduje, ali cilj nam je i ove sezone provući se bez zaduživanja. Trebat će još puno sati noću, kada klinka zaspi, odsjediti za radnim stolom.


Oznake: građenje, troškovnik, financije

četvrtak, 07.01.2010. u 21:05 sati • Komentari (2) • Print#

Trokomorna sabirna jama


Evo kako izgleda izvedba sabirne jame. Na prvoj slici je dno jame, a nazire se i raspored komora. Druga prikazuje oplatu unutarnjih ploha i armaturu, a na trećoj je svježe izlivena ploča s pripremljenom armaturom za tri okna. Kada za par dana budu skinute oplate, probat ću se uvući unutra i poslikati proreze na pregradama.

Projektom predviđeni volumen jame iznosio je 20 m3, ali zbog stijene koju je bilo teško razbijati, napravljena je malo plića, volumena oko 15 m3.

trokomorna sabirna jama

trokomorna sabirna jama

trokomorna sabirna jama


Oznake: građenje, sabirna jama

subota, 29.08.2009. u 11:49 sati • Komentari (3) • Print#

Donja betonska podloga...




... je gotova. Tek gledajući sliku primjećujem da na jednom mjestu manjka armatura za serklaž. Nije tragedija, doradit će se...

Ovaj vikend smo naumili zasukati rukave i ručno isplanirati dio terena, naravno, ako nam kiša to dozvoli. Preostali dio bit će strojno uređen prilikom zatrpavanja septičke jame.


Oznake: građenje, temelji

utorak, 07.07.2009. u 17:30 sati • Komentari (0) • Print#

Gornja kaskada


Zbog nedostatka slobodnog vremena ne stižem blogom pratiti tempo radova, zato evo samo par slika. Gornja kaskada se bliži kraju - na slici su ''zašalani'' temelji, u međuvremenu zaliveni betonom, tamponiranje traje, a za dan-dva će biti gotova ploča (donja betonska podloga).



A dok su majstori slagali oplate i armaturu, mi smo se bavili ekstremnim vrtlarenjem - očistili korov iz našeg zen vrta i napravili stepenice od kamenih blokova.



Ni susjedi ne žele biti lijeni: uskoro uklanjaju svoju žičanu ogradu i zajedno počinjemo slagati suhozid kamenom iz iskopa.


Oznake: građenje, temelji, zbivanja oko kuće

petak, 03.07.2009. u 16:24 sati • Komentari (1) • Print#

Prva kaskada


Temelji prve kaskade su gotovi. Posrećilo mi se da dođem na gradilište tren nakon miješalice i stignem pogledati podložni beton, oplatu, armaturu... Sve ok, jedino još nije ''ispikano'' revizijsko okno za kanalizaciju. Uputa izvođaču je da to učini prije nego se beton stvrdne!

Image and video hosting by TinyPic

Evo par slika: jedna na kojoj se dobro vidi kaskadni iskop (konačno!), jedna s detaljom betoniranja temeljnih stopa i greda te posljednja na kojoj se vidi dio teškog naoružanja na gradilištu.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Jedva čekam završetak radova da teren dobije planirani oblik - već mi je dosta gledanja gomila zemlje i kamena.


Oznake: građenje, iskop, temelji

srijeda, 17.06.2009. u 19:06 sati • Komentari (0) • Print#

Jučerašnja izvidnica


Iskop za temelje kuće je gotov, čeka se da prestane kiša da se može nastaviti. Cipele ostaju u blatu.

Gornja kaskada kuće je na kamenu, donja kaskada pretežito na kamenu, ali temeljne stope terase na najnižoj kaskadi su u zemlji. Zovem izvođača. Pitam na kojoj je dubini stijena. Oko 50-60 cm. Pa zašto onda nije skinuta sva zemlja do stijene? Nešto zamuckivanja. Dogovaramo se.

Ne vidim preko telefona, ali slutim češkanje iza uha...


Oznake: građenje, iskop, temelji

petak, 05.06.2009. u 08:27 sati • Komentari (1) • Print#

Iskop


Iskop se polako pretvara u noćnu moru. Na terenu su kombinirka i ogromni pikamer kojim je rađen široki iskop. Dečki dobro odrađuju posao i kaskade su već uredne. Brda zemlje i kamena kancerozno rastu.

U idejnom projektu temelji su crtani i dimenzionirani za temeljenje u zemlji. Širokim iskopom otkrilo se da je sloj zemlje tanak, a da je ispod prilično tvrda stijena. Sada, tijekom iskopa temeljnih traka, ispalo je da nije sve stijena, nego da između ima dosta šupljina ispunjenih zemljom - nimalo dobra kombinacija. Neka gromada između temelja ne bi bila veliko zlo, ali ''posrećilo'' se da ih najviše presijeca temelje. Geomehanika, da je izrađena, ne bi bila ni od kakve pomoći - svaki metar izgleda drugačije.

Izvođač si je htio olakšati posao iskopom sabirne jame nakon betoniranja temelja, ali je na vrijeme upozoren da bi vibracije kasnijeg ''pikanja'' stijene mogle oštetiti temelje.


Image and video hosting by TinyPic

P.S.

Evo jedna sličica iskopa - zbog strmine terena teško je uhvatiti kaskade, sve se na slikama stopi u neprepoznatljivu hrpu zemlje, ali temelji će, čim počnu provirivati, sigurno biti više fotogenični.


Oznake: građenje, iskop, temelji, sabirna jama

utorak, 02.06.2009. u 20:13 sati • Komentari (1) • Print#

Početak građenja


Zvonjava mobitela oko 6.30 ujutro označila je početak građenja. Je li to neka interna šala izvođača da tako rano alarmiraju neispavane investitore?


Oznake: građenje

ponedjeljak, 25.05.2009. u 07:51 sati • Komentari (1) • Print#

Prijava početka građenja


Prijava početka građenja - ništa lakše! Načelno bi investitor na adrese nadležnog upravnog tijela, građevinske inspekcije i inspekcije rada trebao poslati obrazac s traženim podacima. Najbolje je početi telefonskim pozivima radi dobivanja osnovnih uputa: gdje pronaći obrazac, koje podatke upisati, koje priloge priložiti... Naivno!

Moje današnje probijanje bespućima hrvatske administracije je izgledalo ovako:

1. nadležno upravno tijelo - odustajem nakon 4-5 bezuspješnih poziva,
(čitaj: bolovanje zbog sezonskih radova u vrtu i na okućnici!);

2. građevinska inspekcija - odustajem nakon 4-5 bezuspješnih poziva,
(čitaj: bolovanje zbog sezonskih radova u vrtu i na okućnici!);

3. inspekcija rada - od neraspoložene gospođe saznajem da trebam kupiti obrazac u Narodnim novinama, a da se popis potrebnih priloga nalazi u Zakonu o zaštiti na radu; kasnije u Narodnim novinama saznajem da uopće nemaju traženi obrazac, a u Zakonu o zaštiti na radu ne nalazim traženi popis,
(čitaj: gospođa je neraspoložena jer nije mogla dobiti bolovanje zbog sezonskih radova u vrtu i na okućnici!).

U ponedjeljak - iz početka!


Oznake: propisi, građenje, inspekcija

petak, 08.05.2009. u 20:06 sati • Komentari (4) • Print#

Široki iskop


U nedjelju smo proslavili rođendan male beštije, što je samo bio izgovor da se mi odrasli dobro zabavimo, a u ponedjeljak je počela akcija - poravnavanje platoa prije građenja.

Vjerovali ili ne, stres kojega izaziva takva avantura je nije usporediv ni sa kojim ispitom na faksu, javnim nastupom, niti rođenjem djeteta... Grč u trbuhu traje već danima.

U projektu sve izgleda savršeno precizno i racionalno. Omjer usječenog i nasipanog podjednak je na papiru, ali cijeli zahvat u stvarnosti djeluje kao gradilište infrastrukturne građevine državne ili barem županijske važnosti. Ili hotela! Netko se možda dođe raspitivati za cijene kamena misleći da je došao u kamenolom.

Pikamer izbija kamene gromade veličine perilice, radna površina mu je puno veća nego plato u projektu i prizor je strašan. Ali istovremeno oduševljava kako bagerist rukuje strojem od 30 tona kao dječjom igračkom. U trenutku kada je izgledalo kao da će skliznuti niz padinu, podupro se žlicom i vratio ravnotežu. Kasnije je zabivši čekić u tlo podigao trup stroja u zrak i premjestio se u odgovarajući položaj. Jedan kamen se otkotrljao na dno vrtače, u dubinu preko 5 m, i trebalo je dosta uvjeravanja da ne pojuri po njega. Zamislite prizor divovske mehaničke ruke otrgnute iz ramena koja kao gusjenica gmiže niz padinu! Najzanimljivije je osiguranje bagera od prodaje u susjednim nam, istočnim, krajevima - preko noći čekić ostaje uboden u tlo, a žlica nagažena gusjenicom bagera.

Danas završavaju radovi, višak kamena bit će odvezen i plato oblikovan u projektirano stanje. Zatim stižu tabla, ograda i priključci pa počinjemo...

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: zemljište, građenje, iskop

srijeda, 08.04.2009. u 06:53 sati • Komentari (2) • Print#

Bagerist


Golema pojava u BMW-u 525 iz 2005. godine, dobivenom ''pod račun'', kožna jakna, sunčane naočale i radio Banovina - je li slika potpuna?


Oznake: građenje, iskop

subota, 28.03.2009. u 14:12 sati • Komentari (0) • Print#

Priključci


Približava se dan D! Za oko 2-3 tjedna napadamo brdo kombinirkom i poravnavamo plato, a zatim rješavamo priključke vode i struje. Zahtjevi su predani, sve je manje-više dogovoreno i iskoordinirano, samo treba stisnuti zeleni gumbić.

Za početak pravih radova pričekat ćemo rasplet dvojbe o samogradnji headbang.

Evo i podataka o troškovima priključaka za one kojima ti koraci tek slijede:

1. priključak vode

- izvest će ga zajedno s oknom nadležno komunalno poduzeće jer nemamo volje natezati se sa susjedima oko vode za betoniranje, niti tražiti nekoga za 1 m3 iskopa, niti prljati ruke,
- trošak iznosi oko 5.000 kn, od čega je oko 3.000 kn za priključak (vodomjer i prateća oprema), a ostalo za okno (iskop, betonsko ili plastično okno, cijevi, poklopac i ostalo);

2. struja - priključak gradilišta

- u načelu ga osigurava izvođač, ali kako je pitanje samogradnje još otvoreno, osigurat ćemo ga sami uz mogućnost da povučemo zahtjev ako se predomislimo,
- iznos od oko 5.500 kn obuhvaća postavljanje stupa, ormarića i jednofaznog brojila te sav prateći materijal i rad.

U hodu smo saznali i cijenu izmještanja niskonaponskog voda koji nam dijagonalno siječe česticu, a kojeg su prije 20-ak godina povukli susjedi vikendaši, još uvijek ilegalci. Budući da se HEP uopće ne zabrinjava tim činjenicama, možda nakon završetka kuće i s obzirom na trošak osnujemo JPP naughty (javno-privatno partnerstvo) s općinom da ga izmjestimo u trasu prometnice!


Oznake: propisi, građenje, priključci

utorak, 17.03.2009. u 16:55 sati • Komentari (5) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License